Πολιτική

Οι καταστροφές στα Κρούσια απασχόλησαν την συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου Κιλκίς

Συνεδρίασε την Τετάρτη 17.9.14 γιά πρώτη φορά με την νέα σύνθεσή του το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς.
Παλαιά και νέα μέλη του, τα πρώτα με …τον «αέρα» του «παλιού» και τα δεύτερα με εμφανές το «τρακ» της απειρίας, χρειάσθηκε από την πρώτη στιγμή να «πέσουν στα βαθειά», καθώς η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε αρκετά σημαντικά θέματα.
Μάλιστα, αυτά «επισκιάσθηκαν» από το …εκτός ημερησίας διατάξεως εκτάκτως πρώτο, το οποίο αφορούσε στην «δοκιμασία» της ευρύτερης περιοχής των Κρουσίων την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17.9.14 από τα στοιχεία της φύσης, ήτοι διαδοχικές καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες και τις εξ αιτίας των μικροπλημμύρες.
Γιά το θέμα ενημέρωσε το σώμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θόδωρος Βαφειάδης, που έκανε λόγο γιά πολλές και σημαντικές καταστροφές ή ζημιές σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες, επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, γέφυρες και άλλες υποδομές, ιδίως δε σε οικισμούς κοντά στον ποταμό Γαλλικό.
Ο κ. Βαφειάδης ανέφερε, ότι από πλευράς δήμου η κινητοποίηση υπήρξε άμεση και συνεργεία του εργάζονται πυρετωδώς γιά την αποκατάσταση ζημιών, ενώ έχει ήδη αρχίσει η καταγραφή καταστροφών σε υποδομές και ζημιών σε καλλιέργειες.
Παρέσχε δε την διαβεβαίωση, ότι ο δήμος θα κάνει ό,τι περνά από τις αρμοδιότητες και δυνατότητές του γιά πλήρη αποκατάσταση της «εικόνας» της περιοχής.
Οι απαιτούμενες προς τούτο μετακινήσεις οχημάτων και μηχανημάτων έδωσαν «λαβή» στον δήμαρχο Δημήτρη Σισμανίδη να αναφερθεί στο πρόβλημα, το οποίο υφίστατο και συνεχίζει να υφίσταται έντονο με το πετρέλαιο κίνησης, γιά την αντιμετώπιση και επίλυση του οποίου δήλωσε, ότι θα προσκαλέσει σε ειδική σύσκεψη τους επικεφαλής όλων των συνδυασμών.

«Άνοιγμα»

Ο κ. Σισμανίδης επεξέτεινε το «άνοιγμά» του προς την μειοψηφία, δηλώνοντας ότι θα τοποθετηθούν ορκωτοί λογιστές σε όλα τα νομικά πρόσωπα του δήμου, γιά τα θέματα των οποίων θα ενημερώνονται κατ΄ευθείαν από την δημοτική αρχή οι επικεφαλής της μειοψηφίας, υπ’ όψιν της οποίας θα τίθενται επίσης όλες οι εκκρεμούσες αγωγές όπως και κάθε έργο είτε υπό εκτέλεσιν είτε εκτελούμενο.
Το σώμα απασχόλησε και το θέμα των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, με την πρόεδρο του αρμοδίου οργανισμού Κατερίνα Γιαννακούλα-Ζιούτα να παραθέτει στοιχεία γιά την δραστηριότητά τους και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών τους. Οσον αφορά στο πρόβλημα της λειτουργίας τους χωρίς άδεια, η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Αναστασιάδου ανέφερε, ότι ήδη έχει κινηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησής των.
Συζήτηση πραγματοποιήθηκε και επί του κυκλοφοριακού προβλήματος στην πόλη του Κιλκίς με τον επικεφαλής του συνδυασμού της ελάσσονος μειοψηφίας «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννη Φαχουρίδη να υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της διάνοιξης νέων δρόμων, με συνολική επαναρύθμιση της κυκλοφορίας.
Σε ό,τι αφορά στους ρομποτικούς κάδους απορριμμάτων, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παζαρτζικλής, ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης είπε ότι θα προσκαλέσει τους ειδικούς ώστε να δοθει οριστική λύση.
Εν συνεχεία ο κ. Σισμανίδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής να εξασφαλίσει το απαιτούμενο κονδύλιο «είτε με λεφτά του δήμου είτε από αλλού», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε, ώστε να επαναλειτουργήσει μέσα στο 2015 το παλαιό κλειστό γυμναστήριο Κιλκίς.
Την συνεδρίαση απασχόλησε και το θέμα του διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς που διοργανώνεται γιά 16η φορά και το οποίο, όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Τσαντάκης, ο δήμος επιδιώκει να το εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 ή σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου όχι μόνο να συνεχισθεί ως θεσμός αλλά και να αναπτύξει περαιτέρω δραστηριότητες σε επίπεδο περιφέρειας.
Γιά το θέμα θα υπάρξει ενημέρωση την προσεχή Τρίτη 23.9.14 σε συνέντευξη Τύπου.
Με άλλη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τον τρόπο εκτέλεσης των προμηθειών του κοινωνικού παντοπωλείου γιά το 2015. Οπως τόνισε στην εισήγησή της η πρόεδρος του φορέα, στον οποίο υπάγεται αυτό, δημοτική σύμβουλος Παρασκευή Ποζίδου-Αλεξανδρίδου η συγκεκριμένη απόφαση είναι ζωτικής σημασίας γιά την συνέχιση της λειτουργίας του παντοπωλείου, το οποίο έχει συμβάλει καθοριστικώς στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης γιά πολλούς συμπολίτες, προσφέροντας έτσι σημαντικό κοινωνικό έργο. Οπως ανέφερε η κ. Ποζίδου το κοινωνικό παντοπωλείο η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε το 2012 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 115 ωφελουμένων, εξυπηρετεί σήμερα 700 ωφελουμένους ενώ αναμένεται η αξιολόγηση άλλων 300 αιτήσεων.

Οι επιτροπές

Τέλος, ορίσθηκαν οι διοικήσεις νομικών προσώπων του δήμου.
Στα βασικότερα από αυτά οι συνθέσεις έχουν ως εξής:
-ΝΠΙΔ Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση: Πρόεδρος Π.Ποζίδου-Αλεξανδρίδου, αντιπρόεδρος Χρυσή Σοφού (δημότης), μέλη Α.Πογέλης, Χ.Κιουρτσίδης, Ζ.Ιωακειμίδου (εκπρόσωπος εργαζομένων), Μαρία Ραπτοπούλου (εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα), Ι.Ελευθεριάδης (δημότης)
-ΝΠΔΔ Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών: Πρόεδρος Αικ. Γιαννακούλα-Ζιούτα, αντιπρόεδρος Ν.Σερασκέρης (δημότης), μέλη Μ.Μωυσίδου, Ν.Ταχτσίδης, Ι.Φαχουρίδης, Κ.Σβέρκος, Σ.Τσισμαλίδου (δημότης)
-Δημοτική Επιχείρηση-Υδρευση και Αποχέτευσης: Πρόεδρος Δ.Σισμανίδης, αντιπρόεδρος Ι.Σισμανίδης, μέλη Δ.Τσαντάκης, Π.Καλτσίδης, Γ.Περπερίδης (δημότης), Ουρ. Κασκαμανίδου (εκπροσωπος εργαζομένων), εκκρεμεί ο ορισμός εκπροσώπου του ιατρικού συλλόγου.
-ΝΠΔΔ Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Πρόεδρος Ι.Καραϊτης (δημότης), αντιπρόεδρος Ν.Ιντζέλης, Ι.Δημητριάδης, Α.Δημάκη, Δ.Δημητρίου, Ι.Ρούσσου, Μ.Τσιραμπίδου (διευθύντρια σχολείου), Α.Ιορδανίδης (διευθυντής σχολείου), Α.Καρυοφύλλης (εκπρόσωπος γονέων-κηδεμόνων), Π.Λαπατίνας (δημότης), Θ.Παναγιωτίδης (δημότης)
-ΝΠΔΔ Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς: Πρόεδρος Χ.Ντέντας (δημότης), αντιπρόεδρος Π.Πεντζερετζής, μέλη Α.Ανανιάδου, Α.Πογέλης, Αμανατίδης, Δ.Δημητρίου, Δ.Ιωακειμίδης (διευθυντής σχολείου), Α.Χονδροματίδης (διευθυντής σχολείου), Γ.Κωνσταντινίδης (δημότης), Σ.Κωστελλίδου (εκπρόσωπος γονέων και κηδεμόνων), Μ.Σίμογλου (εκπρόσωπος μαθητικής κοινότητας)
Ορίσθηκαν ακόμη σε διάφορες επιτροπές οι εξής δημοτικοί σύμβουλοι:
-Καθορισμού τμήματος εκποίησης δημοτικών ακινήτων, Δ.Κυριακίδης και Ι.Φαχουρίδης
-Παραλαβής έργων άνω των 5.869,41 ευρώ, Θ.Βαφειάδης
-Παραλαβής μικρών έργων κάτων των 5.869,41 ευρώ, Τερζητάνος και Α.Πογέλης
-Συμβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, Δ.Κυριακίδης και Π.Παπαδόπουλος συν Σ.Λουπεϊδης (δημότης)
-Παραλαβής έργων-μεταφορών, Π.Πεντζερετζής, Π.Τονικίδης
Επισης, ορίσθηκαν ως εκπρόσωποι του δήμου σε φορείς οι Π.Πεντζερετζής («Βιομηχανικά Σφαγεία Κιλκίς» ΑΕ-Επιχείρηση ΟΤΑ), Ε.Αναστασιάδου («Διαχείριση Βιομηχανικής Περιοχής Κιλκίς» ΑΕ) και Γ.Τσελέκη (Κέντρο Πρόληψης και Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών νομού Κιλκίς «Νηρέας»).
Τέλος, το συμβούλιο ένταξης μεταναστών δήμου Κιλκίς συγκροτούν οι Αιμ. Νικολαϊδης ως πρόεδρος και Π.Ποζίδου-Αλεξανδρίδου, Α.Γραμματικόπουλος, Ι.Φαχουρίδης και Θ.Ανθρακίδης ως μέλη.

Περισσότερα

Κιλκισιώτικη «σφραγίδα» στην προεδρεία και δράση της συνομοσπονδίας μεταναστευτικών οργανώσεων Γερμανίας

Στον διάλογο, στον οποίο προσκάλεσε τους φορείς πολιτών προερχομένων από μετανάστευση η καγκελαρία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, στο Βερολίνο, […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας