Γενικά

Κλείνει το κατάστημα Eurobank στο Πολύκαστρο, αντιδρά ο δήμος Παιονίας και το ΕΒΕ Κιλκίς

Την αντίθεσή της στην επικείμενη αναστολή λειτουργίας του εδρεύοντος στην πόλη του Πολυκάστρου τραπεζικού καταστήματος της «Γιούρομπανκ» το οποίο θα συστεγασθεί πλέον με το αντίστοιχο της πόλης του Κιλκίς εκφράζει μέσω σχετικής ανακοινώσεώς της η διοίκηση του δήμου Παιονίας.

Μάλιστα σε αυτήν χαρακτηρίζει την εν λόγω απόφαση «αιφνίδια» και τονίζει οτι θα αποστείλει αμέσως επιστολή προς την διοίκηση της τράπεζας εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους «το υποκατάστημα του Πολυκάστρου θα πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί» και επισημαίνοντας ταυτοχρόνως οτι «θα ζητήσει στην προσπάθεια αυτή την στράτευση όλων των φορέων και θεσμικών παραγόντων του νομού Κιλκίς».

Από την άλλη βεβαίως όλες οι συστημικές τράπεζες οι οποίες λειτουργούν στην χώρα μας έχουν κάνει γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό τις προθέσειςτων να μειωθεί δραστικά ο αριθμός του δικτύου καταστημάτων τα οποία διαθέτουν και λειτουργούν στο πλαίσιο μεταξύ άλλων περιορισμού του λειτουργικού κόστους των.

Για αυτό άλλωστε και στην περιοχή του δήμου Παιονίας τα τελευταία χρόνια είχαμε σταδιακώς το κλείσιμο αρκετών τραπεζικών υποκαταστημάτων κυρίως στα ημιαστικά κέντρα της Γουμένισσας και του Πολυκάστρου με εξαίρεση της Αξιουπόλεως όπου η τράπεζα Πειραιώς και Εθνική διατηρούν μεγάλα και ιδιόκτητα υποκαταστήματα.

Κ.Σιωνίδης: “Αδιανόητη η αποδυνάμωση ακριτικών περιοχών της Β. Ελλάδος”

Όπως το είχε προηναγγείλει ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης απέστειλε επιστολή προς τον διοικητή της Γιούρομπανκ (Eurobank) με την οποία ζητεί την ανάκληση της απόφασης αμαστολής της λειτουργίας του υποκαταστήματος της τράπεζας στο Πολύκαστρο. Στην επιστολή του ο κ. Σιωνίδης αναφέρει τα εξής:

“Κύριε Διοικητά,
Με απογοήτευση πληροφορηθήκαμε την παύση εργασιών του υποκαταστήματος της τράπεζας Eurobank Ergasias στο Πολύκαστρο και τη συγχώνευση – συστέγασή του στο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στο Κιλκίς.
Η απόφασή σας, μολονότι δε γνωρίζουμε σε ποια ακριβώς κριτήρια βασίζεται, πλήττει ιδιαίτερα το Δήμο Παιονίας και τους πολίτες του.
Το υποκατάστημά σας στο Πολύκαστρο, μιας πόλης των δέκα περίπου χιλιάδων κατοίκων, εξυπηρετεί ταυτόχρονα μια ευρύτερη περιοχή πολύ μεγάλης έκτασης, που εκτείνεται από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας στους Ευζώνους ως τα σύνορα του νομού Κιλκίς με το νομό Θεσσαλονίκης και το νομό Πέλλας, 35.000 κατοίκων συνολικά.

Η απόφασή σας πλήττει ιδιαίτερα τον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας και του βιοτεχνικού μας πάρκου, θέτοντας ζητήματα στην ασφάλεια των καθημερινών συναλλαγών τους, καθώς πλέον θα υποχρεώνονται να μεταβαίνουν στο Κιλκίς και να διανύουν αποστάσεις άνω των 50 χιλ. Πέραν της ασφάλειας των συναλλαγών και της μεταφοράς μετρητών καθημερινά από όλη την περιοχή μας προς το Κιλκίς, η μεταφορά των εργασιών του υποκαταστήματός σας από το Πολύκαστρο υποβάλλει τους πελάτες σας σε ανυπολόγιστη ταλαιπωρία μετάβασης στο Κιλκίς, με το οποίο μάλιστα η συγκοινωνιακή σύνδεση της πόλης μας είναι μηδαμινή.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Πολύκαστρο αποτελεί την έδρα του Δήμου Παιονίας, την έδρα της 33Μ/Κ Ταξιαρχίας, διαθέτει κτηματολογικό γραφείο, υποθηκοφυλακείο, Ειρηνοδικείο, ΔΕΥΑ, Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης και εκ των πραγμάτων αποτελεί την έδρα όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων του Δήμου Παιονίας.

Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η περιοχή μας έχει μεγάλο ποσοστό κατοίκων τρίτης ηλικίας που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, εκ του νόμου δε, όπως γνωρίζετε, εξαιρούνται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών ενώπιον της φορολογικής διοίκησης.

Το υποκατάστημά σας στο Πολύκαστρο είναι το πρώτο και το πλησιέστερο στα βόρεια σύνορα της χώρας μας και από τον οδικό δε άξονα της ΠΑΘΕ διέρχονται καθημερινά χιλιάδες οχήματα.

Υπογραμμίζουμε ότι ο Δήμος Παιονίας επέλεξε πριν από λίγους μήνες να στηρίξει την τράπεζά σας και να έλθουμε σε συνεργασία, μεταφέροντας ένα μεγάλο τμήμα των ταμειακών μας διαθεσίμων σε λογαριασμό που τηρείται στην τράπεζά σας. Βασικό κριτήριο της επιλογής μας αυτής και προϋπόθεση βεβαίως για την ομαλή και εύρυθμη συνεργασία μας ήταν το γεγονός ότι η τράπεζά σας τηρεί υποκατάστημα στην πόλη του Πολυκάστρου.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβετε υπόψη την παρούσα επιστολή μας και όλους τους προβληματισμούς που γεννήθηκαν με την απόφασή σας να κλείσετε το υποκατάστημά σας στο Πολύκαστρο. Ελπίζουμε και σας καλούμε να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο συνέχισης των εργασιών του υποκαταστήματός σας στο Πολύκαστρο με την παρούσα ή ακόμη και με μια διαφορετική μορφή, που θα συνδυάζει το μειωμένο για εσάς λειτουργικό κόστος εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την άμεση και ασφαλή εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής μας.

Τέλος με δεδομένο ότι το Πολύκαστρο απέχει 17 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη Γευγελή των Σκοπίων, θεωρούμε αδιανόητο σήμερα να αποδυναμώνονται οι ακριτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αφήνοντας περιθώρια για οικονομική δραστηριότητα σε πιστωτικά ιδρύματα γειτονικών χωρών”.

Επιστολή διαμαρτυρίας από το ΕΒΕ Κιλκίς

Με επιστολή προς τον περιφερειακό διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας της Eurobank Βασίλειο Μαντά αντέδρασε το επιμελητήριο Κιλκίς στη διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήματος της τράπεζας Eurobank στο Πολύκαστρο αναφέροντας τα εξής:

«Εξ αφορμής της σχεδιαζόμενης απόφασης της τράπεζάς σας, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής σας για μείωση του λειτουργικού κόστους, για τη διακοπή της λειτουργίας του υποκαταστήματος στο Πολύκαστρο του νομού Κιλκίς, θέλουμε ως εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και της τοπικής οικονομίας να σας εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την απόφαση αυτή για τους κάτωθι αναφερομένους λόγους.
Αρχικά πρέπει να σας τονίζουμε το γεγονός ότι η πόλη του Πολυκάστρου είναι η έδρα του δήμου Παιονίας και επί πλέον ως η μεγαλύτερη πόλη της ευρύτερης περιοχής αποτελεί το διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της.

Η περιοχή αυτή συνεχίζει να αναπτύσσει, παρά την οικονομική ύφεση, σημαντική οικονομική δραστηριότητα, συνέπεια της οποίας είναι η επιτακτική ανάγκη για εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών, των αγροτών και των πολιτών κατ΄επέκταση, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη στην παρούσα φάση ότι αρκετοί δεν είναι εξοικειωμένοι και με τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχουν πλέον τα τραπεζικά ιδρύματα.

Επίσης πρέπει να συνεκτιμήσετε το γεγονός ότι το κόστος λειτουργίας του υποκαταστήματος δεν είναι απαγορευτικό για το μέγεθος και τη δυναμική που έχει αναπτύξει το τραπεζικό σας ίδρυμα.

Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, την οποία έχει υποχρέωση να επιδείξει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας προκειμένου να εξέλθουμε από τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα στα οποία μας οδήγησε η οικονομική κρίση, οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως να σταθούμε αρωγοί σε προσπάθειες που σκοπό έχουν να στηρίξουν την τοπική οικονομία και αγορά και οι οποίες θα αποτελέσουν εργαλεία όχι μόνο οικονομικής αλλά και κοινωνικής ανάτασης.
Επομένως με την παρούσα σας παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε την απόφασή σας για τη διακοπή της λειτουργίας του υποκαταστήματος στο Πολύκαστρο του νομού Κιλκίς και συμβάλλετε με όλες σας τις δυνάμεις στην συνέχιση της λειτουργίας και των σκοπών του».

Ανακοίνωση Ε.Ε. Αγαθοπούλου για το κλείσιμο του καταστήματος της EUROBANK

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δώσει σήμα αυθαιρεσίας στις μεγάλες επιχειρήσεις όσον αφορά την αγορά εργασίας, δημιουργεί ένα αντιαναπτυξιακό περιβάλλον με την διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων και υπονομεύει έτσι την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Και ενώ ακόμα δεν έχει προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα πληροφορούμαστε από τον τοπικό τύπο για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Eurobank στο Πολύκαστρο.

Χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τον κοινωνικό τους ρόλο σε ακριτικές περιοχές όπως είναι το Πολύκαστρο του Κιλκίς, η αναίτια αυτή πράξη αφήνει ολόκληρο τον Δήμο Παιονίας χωρίς υποκατάστημα της τράπεζας, αναγκάζοντας ουσιαστικά τον κόσμο σε μεγάλες μετακινήσεις ακόμα και για τις πιο απλές τραπεζικές υπηρεσίες.
Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η τακτική δημιουργεί πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό και με τον νέο «αντιαναπτυξιακό» νόμο της ΝΔ, τους δίνει την δυνατότητα τροποποίησης των κλαδικών τους συμβάσεων και κατ’ επέκταση την απόλυση τους. Κάθε μέρα οι πράξεις της κυβέρνησης είναι μια ομολογία αποτυχίας σε όλα τα επίπεδα. Η ομολογία πολλές φορές μπορεί να αργήσει έξι μήνες ή να μην έρθει καθόλου. Ενδεικτικά περιμένουμε την ομολογία αποτυχίας για το ρεκόρ 18ετίας στις απολύσεις τον Οκτώβριο με απώλεια 126.000 θέσεων εργασίας, τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 2013 με απώλεια 3.700 θέσεων εργασίας, τη μείωση το 2019 των νέων θέσεων εργασίας κατά 13.500 σε σχέση με το 2018, αλλά και την αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του ΟΤΕ, της Τράπεζας Πειραιώς, της Τράπεζας Eurobank και όλων εκείνων που βιώνουν καθημερινά τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, με πράξεις, εντός και εκτός Κοινοβουλίου για να τους ανατρέψουμε τα σχέδια.

Δήλωση Γ.Φραγγίδη για το κλείσιμο της Eurobank

Με αφορμή την απόφαση της διοίκησης της τράπεζας EUROBANK να διακόψει τη λειτουργία του Υποκαταστήματος που διατηρεί στο Πολύκαστρο εκφράζω ορισμένους αυτονόητους προβληματισμούς.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια λήψης αποφάσεων με οικονομικά κριτήρια, αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των ακριτικών περιοχών της βόρειας Ελλάδας αλλά και αδιαφορώντας για τον κοινωνικό ρόλο που οφείλουν να επιτελούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Το εν λόγω υποκατάστημα εξυπηρετεί ένα σημαντικό αριθμό πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Πολυκάστρου (αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχους), οι οποίοι με την παύση της λειτουργίας του θα υποχρεώνονται να μεταβαίνουν στην πόλη του Κιλκίς, διανύοντας αποστάσεις αρκετών χιλιομέτρων προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις τραπεζικές συναλλαγές τους διατρέχοντας κινδύνους, όπως η μεταφορά μετρητών με ασφάλεια, η δυσκολία μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, αλλά και τα περιττά έξοδα που απαιτούνται για κάτι τέτοιο.

Το πλήγμα στον αγροτικό και εμπορικό κόσμο της περιοχής του Πολυκάστρου που αποτελεί Διοικητικό και οικονομικό κέντρο στο δήμο Παιονίας είναι τεράστιο, για το λόγο αυτό η συνέχιση της λειτουργίας του υποκαταστήματος της τράπεζας EUROBANK δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά και επιτακτική, για μια τόσο Εθνικά ευαίσθητη περιοχή της παραμεθορίου, μειώνοντας τα περιθώρια για οικονομικές δραστηριότητες στη γειτονική χώρα, που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων.
Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι τελικά η διοίκηση της τράπεζας θα λάβει υπόψη όλους αυτούς τους προβληματισμούς των πολιτών και των φορέων ώστε να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο της συνέχισης των εργασιών του υποκαταστήματος είτε με την παρούσα, είτε με διαφορετική μορφή έχοντας ως γνώμονα και τη μείωση του λειτουργικού κόστους της τράπεζας, αλλά μη παραβλέποντας και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.

“Μύδροι” κατά της Eurobank από την Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Παιονίας

Tο επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Eurobank στο Πολύκαστρο, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, και έρχεται ως συνέχεια του κλεισίματος υποκαταστημάτων και άλλων Τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολύ κόσμο που συναλλάσσεται με την τράπεζα αυτή και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και συνταξιούχους, καθώς και στους ίδιους τους εργαζόμενους της Τράπεζας.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην απόφαση που έχουν πάρει οι τράπεζες για την εξυγίανση τους (δηλαδή την αύξηση των κερδών με το κλείσιμο υποκαταστημάτων τους σε όλη την Ελλάδα, με την διεύρυνση και ελαστικοποίηση του ωραρίου για τους εργαζόμενους- απολύσεις- σπρώξιμο για εθελούσια έξοδο).

Έρχεται σαν εφαρμογή των μνημονιακών και συνολικά των αντιλαϊκών νόμων που όλοι μαζί (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) προώθησαν, υλοποίησαν και συνεχίζουν να υλοποιούν. Υποκριτική είναι και η στάση τοπικών παραγόντων αυτών των κομμάτων, που όλα τα χρόνια συντάσσονται μαζί τους, στηρίζοντας και υλοποιώντας αυτή την πολιτική.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Παιονίας μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αγωνιζόμαστε να μην περάσουν αυτές οι πολιτικές των τραπεζών, συνολικά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στη βιομηχανία, το εμπόριο, το χρηματοπιστωτικό τομέα, την ενέργεια, τις μεταφορές και αλλού.

Καλούμε το λαϊκό κίνημα του δήμου μας, τους μαζικούς φορείς, να αγωνιστούν μαζί με το ταξικό κίνημα, να μην περάσουν τα σχέδια του Κεφαλαίου, όπως και των τραπεζών για το κλείσιμο των καταστημάτων τους, ρίχνοντας στην ανεργία κι άλλους εργαζόμενους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα