Αγροτικά

Ξεκινά η καταβολή αποζημιώσεων γιά ζημιές από τον καταρροϊκό

«Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό τόσο για τη χρήση εντομοαπωθητικών, όσο και για τα θανόντα και τα θανατοθέντα ζώα από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, όπως προβλέπει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση. Επίσης, το επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσουν και οι αποζημιώσεις για τη νόσο της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο. Θα τους παράσχουμε όλα τα μέσα και όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε».

Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3.10.14, με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων για τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά.
Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος που θα αποσταλεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία θα διευκρινίζει με διαφάνεια και με σαφήνεια, το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων αλλά και την επόμενη δέσμη μέτρων που θα ληφθεί για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού.
Κατά την σύσκεψη, παρουσιάστηκαν από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΓΑΤ κ. Μόσχο Κορασίδη τα στοιχεία της γενικής διεύθυνσης κτηνιατρικής του ΥΠΑΓΑΤ, σύμφωνα με τα οποία ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης να ανέρχονται σε 906. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΓΑΤ, συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%.
Σε ό,τι αφορά στην ευλογιά έως σήμερα έχουν θανατωθεί 22.000 πρόβατα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά στην περιοχή του Έβρου, όπου και εντοπίζονται οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη προκειμένου να προσδιοριστεί εάν έχει αναπτυχθεί και σε τι βαθμό φυσική ανοσία στον καταρροϊκό πυρετό και ήδη έχουν ληφθεί περισσότερα από 2.000 δείγματα αίματος από 13 νομούς.

Δράσεις στήριξης της κτηνοτροφίας

Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις στήριξης του υπουργείου για την ελληνική κτηνοτροφία. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Άρτεμις» προκειμένου να μπει φραγή στις «ελληνοποιήσεις» εισαγομένου κρέατος, καθώς και ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τον κτηνίατρο εκτροφής που έχει θεσμοθετηθεί με το νόμο 4235 και θα εφαρμοστεί από 1.1.15 όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ υπογράμμισε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΑΓΑΤ η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.
Πρόσθεσε δε ότι παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες ο κωδικός εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος το 2015 στον προϋπολογισμό, ενώ για το θέμα των βοσκοτόπων επεσήμανε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διευθετηθεί πλήρως, έτσι ώστε από την 1.1.2015 να μην υπάρχουν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια.

Πληρωμές

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ερωτηθείς για τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης τόνισε πως «όχι απλά ξεπερνάμε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την εξισωτική του 2013, αλλά δίνουμε μέχρι το Δεκέμβρη εξισωτική για τα έτη 2013 και 2014», ενώ για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης διευκρίνισε, ότι θα καταβληθεί κανονικά στην ώρα της.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα