Οικονομία

Κινητοποίηση των εργαζόμενων της Φιέρατεξ για τη διαθεσιμότητα στο ΥΜΑΘ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΜΑΘ πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας Φιέρατεξ από τη Νέα Σάντα (πλεκτήρια, φινιρηστήριο) που συμπληρώνουν σε λίγες μέρες έναν μήνα σε καθεστώς διαθεσιμότητας με τους φόβους για κλείσιμο του εργοστασίου να αυξάνονται. Το σωματείο εργαζομένων της Φιέρατεξ στη συνέλευση που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε απόφαση για κοινή διαμαρτυρία με σωματεία εργοστασίων του κλάδου του ιματισμού που βρίσκονται σε παρόμοια κρίση επιδιώκοντας από κοινού συνάντηση με το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Το πρωί της Τετάρτης 26.6.24 οι εργαζόμενοι της Φιέρατεξ μαζί με εκπροσώπους εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και της ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το ΥΜΑΘ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν παρέμβαση από την κυβέρνηση ώστε να σταματήσει ο εμπαιγμός τους με το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο έχουν εισαχθεί με απόφαση της εργοδοσίας εδώ και ένα μήνα και να αποκαλύψει η εταιρεία τα σχέδιά της για το μέλλον τους. Ζητούν να παγώσουν οι οφειλές των εργαζομένων και των οικογενειών τους σε τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ, να καλυφθεί ο μισθός του Ιουνίου και του Ιουλίου καθώς και να αναγνωριστούν οι μέρες διαθεσιμότητας των εργαζομένων σε πλήρη συντάξιμο χρόνο.

«Φαίνεται πως η ομηρία μας συνεχίζεται», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων της Φιέρατεξ «Ο Σπάρτακος», Νίκος Καρυπίδης. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 28 Ιουνίου η εταιρεία έχει καλέσει το σωματείο σε διαβούλευση – ενημέρωση για τη δίμηνη παράταση του καθεστώτος διαθεσιμότητας, μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου.

«Δεν αντέχουμε άλλο, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, έχουμε εισέλθει σε καθεστώς φτωχοποίησης. Ζητάμε από το κράτος να καλύψει το υπόλοιπο του μισθού μας όσο διατηρείται η διαθεσιμότητα. Πρέπει να παγώσουν υποχρεώσεις που έχουν οι εργαζόμενοι, ρυθμίσεις σε ΔΕΗ, νερό κ.ά. Το θέμα είναι ότι η εταιρεία πάει για κλείσιμο, φοβόμαστε όχι μόνο για τις θέσεις εργασίας αλλά και για τις αποζημιώσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 60 εργαζόμενοι έχουν παραμείνει στο εργοστάσιο καθώς οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει με οικειοθελή αποχώρηση.

«Τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια κρίση σε όλον τον κλάδο αλλά υπήρχαν παραγγελίες στο εργοστάσιο. Εμείς μαθαίναμε ότι η ίδια η εργοδοσία ακύρωνε παραγγελίες και αυτό δείχνει ότι σκοπός τους είναι να το κλείσουν» ανέφερε μεταξύ άλλων εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η εταιρεία θέλει να τους εξωθήσει σε αποχωρήσεις χωρίς αποζημίωση. Υπενθυμίζεται ότι «λουκέτο» και απολύσεις έχουν ανακοινώσει τόσο η κλωστοϋφαντουργία Βαρβαρέσος στη Νάουσα όσο και η χαρτοβιομηχανία SONOCO με εκατοντάδες εργαζόμενους να μένουν στο δρόμο.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Περισσότερα

Καπνική Α.Μιχαηλίδης: Στα… αζήτητα έμεινε ξανά το βιομηχανικό συγκρότημα στη Σιταριά

Στα… αζήτητα παραμένει το εκτός λειτουργίας βιομηχανικό συγκρότημα της «Καπνική Α. Μιχαηλίδης» στο Κιλκίς, καθώς ο επαναληπτικός πλειστηριασμός αποδείχθηκε άκαρπος, όπως […]

Δείτε ακόμα