Πολιτική

«Κύμα» οργής και στο Κιλκίς για τις απαράδεκτες δηλώσεις Νίκου Φίλη

«Κύμα» οργής και αγανάκτησης προκάλεσαν και στο Κιλκίς οι απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού παιδείας Νίκου Φίλη (έστω και…. «προσωπικές») όπως ο ίδιος (ισχυρίζεται) με τις οποίες αμφισβητεί μέχρι….μη παραδοχής την γενοκτονία εις βάρος του ποντιακού Ελληνισμού! Χαρακτηριστική η αντίδραση του βουλευτή Κιλκίς του συγκυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρου Παραστατίδη:ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΣ

«Δεν νομιμοποιείται»

Η δήλωση του υπουργού παιδείας κ. Φίλη σχετικώς με την γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού θεωρείται απαράδεκτη. Ο κ. Φίλης μπορεί προσωπικώς να πιστεύει ότι θέλει, όμως ως υπουργός παιδείας δεν νομιμοποιείται να αμφισβητεί τα ιστορικά γεγονότα της γενοκτονίας των Ποντίων. Πόσω μάλλον όταν η ελληνική Βουλή με ομόφωνη απόφαση της το 1994, αναγνώρισε τη 19 Μαΐου ως ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. Εμείς ως Πόντιοι αυτό κρατάμε και δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητεί και να διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας.

«Απαιτούμε την απομάκρυνσή του»

Ακόμη πιο σφοδρή υπήρξε η αντίδραση της ΝΔ, 44 βουλευτές της οποίας και μεταξύ αυτών ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς απέστειλαν ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητούν την αποπομπή του κ. Φίλη απο την κυβέρνηση.
Στην επιστολή των βουλευτών της ΝΔ , που εστάλη με πρωτοβουλία του Σάββα Aναστασιάδη αναφέρονται τα εξής:ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
«Κύριε πρωθυπουργέ,

Ο κ. Φίλης τον οποίον εσείς, τοποθετήσατε στη θέση του Υπουργού Παιδείας, με άρθρο του στο κομματικό σας όργανο την εφημερίδα «Αυγή», την 20-08-14, αναφέρθηκε με προσβλητικά και απαξιωτικά λόγια απέναντι στο ελληνικό Κοινοβούλιο που το 1994 αναγνώρισε ομοφώνως την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, δηλαδή του Πόντου, της Θράκης και της Μ. Ασίας.
Επανερχόμενος σε χθεσινή του συνέντευξη ο «επιστήμων» κ. Φίλης, για το ίδιο θέμα, αναμασά τις θέσεις Τούρκων κεμαλιστών και ως καλός πρέσβυς τους, τους προσφέρει καλές υπηρεσίες.
Αμφισβητεί ευθέως την γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής από τους Τούρκους, προσβάλλει την ελληνική Ιστορία και τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, θύματα της γενοκτονίας, καθώς και τους απογόνους τους και το σύνολο του Ελληνικού λαού.
Κύριε πρωθυπουργέ,

Σε μία εποχή που η εθνική ενότητα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, ο υπουργός σας με τις θέσεις του διχάζει την ελληνική κοινωνία.
Επειδή οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον ποντιακό, μικρασιατικό και θρακικό Ελληνισμό, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες, ζητούμε αν τις ασπάζεστε και εσείς, να το δηλώσετε ευθαρσώς και ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό.
Διαφορετικά απαιτούμε την απομάκρυνση του κ. Φίλη από τη θέση του υπουργού παιδείας.
Επιφυλασσόμεθα δε για περαιτέρω ενέργειες»

«Μην πολεμάτε τον Πόντο»

Απο την πλευρά του ο σύλλογος καρκινοπαθών νομού Κιλκίς «Ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο διακριτικός τίτλος του συλλόγου καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας “Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος ” τον οποίο εκπροσωπούμε ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μάς επιτάσσει να εναντιωθούμε στη δήλωση του υπουργού παιδείας Νίκου Φίλη ο οποίος προσβάλει τον ποντιακό ελληνισμό και κάθετι που προσπαθεί να τον διατηρήσει.

Ο Πόντος είναι ψυχή, ο Πόντος είναι δύναμη, ο Πόντος είναι υπομονή, ο Πόντος είναι πάθος, και το πάθος ένα έθνος όσα βάσανα και να διαβεί, όσες κακουχίες και αν συναντήσει, όσες γενοκτονίες και αν αντιμετωπίσει, το έχει καλά φυλαγμένο στον κόρφο του και το φροντίζει και το αντρειώνει, και αλίμονο αν το αφήσει να εκτοξευθεί, γιατί τότε θα αποδειχθεί ότι το πάθος είναι φλόγα που καίει τα πάντα.
Μην τον πολεμάτε λοιπόν τον Πόντο γιατί θα καείτε. Μην τον επιβουλεύεστε γιατί θα χαθείτε.

«Δεν τιμά το αξίωμά του»

Θέση στο θέμα πήρε και ο πολιτευτής Κιλκίς των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νικόλαος Τατίδης που σε έγγραφη δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει ψηφιστεί ομόφώνως από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο κ. Φίλης δεν αποδέχεται τον όρο γενοκτονία προφασιζόμενος επιστημονική γνώμη… Με την θέση του αυτή εκθέτει και τον εαυτό του και τον πρωθυπουργό που τον τοποθέτησε και εμμέσως προσβάλλει τους ξένους ηγέτες και τα ξένα κοινοβούλια, που με δηλώσεις και ψηφίσματα έχουν αναγνωρίσει την εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής ως γενοκτονία. Επίσης η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών που έχει έδρα τις ΗΠΑ χαρακτηρίζει ως γενοκτονία το έγκλημα των Νεοτούρκων και κεμαλικών κατά των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής.

Ο κ. Φίλης με τις θέσεις που εκφράζει δεν τιμά το αξίωμά του…
Υπάρχει συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝ.ΕΛ αλλά αυτές είναι οι μεγάλες διαφορές μεταξύ μας. Δέν πιστεύουν από το ΣΥΡΙΖΑ σε τίποτε πατριωτικό, για αυτό είναι η άποψη του Φίλη περί μη γενοκτονίας τών ποντίων, όταν μάλιστα πολλές χώρες της υφηλίου έχουν αποδεχθεί την γενοκτονία των Ποντίων απο τους Τούρκους. Ακόμα και άν φύγει αυτός κάποιος άλλος απο το ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τέτοια θέση, όπως έχει γίνει επανειλημμένα, για τα βιβλία, για την ιστορία, για την θρησκεία μας.
Νά ευχόμαστε να υπάρχει ο κύριος Πάνος Καμμένος , ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ μέσα στήν συγκυβέρνηση, είναι ΑΥΤΟΣ που κρατεί τον διασυρμό από κάτι σάν τον Φίλη περί πατριωτισμού και θρησκείας της χώρα μας.

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Για την μπούκλα

Πρόσφατα είχα την τύχη, που αρχικά ήταν χαρά, να παρακολουθήσω την παράσταση «Μπούκλα 99» της Νεφέλης Μεγκ, στον πολύ όμορφο […]