Οικονομία

Το Κιλκίς πολύ κοντά σε απόκτηση ελεύθερης οικονομικής «ζώνης»

Το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ελεύθερη οικονομική «ζώνη» στο νομό εξετάζουν σύμφωνα με έγκυρες «πηγές» μας αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με τις εν λόγω «πηγές» από πλευράς του αρμοδίου υπουργείου βρίσκεταο σε εξέλιξη οι διαδικασίες, που απαιτούνται γιά την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, η επίσκεψη στο Κιλκίς της αναπληρώτριας υπουργού βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη, που είναι προγραμματισμένη γιά την Δευτέρα το πρωί, συνδέεται αμέσως με το συγκεκριμένο γεγονός και εκτιμούν, ότι πιθανότατα θα εξαγγελθεί και επισήμως από μέρους της κυβερνητικού αξιωματούχου όπως προϊδέασε στο πρωτοσέλιδο του και ο «Μαχητής του Κιλκίς».

Ως ελεύθερη οικονομική «ζώνη» προτείνεται να χαρακτηρισθεί η βιομηχανική περιοχή Κιλκίς στο Σταυροχώρι καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος από τις προδιαγραφές και τις απαραίτητες υποδομές γιά την λειτουργία μιάς τέτοιας «ζώνης».

Η πρωτοβουλία αυτή όπως εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες θα δημιουργήσει το ευνοϊκό περιβάλλον γιά την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων εγχωρίων αλλά και ξένων με την μορφή κινήτρων και κυρίως χαμηλής φορολόγησης, και όχι δημιουργίας «ζώνης» χαμηλού μισθολογικού κόστους εργασίας, δεδομένου ότι μία τέτοια προοπτική θα έπληττε τα έτσι κι αλλιώς χαμηλά εισοδήματα των εργαζομένων στις εγκαταστημένες επιχειρήσεις της βιομηχανικής περιοχής Κιλκίς.

Υπενθυμίζεται ότι και κατά το παρελθόν έχει προταθεί η δημιουργία μιάς τέτοιας «ζώνης» στο Κιλκίς και μάλιστα την πρόταση αυτή την είχε αναφέρει κατά την διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης στο ράδιο-«Μαχητής» ο πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχανιών Κιλκίς και διευθύνων σύμβουλος της «ΑΛΟΥΜΥΛ»-Μυλωνάς ΑΕ Θανάσης Μυλωνάς, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

Εν τέλει δεν προχώρησε η υλοποίησή τη, καθώς πέραν των άλλων, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις από πλευράς των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης και των εργατικών συνδικάτων του νομού, που εκτιμούσαν ότι μία τέτοια κίνηση θα έπλητται συμφέροντα των τοπικών εργαζομένων και θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας κυρίως γιά αλλοδαπούς εργαζόμενους από γειτονικές χώρες της βαλκανικής προς όφελος των επιχειρήσεων.

Κάτι το οποίο εκτιμούν οι κυβερνητικοί παράγοντες, ότι δεν θα συμβεί στην παρούσα φάση δεδομένης της διαφορετικής προσέγγισης που θα υπάρχει και θα εστιάζεται σε κίνητρα κυρίως φορολογικού περιεχομένου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα