Γενικά

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή λεκανοπεδίου Μουριών

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή του λεκανοπεδίου Μουριών μετά τις τεράστιες ΜΟΥΡΕΙΣ 1καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες και αρκετές άλλες υποδομές της από την θεομηνία, με την έντονη και ισχυρή χαλαζόπτωση και τους σφοδρούς ανέμους, της Τετάρτης 18.6.14.
Το σχετικό αίτημα, το οποίο διατύπωσε η περιφερειακή ενότητα, έγινε δεκτό από την γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, μετά και την συνάντηση του γενικού γραμματέα Πάτροκλου Γεωργιάδη με τον βουλευτή Κιλκίς Γιώργο Γεωργαντά, ενώ εγκρίθηκε και από την περιφέρεια Κ.Μακεδονίας.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο του πολιτικού γραφείου του κ. Γεωργαντά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Ο βουλευτής Κιλκίς κ. Γεωργαντάς αμέσως μετά την έντονη χαλαζόπτωση που εκδηλώθηκε στην δημοτική ενότητα Μουριών του δήμου Κιλκίς της Π.Ε. Κιλκίς την Τετάρτη 18.6.14 επικοινώνησε με την περιφερειακή διοίκηση ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης και ζήτησε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί γρηγορότερα η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των καλλιεργητών.
http://www.youtube.com/watch?v=-lmsqr5r1rM#t=15
Στην συνέχεια και συγκεκριμένα την Παρασκευή 20.6.14 συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα πολιτικής προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη. Αφού του εξέθεσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, εξασφάλισε τη θετική εισήγησή του προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με το σχετικό αίτημα που έχει σταλεί από την Π.Ε. Κιλκίς. Με αυτόν το τρόπο θα αντιμετωπισθούν άμεσα και αποτελεσματικώς τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στους αγροτικούς δρόμους, στο αρδευτικό δίκτυο και στις υπόλοιπες υποδομές της περιοχής….».

ΜΟΥΡΕΙΣΤο αίτημα της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημοτική Ενότητα Μουριών
Σας κάνουμε γνωστό ότι κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Τετάρτης 18 Ιουνίου 2014 εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρή καταιγίδα με χαλαζόπτωση, θυελλώδεις άνεμοι κ.λ.π.) στην Δημοτική Ενότητα Μουριών του Δήμου Κιλκίς της Π.Ε.Κιλκίς.
Έχουν αναφερθεί μεγάλες και εκτεταμένες καταστροφές στο οδικό δίκτυο (ειδικά στον παραλίμνιο δρόμο Δοϊράνης), πτώσεις εκατοντάδων δένδρων (σε επαρχιακές & αγροτικές οδούς, εντός σχολείων & οικισμών), πλημμυρικά φαινόμενα (σε χείμαρρους, ρέματα, καλλιέργειες), ζημίες σε γέφυρες κ.α.

ΜΟΥΡΕΙΣ3Μία πρώτη εκτίμηση, των γεωπόνων της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε.Κιλκίς, αναφέρει καταστροφές (μέχρι και 100%) σε περίπου 15.000 στρέμματα καλλιεργειών.

Παρακαλούμε -σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 8 & 12 του Ν.3013/2002 (αναβάθμιση πολιτικής προστασίας και λοιπές διατάξεις) και του Ν.3852/2010 (πρόγραμμα «Καλλικράτης»)- να προχωρήσετε στις άμεσες δικές σας ενέργειες για την κήρυξη της Δημοτικής Ενότητας Μουριών, του Δήμου Κιλκίς, της Π.Ε.Κιλκίς, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να γίνει άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο.

ΜΟΥΡΕΙ 4Το αίτημά μας διαβιβάστηκε στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας το πρωί της Πέμπτης 19/6 και σήμερα το πρωί διαβιβάστηκε από τον Περιφερειάρχη στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Εντός της ημέρας θα εκδοθεί η γνωμοδότηση από την Γ.Γ.Π.Π. και θα κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Περιφερειάρχη.

Το πρωί της Δευτέρας 23/6 θα εκδοθούν από τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς οι αποφάσεις για τη συγκρότηση των επιτροπών εκτίμησης και καταγραφής ζημιών (σε σπίτια και επιχειρήσεις) -σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλκίς- και θα ξεκινήσει άμεσα το έργο τους. Αύριο Σάββατο 21/6 αναμένονται τα γεωτεχνικά συνεργεία εκτίμησης ζημιών των ΕΛ.Γ.Α. (από την Θεσσαλονίκη) για να ξεκινήσουν τις επιτόπιες αυτοψίες των καλλιεργειών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Παραιτήσου»

Την τιμητική τους είχαν την εβδομάδα που μας πέρασε στον πολιτικό «στίβο» του νομού μας η απαίτηση παραιτήσεων. Εν αρχή […]