Πολιτική

ΚΚΕ: Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους στην «Καρίνα» ΑΒΕΕ

ΚΚΕ: Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους στην «Καρίνα» ΑΒΕΕ και να διασφαλισθεί σε αυτούς η μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά , μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα ζητεί το ΚΚΕ που με αφορμή την εκ μέρους αυτών δημοσιοποίηση των αιτημάτων τους κατέθεσε στην Βουλή σχετική ερώτηση προς τον αμρόδιο υπουργό εργασίας κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Στην ερώτηση την οποία συνυπογράφουν οι βουλευτές Σάκης Βαρδάλης και Ελένη Γερασιμίδου αναφέρονται τα εξής:

«Οφειλόμενα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους διεκδικούν οι 65 εναπομείναντες πλέον εργαζόμενοι στη βιομηχανία πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων «Καρίνα» ΑΒΕΕ στην Νέα Σάντα της Π.Ε. Κιλκίς, οι οποίοι εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Η εργοδοσία της επιχείρησης, κάνοντας χρήση του αντιλαϊκού οπλοστασίου, που έχουν νομοθετήσει όλες οι έως σήμερα κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, επιχειρεί, ιδιαιτέρως τα τελευταία τρία χρόνια, την ολοένα και πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων σε αυτή.
Ήδη από το 2012, η εργοδοσία της εταιρίας, με πρόσχημα την οικονομική καπιταλιστική κρίση, επέβαλε στους 75 τότε εργαζόμενους της, εκ περιτροπής εργασία, ενώ την ίδια χρονιά τους ζητήθηκε να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, με παράλληλη μείωση των αποδοχών των κατά 30%.
Το 2013 από την πλευρά της επιχείρησης, ξεκίνησαν διαδικασίες υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, οπότε και ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να υπογράφουν συμφωνητικό συμπαράστασης. Η αίτηση απορρίφθηκε από το δικαστήριο το 2014 και ασκήθηκε έφεση από την εταιρεία. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων καθυστερούσε από δύο μέχρι επτά μήνες, παρ’όλο που οι πωλήσεις της επιχειρήσεις για το 2014 ήταν θετικές.
Τον Δεκέμβριο του 2014 η επιχείρηση τελικώς εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και την ίδια περίοδο σταδιακώς μειωνόταν η προσφορά αντικειμένου εργασίας, η πληρωμή των δεδουλευμένων μηνών ήταν απο ελάχιστη μέχρι μηδενική, ενώ οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε υποχρεωτική άδεια και ήδη στους πρώτους μήνες του 2015 είχαν τελειώσει τις ημέρες άδειας για το έτος.
Οι εργαζόμενοι της «Καρίνα» ΑΒΕΕ διεκδικώντας το 40% των δεδουλευμένων του Ιανουαρίου, τα δεδουλευμένα του Φεβρουαρίου, Μαρτίου και του επιδόματος αδείας καθώς και τις θέσεις εργασίας τους απευθύνθηκαν ήδη στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Επειδή αποτελεί πάγια τακτική των εργοδοτών να αξιοποιούν το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχει ψηφιστεί διαχρονικώς απο όλες τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, ώστε να ρίξουν τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας έτσι την αύξηση της κερδοφορίας τους:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
• Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων στην επιχείρηση «Καρίνα» ΑΕΒΕ και να υπάρξει πλέον η τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων
• Να διασφαλιστεί η μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Περισσότερα

Στην Κύπρο ο Γ.Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Βουλής στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου εισβολής του Αττίλα

Στην Κύπρο, όπου εκπροσώπησε τη Βουλή ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς […]

Δείτε ακόμα

Την ανάκληση της ΚΥΑ που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στους παρόχους ενέργειας τις επιδοτήσεις ζητά το Επιμελητήριο Κιλκίς

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον […]

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]