Γενικά

Ενδιαφέρουσα η εκδήλωση της ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ για τη «θεραπευτική κάνναβη»

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9.2.20 από την Τομεακή Οργάνωση Κιλκίς του ΚΚΕ, στην αίθουσα του επιμελητηρίου Κιλκίς, με θέμα: «Θεραπευτική κάνναβη ή βήμα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών;», με ομιλητή τον Οδυσσέα Μαάιτα, μέλος του γραφείου περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης, ο γραμματέας της ΤΕ Κιλκίς, Κώστας Σιδηρόπουλος, ανέφερε πως το ΚΚΕ έχει σταθερά και διαχρονικά μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά και δεν μπαίνει στην αντεπιστημονική λογική του διαχωρισμού σε «σκληρά» και «μαλακά», εξηγώντας ότι οι αιτίες σε κάθε περίπτωση εξάρτησης παραμένουν οι ίδιες και είναι κοινωνικές.

Σημείωσε, επίσης, ότι σε μια περίοδο που υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις τόσο στο επίπεδο της οικονομίας, όσο και στα διεθνή θέματα, η οργάνωση του Κιλκίς, επιλέγει να μην υποτιμήσει και να ανοίξει ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, ακριβώς γιατί αφορά μεγάλο μέρος του λαού και ιδιαίτερα τη νεολαία.

Ενώ, σημείωσε, ότι «το ενδιαφέρον μας αυξάνεται και για το λόγο ότι σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανικής κάνναβης φαίνεται να πραγματοποιούνται το επόμενο διάστημα στο νομό Κιλκίς».

Ο Οδυσσέας Μαάιτα, στη συνέχεια, έκανε μία εκτενή ομιλία, φωτίζοντας πολλές πλευρές του ζητήματος.

Αρχικά, αναφέρθηκε στο ίδιο το ζήτημα της χρήσης κάνναβης, εξηγώντας με βάση τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, ότι η κάνναβη αποτελεί το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στην ΕΕ και συνεχώς αυξάνεται το ποσοστό όσων κάνουν χρήση.

«Ειδικά ανησυχητικά», όπως είπε, «είναι στα στοιχεία που δείχνουν ότι αυξάνεται το ποσοστό των νέων που κάνουν χρήση, καθώς και ότι υπάρχει τάση μείωσης της ηλικίας που γίνεται χρήση για πρώτη φορά». Επίσης, ανέφερε, ότι ένα κύριο χαρακτηριστικό όσων κάνουν χρήση ουσιών αφορά την πολλαπλή τους χρήση, τη λεγόμενη πολυ-τοξικότητα.

Σε ότι αφορά το ερώτημα αν η κάνναβη μπορεί να θεωρηθεί «θεραπευτική», παρέπεμψε σε εκθέσεις αρμόδιων φορέων, οι οποίοι σημειώνουν ότι «υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία για τις περισσότερες παθήσεις που έχουν μελετηθεί». Ενώ τόνισε ότι και οι όποιες επιστημονικές έρευνες έχουν γίνει δεν έχουν την απαραίτητη εγκυρότητα και αξιοπιστία που απαιτείται.

Στη συνέχεια, μίλησε για τις επενδύσεις σε βιομηχανική κάνναβη που πρόκειται να γίνουν στην Ελλάδα και ειδικά στο νομό Κιλκίς. Τόνισε ότι πίσω από όλες αυτές τις επενδύσεις βρίσκονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και ότι οι επενδύσεις απαιτούν τεράστια κεφάλαια. Έτσι, εξήγησε, πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια αυτά δεν πρόκειται να βγουν κερδισμένοι, μιας θα εργάζονται μέσα στο ασφυκτικό αντεργατικό πλαίσιο που ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του νομού (χαμηλοί μισθοί, εντατικοποίηση της εργασίας, απουσία ΣΣΕ, ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κ.ά).

Ενώ ανέφερε πως ούτε και οι αγρότες θα βγουν ωφελημένοι, από τη στιγμή που δεν θα καλλιεργούν και θα εμπορεύονται οι ίδιοι την κάνναβη. Στην καλύτερη περίπτωση, όπως είπε, «θα μπορέσουν απλώς να πουλήσουν ή να νοικιάσουν τα χωράφια τους στους βιομήχανους. Ενώ και οι επιπτώσεις που θα έχει στην γεωργική γη η καλλιέργεια κάνναβης αφήνει πολλά ερωτηματικά, σύμφωνα με τους ειδικούς».

Ακόμα, σημείωσε, πως η «θεραπευτική» ή «φαρμακευτική» κάνναβη και η προπαγάνδα για τη χρήση της, αξιοποιείται για να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη αποποινικοποίηση όλων των ναρκωτικών. Σημείωσε, μάλιστα, πως γίνεται συστηματική και σχεδιασμένη προσπάθεια, μέσω φεστιβάλ, εκδηλώσεων, προγραμμάτων, μέσω των ΜΜΕ, να προωθηθεί η ναρκο-κουλτούρα και η απενοχοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών. «Αυτό, αποτελεί μία προσπάθεια της άρχουσας τάξης», όπως είπε, «να κρατούν υποταγμένη τη νεολαία, τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό, ώστε να μην διεκδικούν, να μην βγαίνουν στο προσκήνιο του αγώνα».

Εξήγησε, τέλος, ότι η αντίληψη του ΚΚΕ για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης έχει ως βάση τη θέση του ανθρώπου ως κοινωνικού όντος, στο κέντρο της κοινωνίας ως παραγωγού, αλλά και συμμέτοχου στην άσκηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. «Η αντίληψή μας για την αντιμετώπιση του φαινόμενου σήμερα», σημείωσε, «εδράζεται στο τρίπτυχο: Πρωτογενής πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη».

Την εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι από το φαρμακευτικό σύλλογο Κιλκίς, το σύλλογο καρκινοπαθών Κιλκίς, το σύλλογο Γυναικών Κιλκίς, καθώς και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κιλκίς» και «Λαϊκής Συσπείρωσης Παιονίας».

Οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού συλλόγου και του συλλόγου καρκινοπαθών, πήραν, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, το λόγο και εμπλούτισαν την εισηγητική ομιλία. Επισήμαναν ότι οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και πιάνουν την ουσία του ζητήματος.

Συγκεκριμένα σημείωσαν πως ο όρος «θεραπευτική» που χρησιμοποιείται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γιατί σε καμιά περίπτωση η ίδια η χρήση κάνναβης ή παραγώγων της δεν μπορούν να θεραπεύσουν.

Ενώ εξήγησαν πως αν η επιστημονική έρευνα με τα εργαλεία και μέσω των φορέων που διαθέτει καταλήξει ότι κάποια συστατικά της κάνναβης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην φαρμακευτική, αυτό πρέπει να γίνει με ευθύνη, σοβαρότητα και να κατασκευαστούν τα αντίστοιχα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Επίσης, τονίστηκε για τους καρκινοπαθείς, ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ένα μεγάλο εμπόριο με παράγωγα κάνναβης, ακόμα και έξω από τα νοσοκομεία, στην προσπάθεια των ασθενών να απαλύνουν τον πόνο τους. Μια διαδικασία που, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί ατομική υπόθεση και επιπλέον βαραίνει οικονομικά τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήματα από τους παρευρισκόμενους, όπως για παράδειγμα «πώς απαντάει το ΚΚΕ στο ζήτημα που μπαίνει ότι η κάνναβη δεν είναι βλαβερή και ότι είναι φυτικό προϊόν», «αν το πρόβλημα των εξαρτήσεων ξεκινάει από την οικογένεια», «αν στη σοσιαλιστική κοινωνία δεν θα υπάρχουν ναρκωτικά» κ.ά.

Ο Οδυσσέας Μαάιτα, απαντώντας, εξήγησε πως αυτό που έχει πρώτιστη σημασία είναι το γεγονός ότι το εξαρτημένο άτομο έχει ανάγκη το ναρκωτικό για να λειτουργήσει στη ζωή του, έχει ανάγκη το ναρκωτικό για να αισθανθεί χαρούμενο και ευτυχισμένο.

Γι’ αυτό τόνισε ότι «πρέπει να δούμε τις κοινωνικές αιτίες του φαινομένου και τι είναι αυτό που οδηγεί μία μερίδα του κόσμου στις εξαρτήσεις», συμπληρώνοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι η ναρκοκουλτούρα που προωθείται από την ΕΕ και όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, η οποία δεν είναι πάντα εύκολο να αντιμετωπιστεί μέσα στα πλαίσια μιας οικογένειας.

Τέλος, αναφερόμενος στη σοσιαλιστική κοινωνία, είπε ότι σ’ αυτήν το κύριο και ουσιαστικό είναι ότι θα έχουν εξαλειφθεί οι αιτίες και το οικονομικό – κοινωνικό υπόβαθρο για τη χρήση των ναρκωτικών.

Κλείνοντας, σημείωσε, ότι χρειάζεται η πρωτοβουλία της ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση σε όλο το εύρος της πόλης και του νομού, σε συλλόγους, σωματεία, μαζικούς φορείς, ευρύτερα στο λαϊκό κίνημα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα