Κοινωνία

Βασίλης Καλογερίδης: «Από την γη του Κιλκίς κυρίαρχος των αιθέρων»

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΗ

Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους αεροπόρους όχι μόνο της χώρας αλλά του ΝΑΤΟ, πρώτευσε στην κορυφαία ΝΑΤΟϊκή αεροπορική άσκηση της Ευρώπης, που διεξάγεται κάθε χρόνο με «ορμητήριο» την αεροπορική βάση της ισπανικής πόλης Αλμπαθέτε, και… είναι Κιλκισιώτης!

Και το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» προβάλλει προς δημόσιο έπαινο τον συμπολίτη σμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας Βασίλειο Καλογερίδη, όπως προβάλλει γι΄αυτόν τον έπαινο κάθε νέο, που με τις διακρίσεις και επιτυχίες του, σε οποιονδήποτε τομέα δραστηριότητας, τιμά και προβάλλει τούτο τον ιερό ακριτικό τόπο.

Σε σχέση με το γενελογικό «δένδρο» του, ο ποντιακής καταγωγής Βασίλης Καλογερίδης δεν έλκει την καταγωγή του από το Κιλκίς, καθώς γεννήθηκε στην Δράμα.

ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Όμως η σχέση και ο δεσμός του με το Κιλκίς είναι ισχυρότατος και άρρηκτος, καθώς εδώ έζησε τα προχωρημένα παιδικά και όλα τα εφηβικά χρόνια του, πραγματοποιώντας εδώ τις εγκύκλιες σπουδές του, καθώς οι γονείς του υπηρέτησαν επί μακρόν εδώ.

Ο πατέρας του Παναγιώτης, υποστράτηγος εν αποστρατεία από το Νευροκόπι, υπηρέτησε και σε μονάδες του Κιλκίς, ενώ η μητέρα του Δέσποινα, νηπιαγωγός από το Παρανέστι, υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια στο νηπιαγωγείο Κρηστώνης, έχοντας προϋπηρεσία και στο 3ο νηπιαγωγείο Κιλκίς.

Από την παιδική ακόμη ηλικία ο γεννημένος στις 14 Νοεμβρίου 1984 επίλεκτος πιλότος μας «μυήθηκε» στην αεροπορική ιδέα και «κόλλησε» το «μικρόβιο» της αεροπορίας, έτσι που αρκετά πριν την αποφοίτησή του από το λύκειο να «χαράξει» ως «μονόδρομο» προς την Σχολή Ικάρων την πορεία του προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην σχολή εισήχθη το 2003 και απεφοίτησε με την 79η σειρά ιπταμένων, οπότε και ορκίσθηκε ανθυποσμηναγός, στις 19 Ιουλίου 2007, έχοντας εκπαιδευθεί διαδοχικώς με τα ελικοφόρα Τ41 Σέσνα και Τ6 Τέξαν ΙΙ ή Χάρβαρντ και κατόπιν με το αεριωθούμενο Τ2.

ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Αμέσως μετά την αποφοίτησή του πέταξε με F16 Μπλοκ 50, υπηρετώντας στην βάση της Νέας Αγχιάλου, ενώ από το 2009 υπηρετεί στην 335 Μοίρα «Τίγρης», πολλαπλών ρόλων και αποστολών, στον Άραξο, πετώντας με F16 Μπλόκ 52+ Αντβάνσεντ, την πιο εξελιγμένη εκδοχή του F16. Από την έναρξη της εκπαιδευσής του στην Σχολή Ικάρων έως σήμερα μετρά πάνω 1550 ώρες πτήσης, εκ των οποίων οι 350 με τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη και οι 1200 με τα μαχητικά.

Πανταχού παρών

Το 2011 είναι η χρονιά απαρχής έντονης υπηρεσιακής δραστηριότητας στην σταδιοδρομία του Κιλκισιώτη σμηναγού Βασίλη Καλογερίδη, ο οποίος από τότε λαμβάνει κάθε χρόνο μέρος:

-Στην ετήσια άσκηση με ειδικά όπλα με την επωνυμία «X-Service».

-Κάθε δύο χρόνια στην ΝΑΤΟϊκή μεγάλης κλίμακας άσκηση για τις επίλεκτες μοίρες μαχητικών με την επωνυμία «Τίγρης» («Tiger Meet» = «Συνάντηση Τίγρεων»), όπως είναι και η ελληνική 335Μ.

-Στην διεθνή αεροπορική άσκηση στην Ελλάδα με την επωνυμία «Ηνίοχος».

Το 2017 έλαβε μέρος στην μεγάλη άσκηση «Γαλάζια Σημαία» («Blue Flag»), στο Ισραήλ, που «σημαδεύτηκε» από λαμπρή πρωτιά της 335 Μοίρας «Τίγρης» και του ιδίου.

Στο πλαίσιο δε της εναλλάξ κατ΄έτος παρουσίας μιάς ελληνικής μοίρας, έλαβε φέτος μέρος πριν λίγο καιρό στην προαναφερθείσα κορυφαία ΝΑΤΟϊκή άσκηση του Αλμπαθέτε, με την επωνυμία «Tactical Leadership Programme» («Πρόγραμμα Τακτικής Αρχηγίας») όπου ανεδείχθη πρώτος μεταξύ πρώτων, λαμβάνοντας την τιμητική διάκριση του «Cours Warrior», (σε ελεύθερη απόδοση «Ηγέτης Πολεμιστής»), που απονέμεται ακριβώς στους κορυφαίους.

«Σε όλη την Πολεμική Αεροπορία»
Μιλώντας στο δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» με λόγο ενδεικτικό «καλλιεργημένου» ανθρώπου χαμηλών τόνων με περίσσευμα σεμνότητας και μετριοφροσύνης, ο σμηναγός Βασίλης Καλογερίδης, που είναι πλέον Mission Commander-Instructor Pilote (MC/IP), ή Επικεφαλής Αποστολής/Εκπαιδευτής Πιλότος, τόνισε μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Στο Αλμπαθέτε δεν διακρίθηκε ο Βασίλης Καλογερίδης, διακρίθηκε η 335 Μοίρα. Και δεν διακρίθηκε απλώς η 335 Μοίρα, αλλά η Πολεμική Αεροπορία. Διότι, η επιτυχία αντανακλά σε όλο το προσωπικό της ΠΑ, ιπταμένους, τεχνικούς, οπλουργούς και λοιπούς συντελεστές, αφού όλοι ανεξαιρέτως, έχουν συμβολή σ΄αυτήν. Και αυτή η επιτυχία δεν προβάλλει απλώς την Πολεμική Αεροπορία μας, προβάλλει την Πατρίδα μας.

Το κάθε άτομο δίνει τον καλύτερο εαυτό του στον τομέα του, εν γνώσει του ότι αυτό συμφέρει το σύνολο, εξ ου και το ότι όλοι είμαστε μια συμπαγής ομάδα συνειδητοποιημένων ατόμων, που έχουμε μάθει να ενεργούμε με τους αυτοματισμούς, που επιβάλλει η ομαδική λειτουργία. Και αυτό ακριβώς το πνεύμα χαρακτηρίζει όλες ανεξαιρέτως τις Μοίρες της ΠΑ».

ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Οι συντελεστές
Στην άσκηση «Tactical Leadership Programme» του Αλμπαθέτε ο Κιλκισιώτης Βασίλης Καλογερίδης συμμετέσχε, σε ρόλο «Blue» («Μπλού» = «Γαλάζιου» = Αεροπόρου Φίλιων Δυνάμεων) ως επικεφαλής επταμελούς ομάδας στελεχών της ΠΑ, που είχε την ακόλουθη σύνθεση:

-«External Fighter-Red Air» (σε ελεύθερη απόδοση «Κόκκινος Εξωτερικός Μαχητής» = «Εχθρικές Δυνάμεις») οι υποσμηναγοί Αλέξιος Λαβαντσιώτης και Αθανάσιος Αθανασόπουλος.

-«Blue» («Γαλάζιος» = Φίλιες δυνάμεις) οι σμηναγοί Βασίλεος Καλογερίδης και Γεώργιος Σκουριάς.

-Ελεγκτές αεράμυνας οι υποσμηναγοί Νικόλαος Δημητρακόπουλος και Ιωάννης Παρασκευόπουλος.

-Υπαξιωματικός πληροφοριών η αρχισμηνίας Νικολία Αδαμοπούλου.

Όλοι οι ανωτέρω είναι στελέχη της 335 Μοίρας πλην του Ιωάννη Παρασκευόπουλου, που υπηρετεί στην 343Μ.

ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

«Επάγγελμα + Χόμπυ = Ευχαρίστηση»
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του «Μαχητή» Σταύρου Φάσσου για τον βαθμό δυσκολίας της δουλειάς του αεροπόρου ο σμηναγός Βασίλης Καλογερίδης διατύπωσε την ακόλουθη άποψη:

«Πρόκειται αναμφιβόλως για επίπονο και ιδιαιτέρως απαιτητικό επάγγελμα. Όταν, όμως, αυτός, που το ασκεί, το αντιμετωπίζει ως συνέχεια ενός «χόμπυ», με το ανάλογο μεράκι και διάθεση, τότε το κάνει με πολλή ευχαρίστηση».

Όμως, τι σημαίνουν πρακτικώς για τον Έλληνα αεροπόρο οι διακρίσεις σε ασκήσεις τόσο υψηλού επιπέδου, με δεδομένη την διαφορά μεταξύ εκπαιδευτικών και πραγματικών επιχειρήσεων;

Και εδώ η προσέγγιση του Βασίλη Καλογερίδη είναι αφοπλιστική:

«Εννοείται, ότι οι όποιες ικανότητες σε πραγματικές επιχειρήσεις μπορούν να εκτιμηθούν… μόνο σε πραγματικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο εν καιρώ ειρήνης όλοι οι συντελεστές της ΠΑ οφείλουμε να εκπαιδευόμαστε σκληρά και αδιάκοπα και να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα, δουλεύοντας με πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας.

Όλες οι πλευρές να προετοιμαζόμαστε σε όλους τους τομείς σε ρυθμό… μάχης, και αυτό είναι η ιδιαιτερότητα της αποστολής μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Εσύ… δεν «έφυγες» ποτέ!

Σε λίγα εικοσιτετράωρα μπαίνουμε στο 2025, τον χρόνο κατά τον οποίο θα συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από την «μετοίκηση» σου στα […]

Η Doppler στηρίζει νέες startups

Όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Next Stage Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός NEXT STAGE Με χορηγό του 1ου βραβείου την Doppler, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα […]