Πολιτισμός

Κιλκισιώτικο «παρών» στο Διδυμότειχο στο έκτο πανθρακικό αντάμωμα

Στις εκδηλώσεις του έκτου πανθρακικού ανταμώματος, που πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο από την Παρασκευή 4 έως και την Κυριακή 6.7.14 στο Διδυμότειχο, συμμετέσχον αντιπροσωπείες της Θρακικής Εστίας Κιλκίς και του πολιτιστικού συλλόγου Ξυλοκερατιάς.
ΑΝΤΑΜΟΜΑ ΘΡΑΚΙΟΤΩΝ«Διδυμότειχο. Η πόλη των Κάστρων. Εκεί όπου χτυπά η καρδιά της παράδοσης. Αρχέγονες μουσικές και παραδοσιακές δρώμενα γέμισαν το Διδυμότειχο από τις 3 έως και τις 6 Ιουλίου 2014 στο έκτο πανθρακικό αντάμωμα που διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και ο πολιτιστικός λαογραφικός σύλλογος «Δίδυμα Τείχη».
Το πανθρακικό αντάμωμα πάντα έδινε την ευκαιρία στους ελληνες ακρίτες να συσφγίξουν τις σχέσεις τους και να δηλώσουν ότι δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή της ελλάδας.
Αυτό έκαναν και φέτος οι Θρακιώτες με την συμμετοχή στο τετραήμερο πανθρακικό αντάμωμα. Χιλιάδες Θρακιώτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας έκαναν στην κυριολεξία …απόβαση στην ιστορική πόλη του Εβρου, το Διδυμότειχο. Μία πόλη «φορτωμένη» με βαρύ και ανεκτίμητο φορτίο και στον τομέα της παράδοσης. Μία πόλη που πορεύεται στο χρόνο κουβαλώντας τα σημάδια του πολυτάραχου παρελθόντος.
Χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, ζει με την παράδοση, λειτουργεί με μουσικές αυθεντικές, γνήσιες, αγκαλιάζει, είναι φιλόξενη, υποδέχεται.
«Εφτασι παλ’ κιρός που θ’ ανταμώσουμι οι Θρακιώτις στου Δημότκου καταή ‘που του Καλέ τ’ς πόρτις. Τ’ς αρχές του μήνα του αλωντή, ούλ ‘θα είμιστι ικεί γιά να συγκαθίσουμι κι να γκουντουρντίσουμι. Λύρις, γκάιντις θα λαλούν κ’ νταούλις θα βαρνούν κι ούλ’ μαζί θα τραγουδούμι όταν στουν χουρό πιαστούμι. Κι άντα χάψουμι κι πιούμι, κι ύστερα θα ευχηθούμε κι του χρόνου μι υγεία ούλ’ ξανά να μαζωχτούμι». Καλή αντάμωση στο 7ο πανθρακικό αντάμωμα…» ήταν η πρόσκληση των διοργανωτών προς όλους τους θρακιώτικους συλλόγους.
ΑΝΤΑΜΟΜΑ ΘΡΑΚΙΩΤΩΝ 3Το «παρών» έδωσαν θρακικοί σύλλογοι από όλη την ελληνική επικράτεια με τον συνολικό αριθμό χορευτών να ξεπερνά τους 2500 από 74 συλλόγους.
Θεατές και χορευτές «πλημμύρισαν» τους δρόμους της πόλης με μουσικές, χορούς, και χρώματα έτσι γιά να ανταμώσουνε και να ξεφαντώσουνε και κατέληξαν στο κατάμεστο δημοτικό στάδιο Διδυμοτείχου, όπου και στήθηκε μέχρι τις πρωινές ώρες το γλέντι.
Βροντερό ήταν σ’ αυτό το υπέροχο παναήρ το «παρών» που έδωσαν χορευτές και συνοδοί από το Κιλκίς και συγκεκριμένα από την Θρακική Εστία Κιλκίς με τον πρόεδρό της Κωνσταντίνο Παπαδάκη και τον πολιτιστικό σύλλογο Ξυλοκερατιάς με τον πρόεδρός της Χαράλαμπο Αθανασιάδη.
ΑΝΤΑΜΟΜΑ ΘΡΑΚΙΟΤΩΝ 1Από την μικρότερη σε ηλικία χορεύτρια Κωνσταντίνα Αθανασιάδου μέχρι και την πιό «ώριμη» Δήμητρα Παπάζογλου μαζί με τους υπόλοιπους χορευτές και συνοδούς με πολύ κέφι, ζωντάνια και ενθουσιασμό «σ’ αυτού τ’ αλώνι το φαρδύ» πανηγύριζαν χωρίς τελειωμό σε μία βραδιά γεμάτη χορο, όμορφες φορεσιές και πολύ μουσική αναδεικνύοντας με την συμμετοχή όλων την ομορφιά, τον πλούτο και το μεγαλείο της Θράκης, στοιχεία που παραμένουν ανεξίτηλα στο πέρασμα των χρόνων, στοιχεία της παράδοσής μας, μιάς παράδοσης που δεν κλονίζεται από καμμία κρίση και παραμένει σε καλά χέρια».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ νομού Κιλκίς Στέφανου Παραστατίδη στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων