Πολιτική

Ο αναλυτικός «καθρέφτης» των υποψηφίων των ευρωεκλογών στην εκλογική περιφέρεια Κιλκίς

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Με τις επιλογές των συμπολιτών μας σε εθνικό επίπεδο ταυτίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι αντίστοιχες των πολιτών και ψηφοφόρων της περιφερειακής μας ενότητας στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Τούτο και σε ό,τι αφορά στην κατάταξη των κομμάτων ,αλλά και ως προς την επιλογή των προσώπων υποψηφίων ευρωβουλευτών για την εκλογή των 21 αντιπροσώπων μας στην επόμενη Ευρωβουλή, καθώς στην μεγάλη τους πλειοψηφία ταυτίζονται απολύτως. Βεβαίως, όπως είναι κατανοητό υπάρχουν και αρκετές διαφοροποιήσεις ,οι οποίες σχετίζονται με τις τοπικές πολιτικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες και βεβαίως με υποψηφιότητες που είχαν τοπικά χαρακτηριστικά και συνέβαλαν στο να καταγραφούν οι εν λόγω διαφοροποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα των παρατάξεων και στον νομό μας η σειρά τους ταυτίζεται, με την αντίστοιχη σε εθνικό επίπεδο, γιά τα τρία πρώτα κόμματα «Νέα Δημοκρατία», ΣΥΡΙΖΑ και «Κίνημα Αλλαγής», καθώς είχαμε εναλλαγή στη τέταρτη θέση όπου την θέση του ΚΚΕ καταλαμβάνει ο σύνδεσμος της «Χρυσής Αυγής» ακολουθούμενος από το νεοεμφανιζόμενο κόμμα της «Ελληνική Λύσης» με ποσοστά 7,20% και 6,52% αντιστοίχως έναντι του 5,04% το οποίο έλαβε το ΚΚΕ καταλαμβάνοντας τελικώς την έκτη θέση, δεδομένης της ισχύος που διαθέτουν διαχρονικά στην ενότητα μας παρατάξεις με “ακροδεξιά” χαρακτηριστικά.

Και στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρη έναντι του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνοντας την “ψαλλίδα” της διαφοράς από τις 9,35% η οποία καταγράφηκε σε εθνικό επίπεδο στις 17,54% κυρίως λόγω της πολύ κακής επίδοσης του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο σημείωσε την 51η (18.67%) επίδοση από τις πενήντα τρείς συνολικώς εκλογικές περιφέρειες της χώρας σε ότι αφορά τα ποσοστά του και δευτερευώντος του κυριοτέρου αντιπάλου της Νέας Δημοκρατίας, που με επίδοση 36,21% σην ενότητα του Κιλκίς κατέλαβε την 10η θέση στην σχετική κατάταξη.

Σημαντική ταύτιση καταγράφηκε και σε ότι αφορά την συμπεριφορά του τοπικού εκλογικού σώματος στο θέμα της σταυροδοσίας των υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία ακολουθούν την συμπεριφορά που επέδειξε το εκλογικό σώμα σε εθνικό επίπεδο ,με ελάχιστες εξαιρέσεις με χαρακτηριστικότερη όλων την περίπτωση του υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βλάση Αγτζίδη, ο οποίος λόγω της Κιλκισιώτικης καταγωγής του ξεπέρασε σε ψήφους τους έξι εκλεγέντες από την παράταξη του, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 2158 σταυρούς προτίμησης.

Πλήρως διαφοροποιημένες σε σχέση με τους εκλεγέντες κκ. Κωνσταντίνο Παπαδάκη και Ασημίνα (Σεμίνα) Διγενή είναι οι τοπικές επιλογές για τους υποψηφίους στο ΚΚΕ, όπου τις δύο πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος έχει επαφές με το εργατικό δυναμικό του νομού μας, λόγω της παρουσίας του στο διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και ο Γρηγόριος Λιόνης.

Σε αντίθεση με την σταυροδοσία σε “Νέα Δημοκρατία”, “Κίνημα Αλλαγής” και “Χρυσή Αυγή” η οποία ακολουθεί πιστά την εθνική τάση και αυτούς που τελικώς κατέλαβαν τις οκτώ δύο και δυο αντιστοίχως εκλόγιμες θέσεις μαζί με τον επικαφαλής της “Ελληνική Λύσης” Κυριάκο Βελόπουλο και τους έξη εκλεγέντες από ΣΥΡΙΖΑ.


Περισσότερα

Στην Κύπρο ο Γ.Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Βουλής στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου εισβολής του Αττίλα

Στην Κύπρο, όπου εκπροσωπεί τη Βουλή ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς […]

Δείτε ακόμα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]