Πολιτική

ΤΟ Κιλκίς ΚΚΕ: Περιοδεία με συζήτηση στο Π. Αγιονέρι

Πραγματοποιώντας ένα πλατύ πολιτικό άνοιγμα, με σκοπό να συζητήσει με τους εργαζόμενους και λαό της περιοχής τη στάση που χρειάζεται να κρατήσει μπροστά στην «επόμενη μέρα», η Οργάνωση Κιλκίς του ΚΚΕ συνεχίζει τις περιοδείες και τις συσκέψεις σε εργασιακούς χώρους και σε χωριά του νομού, με κεντρικό σύνθημα: «Πληρώσαμε πολλά – Δεν θα πληρώσουμε ξανά! Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον πιο επικίνδυνο εχθρό, τον καπιταλισμό!»

Τις προηγούμενες μέρες η Οργάνωση πραγματοποίησε περιοδείες και παρεμβάσεις σε εργοστάσια, σε super market και σε εμπορικά μαγαζιά του Κιλκίς, ενώ μία ενδιαφέρουσα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Π.Αγιονέρι.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε ο έντονος προβληματισμός, τόσο για την «επόμενη μέρα» μετά την καραντίνα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, όσο και για τη νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση, καθώς και για τις διεθνείς εξελίξεις.

Με αφορμή την πείρα που απέκτησε ο λαός από τους 2-3 μήνες της πανδημίας, έγινε φανερό ότι ο λαός μας δεν έχει να περιμένει τίποτα από το κράτος και ότι δεν μπορεί να έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, όπως και σε κάθε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού. Επιβεβαιώθηκε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας «είναι στον αέρα», με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή, ότι μπροστά στα κέρδη των μεγάλων ξενοδόχων και των επιχειρηματιών του Τουρισμού το πρωτόκολλα «έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων», ενώ και τα όποια δήθεν «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν, όπως έχουν μείνει και τα μέτρα των τριών μνημονίων που έχουν ψηφίσει τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Από τη συζήτηση έγινε φανερό ότι σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο, ακόμα και στα πιο ισχυρά κράτη, μπροστά στα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, η ζωή και τα δικαιώματα των λαών πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Ενώ, από την ίδια τη ζωή, αποδείχτηκε ότι η «αλληλεγγύη» της ΕΕ και η υποστήριξη του ΝΑΤΟ, σταματάνε εκεί που ξεκινάνε τα ξεχωριστά συμφέροντα κάθε αστικής τάξης, κάθε κράτους.

Ο Κώστας Σιδηρόπουλος, γραμματέας της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, που μίλησε στη σύσκεψη, τόνισε ότι ο λαός της περιοχής πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά, γιατί το 2020, με την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με τις τεράστιες ικανότητες του εργατικού δυναμικού της χώρας, το Κιλκίς δεν έχει ένα σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο, γιατί σε μια ολόκληρη περιοχή όπως η ΔΕ Πικρολίμνης δεν υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε 24ωρη βάση, γιατί στην ίδια περιοχή δεν έχει ιδρυθεί ένας παιδικό σταθμός για τα βρέφη και τα νήπια των χωριών, γιατί τα σχολεία στα χωριά είναι «παρατημένα» με λειψή κρατική χρηματοδότηση και κτίρια που δεν καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες, γιατί ακόμα και το νερό της περιοχής παραμένει ακατάλληλο για χρήση.

Με βάση αυτά τα ερωτήματα, εξήγησε, πως όσο στην οικονομία και την κοινωνία κυριαρχεί ο νόμος του κέρδους, το κράτος και η κάθε κυβέρνηση, βάζει σε προτεραιότητα τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Τόνισε, ότι το ΚΚΕ, απαντάει κατηγορηματικά πως υπάρχει λύση και διέξοδος, γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες στη χώρα για να λειτουργήσει η οικονομία σε όφελος του λαού. Ότι είναι δυνατό να αναπτυχθεί παραπέρα η βιομηχανία της χώρας σε κλάδους που σήμερα φθίνουν γιατί δεν έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η παραγωγή στους κλάδους του Ιματισμού, αλλά και του ιατρικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού (π.χ. μάσκες, αντισιπτικά, ιατρικές στολές, ιατρικός εξοπλισμός κτλ).

Παράλληλα, σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης, μπορεί να αναπτυχθεί και η αγροτική οικονομία, με σκοπό να εξασφαλίζεται η διατροφή του λαού, αλλά και η παραγωγή πρώτων υλών για τη βιομηχανία. Σε μια τέτοια οικονομία είναι δυνατό να εξαλειφθεί η ανεργία, να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, να εξασφαλίζονται συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας κτλ.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, όμως, προϋποθέτει την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.

Αυτή η προοπτική μπορεί να ανοίξει για το λαό της χώρας μας, αν ο ίδιος ο λαός ορθώσει το ανάστημά του, προσπεράσει δοκιμασμένες συνταγές του παρελθόντος οι οποίες τον οδήγησαν «από το κακό στο χειρότερο», αν αγωνιστεί για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, παλέψει για την ίδια τη ζωή και τα δικαιώματά του, κόντρα στην πολιτική που θέλει να πληρώσει ξανά αυτός τα σπασμένα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ποντιακών σωματείων αφιερωμένη στις παραδόσεις και τα έθιμα του Δωδεκαημέρου στον Πόντο που αλλού στην […]