«Παραμένουν αναπάντητα» τα ερωτήματα για εργατικά ατυχήματα στον νομό
Σε νέα παρέμβαση στο θέμα των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε εργοστάσια εδρεουσών στον νομό επιχειρήσεων προέβη το ΚΚΕ επανακαταθέτοντας στην Βουλή δια των βουλευτών Σάκη Βαρδαλή και Γιαννη Δελή, προηγούμενη ερώτησή του για το εν λόγω θέμα προς την αρμόδια υπουργό εργασίας κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Μια ερώτηση που «παραμένει αναπάντητη» όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:
Δεν έχει τέλος ο κατάλογος των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε εργοστάσια της ΠΕ Κιλκίς, εξ αιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ελλιπούς συντήρησης μηχανημάτων και εργαλείων, καθώς και της παντελούς έλλειψης μέτρων υγιεινής, προστασίας και ασφάλειας που επικρατούν σε αυτά, με σοβαρές συνέπειες για τους εργαζόμενους.
Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, που έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο σε εργοστάσια της ΠΕ Κιλκίς, και έχουν γίνει γνωστά, έχουν προσλάβει το χαρακτήρα χιονοστιβάδας.
• Στην βιομηχανία ανελκυστήρων «Ντόπλερ ΑΒΕΕ», στο ΒΙΟ.ΠΑ. Πολυκάστρου, εργάτης στάλθηκε στις 25/06/16 να πραγματοποιήσει εργασίες άσχετες με την ειδίκευσή του και έπεσε από μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.
• Στη βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας προφίλ αλουμινίου «ΕΛΒΙΑΛ A.E.» στη βιομηχανική «ζώνη» Νέας Σάντας – Α.Παντελεήμονος, στις 17/11/16, εργάτης λόγω πτώσεως πέθανε, αφού χαροπάλευε για ημέρες στην εντατική νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.
• Στη βιομηχανική «ζώνη» Νέας Σάντας – Α.Παντελεήμονος η βιομηχανία κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων «Κρυστάλ Α.Ε.» πήρε φωτιά στις 11/01/17 και καταστράφηκε ολοσχερώς, εκθέτοντας σε κίνδυνο πέρα από τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
• Στην ΒΙΠΕ Κιλκίς στο Σταυροχώρι, στις 17/02/17, ακρωτηριάσθηκε εργάτης στη βιομηχανία κατασκευής ανελκυστήρων «Κλέμαν Ελλάς Α.Β.Ε.Ε.»
• Στην ΒΙΠΕ Κιλκίς στο Σταυροχώρι στην «Αλουμύλ βιομηχανία αλουμυνίου ΑΕ» στις 07/07/17, εργάτης ακρωτηριάστηκε (στα δάχτυλα του χεριού του) σε μηχάνημα κοπής.
• Στην βιομηχανία παραγωγής και επεξεργασίας προφίλ αλουμινίου «ΕΛΒΙΑΛ A.E.» στις 10/07/17, εργάτης τραυματίστηκε στο πρόσωπο μετά από εκτίναξη θραυσμάτων από μηχάνημα διέλασης αλουμινίου.
• Στην βιομηχανία κατασκευής ανελκυστήρων «Κλέμαν Ελλάς Α.Β.Ε.Ε.» σπουδαστής του ΟΑΕΔ Κιλκίς που ασκεί την πρακτική του στη συγκεκριμένη εταιρεία στις 12/07/17 τραυματίσθηκε στο χέρι σε μηχάνημα στο οποίο εργαζόταν.
Όλες αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν μιαν ακόμα τραγική απόδειξη των συνεπειών της πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Πολιτική που έχει οδηγήσει στο ξήλωμα και των ελάχιστων νόμων, υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, που είχαν απομείνει, για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, που έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη ασυδοσία της εργοδοσίας προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Στην πράξη κανένας ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος δεν διενεργείται από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, ενώ η υποστελέχωσή τους και η κατάργηση επτά παραρτημάτων της τεχνικής επιθεώρησης εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία, με τα λειψά μέχρι ανύπαρκτα μέσα που παρέχει στους εναπομείναντες ελεγκτικούς μηχανισμούς, δίνει «αέρα στα πανιά» της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι, κάτω από την πίεση της μεγάλης ανεργίας, αναγκάζονται να εργασθούν υπό αυτές τις συνθήκες για ένα μεροκάματο, το οποίο στην κυριολεξία είναι του τρόμου.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
• Την ολοκληρωμένη διερεύνηση των παραπάνω εργατικών ατυχημάτων και την απόδοση ευθυνών.
• Την στήριξη των παραπάνω εργαζομένων που έχουν τραυματιστεί σε ώρα εργασίας και των οικογενειών τους, καθώς και των οικογενειών των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους.
• Την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων, όσο και στους σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους, στις βιομηχανίες της Π.Ε. Κιλκίς.
• Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας.