Γενικά

Κίνηση Πολιτών Δήμου Παιονίας: “Πικρία για τις τρέχουσες εξελίξεις στην δομή φιλοξενίας Ν.Καβάλας”

Την απογοήτευσή τους για την πορεία των εξελίξεων σε σχέση με το κέντρο φιλοξενίας πολιτών από τρίτες χώρες που έχουν αιτηθεί άσυλο, που εδρεύει στις παρυφές του οικισμού της Νέας Καβάλας, αλλά και σε σχέση με άλλα ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα τα πρόσφατα κλεισίματα τραπεζικών υποκαταστημάτων στο Πολύκαστρο, το ενδεχόμενο υποβάθμισης σε Σύνταγμα της εδρεύουσας σ’ αυτό σήμερα 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας κ.α. εκφράζει με σχετική της ανακοίνωση η Κίνηση Πολιτών Δήμου Παιονίας, κάνοντας παράλληλα και έναν μίνι απολογισμό των δικών της ενεργειών σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο.

Με αφορμή προφανώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην κατασκευή έργων υποδομής υποστήριξης της λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας που ετούτη την περίοδο εκτελέσθηκαν και εκτελούνται, όπως έχει δημοσιεύσει σε διαδοχικά ρεπορτάζ ο “Μαχητής”.

Παράλληλα αιτιολογεί την στάση του απέναντι στις τρέχουσες εξελίξεις και την αδυναμία της να παρέμβει δυναμικότερα λόγω της δυσμενούς συγκυρίας με την εξάπλωση της πανδημίας αφήνοντας παράλληλα αιχμές για όσους επί της ουσίας τηρούν ήπια και παθητική στάση έναντι των εξελίξεων και εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιφύλαξη τους να εκθέσουν όσους πολιτικούς παράγοντες ακολούθησαν πρακτικά την τακτική του εφησυχασμού για να κοντρολάρουν τις αντιδράσεις του κόσμου και στην πράξη το κέντρο φιλοξενίας να μείνει ανέγγιχτο, τονίζοντας ότι “επιφυλασσόμεθα για αναφορά ονομάτων και δεσμεύσεων που δεν τηρήθηκαν”.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών Δήμου Παιονίας έχει ως εξής:

“Κρίμα για την Παιονία, κρίμα για το Πολύκαστρο, κρίμα για όλους μας!

Μαζευτήκαμε μια χούφτα άνθρωποι μαθαίνοντας ότι θα γίνουν 170 διώροφα σπίτια στην Νέα Καβάλα και προσπαθήσαμε να κάνουμε ενέργειες να σταματήσουμε την κατασκευή τους. Κατασκευές που είχε αποφασισθεί ότι θα ξεκινήσουν τον Μάιο και 20 Σεπτεμβρίου θα υπήρχε η αποπεράτωση τους.

Σε κάθε συνάντηση μας μέναμε άναυδοι όταν μας ενημέρωναν για την άγνοια που είχαν επι του θέματος, και τάσσονταν υπέρ των θέσεων μας με στόμφο!

Βγήκαμε στην πλατεία του Πολυκάστρου δύο φορές και για πρώτη φορά δείξαμε την δυναμική μας ως λαός. Με αυτή την δυναμική άνοιξαν οι πόρτες για ενημέρωση από διάφορες υπηρεσίες προς την Κίνηση πολιτών δήμου Παιονίας. Ευχαριστούμε όλους και όλες εσάς που μας βοηθήσατε για την συλλογή όλων αυτών των πληροφοριών. Κάπως έτσι μάθαμε ότι θα γινόταν ένα έργο 6 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς άδεια, χωρίς τίποτα. Και απλά θα βρισκόντουσαν κάποιοι να μας πουν …δεν το ξέραμε, δεν μας ενημέρωσαν.
Το γνωστό σε όλους μας πλέον παραμυθάκι.

Βρήκαμε ότι χρειαζόντουσαν και δυο όμορα αγροτεμάχια για την κατασκευή των κτηρίων. Τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια ζητηθήκανε από την αρμόδια υπηρεσία με τοπογραφικά από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Παιονίας με τις ανάλογες σφραγίδες του δήμου. Ένα από αυτούς που τα ζητήσανε για χάρη του ΔΟΜ ήταν και ο κ. Μήτρακας, περιφερειακός σύμβουλος με τον κ. Τζιτζικώστα και πρόεδρος της μητροπολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης. Εδώ να πούμε ότι άγνοια για τα οικόπεδα δήλωσαν και ο δήμαρχος Παιονίας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Μπήκαμε εμπόδιο στα σχέδια τους.

Μπλοκάραμε τα έργα.

Ήρθε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής να μας το ανακοινώσει, και ενώ όλοι οι άλλοι πανηγύριζαν, εμείς ως κίνηση του είπαμε ότι αν δεν μειωθεί δραστικά ο πληθυσμός του καμπ θα εναντιωθούμε ακόμη και σε πρόχειρες κατασκευές τύπου κοντέινερ.
Έρχονται παιδιά παράνομων μεταναστών στα σχολεία μας.

Ενώ όλοι μας μιλάμε για υπογεννητικότητα, εν έτη 2020 εγκρίνονται στο Πολύκαστρο ένα δημοτικό σχολείο και ένα νηπιαγωγείο.
Φώναζαν οι κάτοικοι των χωριών της Νέας Καβάλας και της Σιταριάς για τον δρόμο που ενώνει τα χωριά χρόνια τώρα……… γίνεται το 2020.

Φώναζε η Νέα Καβάλα για νερό …γίνονται έργα αποχέτευσης και ύδρευσης προς το καμπ.

Πρώτη παιδική χαρά που ολοκληρώθηκε στον δήμο Παιονίας ήταν αυτή της Νέας Καβάλας.

Θα γίνουν έργα για φωτισμό και πεζοδρόμηση για το κομμάτι Νέας Καβάλας – Πολυκάστρου.

Έκλεισαν στο Πολύκαστρο οι τράπεζες Εuronank, Αlpha, Εμπορική, Εθνική και τώρα η Πειραιώς, αφήνοντας ένα Πολύκαστρο χωρίς τραπεζικό κατάστημα.

Η ταξιαρχία στο Πολύκαστρο στην καλύτερη των περιπτώσεων θα γίνει Σύνταγμα με αρκετή μείωση προσωπικού.

Έκλεισε το τμήμα συνοριακής φύλαξης των Ευζώνων 100 οργανικών θέσεων.

Αλλά …θα έχουμε διόδια από τις αρχές του καινούργιου έτους. Τα καλύτερα έρχονται.

Ζητήσαμε αντίδραση με κλείσιμο ολοκλήρου του δήμου …ακόμη περιμένουμε απάντηση.

Μας υποσχέθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας ότι θα προτείνει άλλο μέρος για την μεταφορά του καμπ. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από κανέναν. Ούτε αν πήρε το περιβόητο τηλέφωνο πριν τον υπουργό κ. Μηταράκη, ούτε την εξέλιξη αν τελικά το πήρε.

Κρίναμε χρέος μας, να σας ενημερώσουμε.

Οφείλαμε να σας ενημερώσουμε!

Θα σας καλούσαμε στον δρόμο αυτή την φορά να βάλουμε τα στήθη μας μπροστά για να αποτρέψουμε την κατασκευή της αποχέτευσης, ύδρευσης και εγκατάστασης κοντέινερ.

Αλλά στην εποχή COVID-19 αν κάνουμε την παραμικρή κίνηση για κάλεσμα, θα μας βάλουν χειροπόδαρα δεμένους μέσα.

Έχουμε κάτι παραπάνω από 800 συμμετοχές για πιθανόν προσφυγή κατά των έργων από εσάς, και σας ευχαριστούμε και σας επαινούμε για αυτό. Δυστυχώς έχουν περάσει νόμο με τον οποίο για την τοποθέτηση κοντέινερ στην συγκεκριμένη θέση παρακάμπτουν όλες τις πολεοδομικές αρχές και νόμους. Εσείς αν τολμάτε κάντε μια περίφραξη χωρίς άδεια!

Ότι μπορέσαμε μέχρι στιγμής να κάνουμε μέσα στα νόμιμα πλαίσια το κάναμε.

Κάναμε ραντεβού και πιέσαμε τον υφυπουργό κ. Γεωργαντά, τον υπουργό κ. Μηταράκη, τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Φραγγίδη, την βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Αγαθοπουλου, τον Περιφερειάρχη κ.Τζιτζικώστα, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βεργίδη, τον δήμαρχο κ. Σιωνίδη, με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Δημήτριο και αρκετούς άλλους.

Αφήσαμε τις οικογένειες μας και τις δουλειές μας για αρκετές ώρες, πολλές ημέρες. Πετύχαμε κάποια πράγματα, θα θέλαμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα.

Περιμένουμε τις ενέργειες αυτών που μας διοικούν προς όφελος των πολιτών.

Όπως επίσης τους αφήνουμε στην κρίση σας.

Κάποια στιγμή πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν πως με ένα χτύπημα στην πλάτη και με μια χειραψία, με ένα οχτάμηνο εργασίας ή με κάποια άλλη εξυπηρέτηση δεν θα παίρνουν την ψήφο μας. Πρέπει να φροντίζουν για εσάς και το παρόν και το μέλλον του τόπου.

ΔΙΟΙΚΕΙΝ ΕΣΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙΝ

Επιφυλασσόμαστε για αναφορά ονομάτων και δεσμεύσεων που δεν τηρήθηκαν.

Υ.Γ. να μην ξεχάσουμε και του επικριτές που τα κάνουν όλα σωστά πάνω από ένα πληκτρολόγιο. Τους πολίτες που θα τα κάνουν όλα καλά και θα αποτρέψουν όλα τα στραβά που γίνονται στον τόπο μας πίσω από ένα πληκτρολόγιο και πετώντας λάσπη σε όλους εμάς.

Εμπρός κύριοι, μπροστά σας υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό. Εμείς θα σας ακολουθήσουμε”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα