Έκλεισαν τα σφαγεία Αξιούπολης, σε «αναμμένα κάρβουνα» οι κτηνοτρόφοι
Προσωρινώς κλεστή είναι εδώ και λίγες ημέρες η είσοδος στα δημοτικά σφαγεία της Αξιούπολης, που ανήκουν στην ιδιοκτησία του δήμου Παιονίας.
Μία δημοτική επιχείρηση με μακρά ιστορία στα τοπικά οικονομικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής, που εδώκαι μιάμιση περίπου δεκαετία λειτουργεί με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια, καθώς έχει εκμισθωθεί σε ιδιώτη διαχειριστή.
Αιτία της διακοπής λειτουργίας της το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει, και το οποίο οφείλεται αφ’ ενός μεν στην αδυναμία του διαχειριστή να ανταποκριθεί αφ’ ενός μεν σε συμβατικές υποχρεώσεις του προς τον ιδιοκτήτη των σφαγείων δήμο Παιονίας, αφ’ ετέρου δε στο σύνολο των βελτιωτικών παρατηρήσεων γιά εκσυγχρονισμό της υποδομής, με βάση την σχετική έκθεση της αρμοδίως κτηνιατρικής υπηρεσίας της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, όπως αυτή είχε προσδιορισθεί σε σχετικό έλεγχο πριν από τρεις μήνες περίπου.
Γεγονότα και καταστάσεις που συνέβαλαν με την δική του θέληση στο να κλείσουν προσωρινώς τα σφαγεία, καθώς, εκτός των άλλων προβλημάτων όπως διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ανάλογη θα ήταν και η απόφαση της αρμοδίας περιφερειακής αρχής, με βάση και την εισήγηση της περιφερειακής ενότητας, που θα προτείνει την προσωρινή αναστολή λειτουργίας.
Και ενώ η επίμαχη αναστολή λειτουργίας δεν αποτελεί ουσιαστική απειλή γιά την διατήρηση της άδειας λειτουργίας που διαθέτουν τα δημοτικά σφαγεία και την εν γένει προοπτική εξακολούθησης της λειτουργίας τους, πάνω στην βάση εκτέλεσης των διορθώσεων, που προβλέπει η έκθεση της κτηνιατρικής υπηρεσίας, αυτό που συντηρεί ένα κλίμα ανησυχίας στην περιοχή και κυρίως στις τάξεις των παραγωγών είναι ο χρόνος μέχρι την επαναλειτουργία τους, καθώς υπάρχει καταγεγραμμένο ενδιαφέρον από πλευράς διαφόρων ιδιωτών προς αντικατάσταση του παρόντος εκμισθωτού.
Η συνέχιση λειτουργίας των δημοτικών σφαγείων Αξιούπολης είναι κομβικής σημασίας γιά την περιοχή της Αξιούπολης και σε επίπεδο θέσεων εργασίας, λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, όπως το τοπικό κτηνιατρικό γραφείο που επανδρώνεται από πέντε κτηνιάτρους, και δύο σπερματεγχύτες, την λειτουργία της κοινωνίας με την παρουσία σε αυτήν των συναλασομένων με τα σφαγελία αλλά κυρίως σε ό,τι σχετίζεται με τον χρόνο και το κόστος σφαγής βοειδών και αιγοπροβάτων 1000 και 15 εώς 20.000 αντιστοίχως που πάνω σε ετήσια βάση σφάζονται σε αυτό.
Ήδη οι γκρίνιες και η δυσαρέσκεια γιά το αυξημένο κόστος σφαγής σε περιοχές κυρίως του νομού Πέλλης από πλευράς των παραγωγών της περιοχής είναι κάτι που καταγράφεται ευκρινώς και βαίνουν αυξανόμενες.
Βεβαίως, αυτό που στην παρούσα φάση απαιτείται είναι να γίνουν σαφείς οι προθέσεις της ιδιοκτησίας δηλαδή του δήμου Παιονίας αναφορικώς με το τί μέλλει γενέσθαι.
Εξ όσων γνωρίζουμε, το θέμα είναι γνωστό στην διοίκηση του δήμου και τον δήμαρχο Χρήστο Γκουντενούδη που έχει προχωρήσει σε επαφές με ενδιαφερόμενους ιδιώτες επενδυτές και αυτό που εκκρεμεί είναι η επίσημη απόσυρση του νυν εκμισθωτή, ούτως ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες γιά την νέα δημοπράττησή των
Κάτι το οποίο αυτομάτως θα «καθαρίσει» πλήρως το τοπίο, και εν πολλοίς και την προοπτική συνέχισης της λειτουργίας των σφαγείων, καθώς κάθε ημέρα που παραμένει κλειστό είναι μία «χαμένη» ημέρα.