Κυρώσεις συνεπάγεται η συμπερίληψη μη επιλέξιμης έκτασης σε αγροτεμάχιο

Μείωση της ενίσχυσης που έχει λαμβάνειν εις τριπλούν μέχρι και μη καταβολή αυτής ταυτόχρονα με πολυετείς κυρώσεις επισείει η συμπερίληψη μη επιλέξιμης έκτασης σε αγροτεμάχιο κατά τη φετινή δήλωση ΟΣΔΕ. Αυτό τονίζεται σε ενημερωτικό δελτίο του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την ορθή συμπλήρωση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης για το 2016, με το σύστημα βέβαια να μην έχει ακόμα ανοίξει.
Μάλιστα, οι αρμόδιοι του οργανισμού τονίζουν ότι η συμπερίληψη μη επιλέξιμης έκτασης σε αγροτεμάχιο γίνεται με ευθύνη του παραγωγού και έχει νόημα μόνο αν ο ίδιος ο καλλιεργητής είναι απολύτως βέβαιος ότι η δορυφορική εικόνα δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, οπότε κάνει και αίτημα επιλεξιμότητας.
Υπογραμμίζεται ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί εκ των υστέρων το μη επιλέξιμο μέρος με το σκεπτικό να μην υπάρχουν ποινές.
Σημειώνεται ότι επιλέξιμη θεωρείται η έκταση στην οποία ασκείται ελάχιστη καλλιεργητική δραστηριότητα, δηλαδή τουλάχιστον ένα όργωμα να έτος για τις αρόσιμες εκτάσεις.
Μάλιστα, στον οδηγό του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, τονίζεται ότι από το 2016 καταργούνται τα πολλαπλά πεδία έκτασης και πλέον η ολική επιλέξιμη έκταση ενός αγρού συγχωνεύονται σε μία τιμή που θα συμπίπτει με την ψηφιοποιηθείσα έκταση.
Σε κάθε περίπτωση, ο παραγωγός καλείται να ελέγχει την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, ακόμα κι αν είναι τα ίδια με το προηγούμενο έτος, καθώς και να επισυνάπτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα ιδιοκτησίας ή ενοικίασης για όλα τα αγροτεμάχια, προς αποφυγή λαθών και τελικά κυρώσεων.
Αν ο παραγωγός αναγνωρίζει ότι ένα αγροτεμάχιο είναι μη επιλέξιμο για ενίσχυση, αλλά παρ’ όλα αυτά θέλει να το δηλώσει, χωρίς να διεκδικεί επιδότηση, τότε έχει την επιλογή να το δηλώσει κανονικά, με κωδικό καλλιέργειας 42-Γη που δεν εντάσσεται σε καλλιεργητική δραστηριότητα.
Σε κάθε περίπτωση, ο κωδικός αυτός δεν ενεργοποιεί δικαιώματα και επιτρέπει ταυτόχρονα στον παραγωγό να δηλώσεις τις εκτάσεις.
Αμφιβολίες
Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά κυρίως παραγωγοί, εκφράζουν τις αμφιβολίες κατά πόσον μία τέτοια διαδικασία είναι εφικτό να υλοποιηθεί από μέρους των δευτέρων, και ότι η εν λόγω πρακτική, που ήδη εφαρμόζεται στις γεωργοπεριβαλλοντικές καλλιέργειες θα οδηγήσει σε ποινές προς παραγωγούς, που δεν έχουν διάθεση να λάβουν επιδοτήσεις, των οποίων δεν δικαιούνται.
Κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί σε βιοκαλλιεργητές του νομού μας και η επέκτασή του στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα δημιουργήσει σε μεγαλύτερη έκταση προβλήματα σε πάρα πολλούς παραγωγούς τουλάχιστον γιά την εφετινή καλλιεργητική περίοδο.
Εξ ου και οι ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί καθώς υπάρχει ο κίνδυνος επιβολης πιονών και απώλειας εισοδημάτων των.