Πολιτική

Πρωτόγνωρη σύμπραξη κοινωνικών ομάδων στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό και φορολογικό

Το γενικευμένο κλίμα αντίδρασης στις κυβερνητικές προθέσεις γύρω από τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες, κυρίως των αγροτών-κτηνοτρόφων και ελευθέρων επαγγελματιών, καταγράφηκε και στον νομό μας την περασμένη εβδομάδα.

Μία καταγραφή πραγματικά ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά διαμαρτυριών είδαμε την «σύμπραξη» σε αυτές διαφορετικές ομάδες, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, έμποροι και αγρότες μέσω κοινής διαμαρτυρίας την περασμένη Πέμπτη 21.1.16.

Βεβαίως, την πρωτοκαθεδρεία στο «κύμα» διαμαρτυριών, που υπάρχει σε διάφορες κοινωνικές ομάδες σε όλη την χώρα, κατέχει ο αγροτικός κόσμος, που εδώ και μιάν εβδομάδα και σε τοπικό επίπεδο έχει πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις, με «άξονα» δύο «μπλόκα» που έχουν στηθεί ένα στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς από τοπικούς αγρότες-κτηνοτρόφους και ένα δεύτερο εσχάτως στην περιοχή του τελωνείου των Ευζώνων από αντίστοιχους του δήμου Παιονίας.

Αμφότερα συμμετέχουν προς το παρόν σε ολιγώορους διαδοχικούς αποκλεισμούς είτε κόμβων όπως αυτός του Μαυρονερίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα, είτε του τελωνείου των Ευζώνων είτε ακόμη του διοικητηρίου όπως χθες στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει αναπτυχθεί από το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο των αγροτών στην λογική του οποίου μέσα και της σχετικής συνεννοήσεως ακολουθούν οι παραγωγοί του νομού μας.

Η εκφρασμένη διάθεση του Μαξίμου για συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών και η προσπάθεια του πρωθυπουργού να «πάρει πάνω του» την διαπραγμάτευση με τους διαμαρτυρόμενους των εθνικών δρόμων, είναι κάτι που προβληματίζει τα «μπλόκα» και «σπέρνει» διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων τους.
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πρόσκληση του Μαξίμου δεν είναι μια πρωτοβουλία για την αναζήτηση λύσης αλλά ένα βήμα για να βγουν στην επιφάνεια οι οργανωτικές αδυναμίες της αγροτικής βάσης. Για το λόγο αυτό, η πρώτη αντίδραση ήταν… ψυχραιμία.

Οι αντιπροσωπείες των αγροτών, που συναντήθηκαν στα Τέμπη, συμφώνησαν να μην βιαστούν και να καταλήξουν στη διαπραγματευτική ομάδα που θα κατέβει στο Μαξίμου, σε νέα συνάντησή τους την Τρίτη στη Σίνδο Θεσσαλονίκης όπως ανέφερε μιλώντας χθες στο ράδιο-«Μαχητής» ο αντιπρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Κιλκίς Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης.

Σε λίγο διαφορετικό μήκος κύματος φαίνεται να κινούνται προς το παρόν οι δυνάμεις του Μπούτα στη Νίκαια, απ’ όπου διατυπώνονται επιφυλάξεις για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως και για τα αιτήματα που θα πρέπει να προταχθούν.

Προς το παρόν, πάντως, οι διαφωνίες δεν είναι τέτοιες που να δίνουν δικαίωμα για διαφορετικές αναλύσεις, ενώ μάλλον συσπειρωτικά λειτούργησε για τους αγρότες και η ομιλία του πρωθυπουργού για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σ’ αυτήν, το βράδυ της Κυριακής 24.1.16, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι οι επικείμενες φορολογικές αλλαγές για τους αγρότες δεν θα ισχύσουν από φέτος (δεν είναι προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης) και ότι η εξωμοίωση με τους υπόλοιπους επαγγελματίες θα είναι σταδιακή. Ωστόσο, ο γενικόλογος τρόπος, με τον οποίο τέθηκε το θέμα, και η παράλληλη προσπάθεια δημιουργίας διχαστικών γραμμών μεταξύ ισχυρών και αδύναμων αγροτών, δεν εγγυώνται την συνέχεια.

Εξ ίσου κακή εντύπωση έκανε στους αγρότες η αναφορά του πρωθυπουργού σε «αποζημιώσεις» δύο δισ. ευρώ που πληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση. Όλοι γνωρίζουν, ότι δεν ήταν αποζημιώσεις αλλά κοινοτικές ενισχύσεις, όπως, όλοι επίσης, ξέρουν ότι αυτά που πληρώθηκαν δεν ήταν δύο δισ. αλλά με το ζόρι ένα δισ.

Πέραν των όποιων αποφάσεων ληφθούν στην σημερινή συνάντηση της Σίνδου μεγάλο συλλαλητήριο διοργανώνεται με την συμμετοχή παραγωγών από όλη την Βόρειο Ελλάδα για την προσεχή Πέμπτη 28.1.16 στην Θεσσαλονίκη ημέρα εγκαινίων της διεθνούς εκθέσεως «Agrotica», που θα πραγματοποιηθούν παρουσία του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

Τι είπαν Θ.Παραστατίδης-Γ.Γεωργαντάς

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και ευρύτερα για τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό-φορολογικό των αγροτών-κτηνοτρόφων και ελευθέρων επαγγελματιών ανεφέρθησαν μιλώντας κατά σειράν στο ράδιο-«Μαχητής» ο κυβερνητικός βουλευτής Κιλκίς Θόδωρος Παραστατίδης και ο συνάδελφός του της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Γεωργαντάς.

Με τον πρώτο να αναγνωρίζει «το δίκιο των αγροτών σε αρκετά σημεία» και τονίζοντας την ανάγκη να εξισορροπηθεί η κατάσταση «μέσω του ειλικρινούς διαλόγου χωρίς σκοπιμότητες και πρακτικές τυφλής αντίδρασης στις προτεινόμενες, ως έχουν διαρρεύσει, κυβερνητικές προτάσεις».
Παράλληλα αναγνώρισε «τον εσφαλμένο τρόπο διαχείρισης του θέματος από κυβερνητικής πλευράς», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «παραίτησής του από βουλευτής στην περίπτωση που δεν μείνει ικανοποιημένος από την τελική κυβερνητική πρόταση.

Ο δεύτερος συμφώνησε ως προς την εσφαλμένη κυβερνητική διαχείριση και δήλωσε στήριξη στις κινητοποιήσεις παραγωγών και ελευθέρων επαγγελματιών κρατώντας αποστάσεις σε ό,τι αφορά στην υποκίνηση από πλευράς της παράταξής του ακραίων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Παράλληλα τόνισε, ότι το γενικευμένο κλίμα αντιδράσεων προέκυψε «εξ αιτίας των υψηλών προσδοκιών, που είχε καλλιεργήσει στις εν λόγω κοινωνικές ομάδες κατά το παρελθόν σημερινοί κυβερνώντες», αλλά και διότι λόγω «των αδυναμιών τους στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής τον τελευταίο χρόνο και της χειροτέρευσης των δεικτών της οικονομίας, οδηγούνται στην επιλογή επιβολής πολύ επώδυνων μέτρων».

«Εμείς», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, «από τον περασμένο Αύγουστο έχουμε ανακοινώσει ότι δεν προτιθέμεθα να στηρίξουμε τέτοιου επιπέδου και χαρακτήρα μέτρων, ενώ παρέπεμψε στις σημερινές ανακοινώσεις από πλευράς του νέου προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με το τι προτείνει η ΝΔ ως εναλλακτική πρόταση στα επίμαχα θέματα».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα