Οικονομία

Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος: Μακράν η ισχυρότερη στον τομέα της

Η “Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος” (ΚΕΒΕ), η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία τούβλων και κεραμιδιών, που είναι εγκατεστημένη στη Νέα Σάντα, αύξησε εκ νέου τις πωλήσεις της το 2017, καταγράφοντας συγχρόνως κέρδη για τρίτο συνεχές έτος και υλοποιώντας σημαντικού ύψους πάγιες επενδύσεις.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 2006 και ξεκίνησε την παραγωγική λειτουργία της στα τέλη του 2008. Το 2015 είχε καταγράψει το πρώτο της κερδοφόρο αποτέλεσμα μετά από μια επταετία συσσώρευσης ζημιών άνω των 20.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για την πιο σύγχρονη και τη συγχρόνως μεγαλύτερη ελληνική κεραμουργία. Είναι εγκατεστημένη στη Νέα Σάντα Κιλκίς, σε ιδιόκτητο χώρο 200.000 τ.μ. με συνολική δομημένη επιφάνεια 42.000 τ.μ., πολύ κοντά στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονές της, στα σύνορα με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και 25 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Αξιοποιεί τον σύγχρονο εξοπλισμό της και τη γεωγραφική θέση της για να πραγματοποιεί ολοένα και μεγαλύτερες εξαγωγές, οι οποίες από το 2015 της επιτρέπουν να εγγράφει στους ισολογισμούς της κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Την ίδρυσε η οικογένεια Κοθάλη, που έχει μακρά βιομηχανική πείρα στον τομέα της ελληνικής κεραμοποιίας και κατά το παρελθόν διέθετε μεγάλη βιομηχανική μονάδα στον νομό Καβάλας.

Η εταιρεία, που είναι μακράν η ισχυρότερη του τομέα της, ελέγχει κατά 100% την ομοειδή βιομηχανία “Κεραμοποιία Χριστοδουλίδη – Ψαλτίδη”. Το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών της περιλαμβάνει, ακόμη, μερίδια στις εταιρείες Κένταυρος Holding, Χριστοδουλίδης και Alpha Keramica.

Είναι μέλος των Επιμελητηρίων Κιλκίς και Καβάλας. Διατηρεί υποκαταστήματα στους νομούς Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ροδόπης και Λάρισας. Επεκτείνεται εμπορικά σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας με ικανοποιητικά αποτελέσματα, όπως αναφέρει.

Η ΚΕΒΕ το 2017 κατέγραψε πωλήσεις 24,005 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2016 κατά 5,4% (+1,23 εκατ. ευρώ). Το 95,2% των εσόδων της (22,85 εκατ. ευρώ) προήλθε από τις βιομηχανικές δραστηριότητές της και το υπόλοιπο 7,5% (1,15 εκατ. ευρώ) από εμπορικές και παροχή υπηρεσιών. Τα βιομηχανικά της έσοδα σημείωσαν αύξηση 8,4% (+1,77 εκατ. ευρώ).

Η αύξηση των πωλήσεών της συνοδεύτηκε από ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους της, με αποτέλεσμα την καταγραφή αύξησης άνω του 45% των κερδών προ φόρων και μετά την πρόβλεψη για φόρους.

Η εξάπλωση του εξαγωγικού δικτύου των πωλήσεών της δεν περιορίζεται πλέον στις παραδοσιακές αγορές της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, όπου τα προϊόντα της έχουν ήδη υψηλή αναγνωρισιμότητα.

Στην Τουρκία η ΚΕΒΕ συνεργάζεται με μεγάλο κατασκευαστικό και εμπορικό όμιλο και παράγει μεγάλον όγκο προϊόντων που προορίζονται για τις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Ανοδική είναι κατά τα τελευταία χρόνια, επίσης, η πορεία των εξαγωγών της σε σχετικά νέες για την επιχείρηση αγορές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπως ο Λίβανος, η Λιβύη, το Ιράν, το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία.

Ενθαρρυντική θεωρείται, εξάλλου, η έναρξη εξαγωγών της στην Ινδία, ενώ αυξημένη παραμένει η ζήτηση από την αιγυπτιακή αγορά.

Συνεχίζει να δηλώνει αισιόδοξη και να διαβλέπει δυναμική περαιτέρω επιχειρησιακής ανάπτυξης, καθώς εδραιώνει τη θέση της σε αγορές του εξωτερικού και διευρύνει τις εξαγωγές της με σταθερά βήματα, ενώ συγχρόνως διευρύνει την εμπορική παρουσία της σε νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, όπου οικοδομούνται νέες ξενοδοχειακές μονάδες.

Οι δύο αυτόνομες παραγωγικές μονάδες της στην Νέα Σάντα Κιλκίς, έχουν εφοδιασθεί με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και έχουν ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 700.000 τόννων τούβλων και 90 εκατομυρίων τεμαχίων κεραμιδιών, με πλήρως αυτοματοποιημένες παραγωγικές διαδικασίες.

Η κεραμουργία έχει πρόεδρο τη Δέσποινα Κοθάλη και αντιπρόεδρο τον Αγι – Ιω. Κοθάλη της οικογένειας των ιδρυτών και μετόχων της. Το 2017 απασχόλησε, κατά μέσον όρο, 131 εργαζόμενους (134 το 2016). Διέθεσε το 2017 για αμοιβές και έξοδα του εργατοϋπαλληλικού και διευθυντικού προσωπικού της 3,57 εκατ. ευρώ (3,59 εκατ. ευρώ το 2016).

Τα κέρδη της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) τη χρήση 2017 αντιστοιχούσαν σε 57.070 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ τα κέρδη της προ φόρων και μετά την πρόβλεψη για φόρους ήταν ίσα προς 23.610 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Για την μπούκλα

Πρόσφατα είχα την τύχη, που αρχικά ήταν χαρά, να παρακολουθήσω την παράσταση «Μπούκλα 99» της Νεφέλης Μεγκ, στον πολύ όμορφο […]