Πολιτική

Ριζικές μεταβολές στην δομή των αστυνομικών τμημάτων στον νομό

Εκτεταμένες θα είναι από ό,τι διαφαίνεται, οι αλλαγές που αφορούν στην διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων στην περιφερειακή ενότητά μας, με βάση την επικείμενη αναδιάρθρωση των αστυνομικών δυνάμεων στην χώρα μας.

Και τούτο διότι μπορεί ακόμη να μην έχουν δημοσιοποιηθεί επισήμως μέσω του σχετικού ΦΕΚ οι εν λόγω αλλαγές, οπως αυτές έχουν προσδιορισθεί στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα όμως είναι βέβαιον, ότι θα περιλαμβάνει εκτεταμένες αλλαγές με την κατάργηση τεσσάρων αστυνομικών τμημάτων (Αξιουπόλεως, Δροσάτου, Νέας Σάντας και Μαυρονερίου) και την συγχώνευση των δύο τμημάτων συνοριακής φύλαξης Ευζώνων και Ειδομένης σε ένα, με έδρα τις εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού της Ειδομένης.

Κάτι το οποίο ενισχύεται από το γεγονός, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχει εκδοθεί διαταγή από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας, που ζητεί από όσους αστυνομικούς υπηρετούν στα υπό κατάργησιν τμήματα να δηλώσουν έως τις 10 Σεπτεμβρίου πού επιθυμούν να τοποθετηθούν.

Οι εν λόγω αλλαγές ανταποκρίνονται ουσιαστικώς στις προτάσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων της ελληνικής αστυνομίας, όπως αυτές είχαν συζητηθεί στην προ ολίγων μηνών σύσκεψη στην Θεσσαλονίκη, στην έδρα της αστυνομικής διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονιας, που είχε πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή των αυτοδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων της ενότητάς μας, με εξαίρεση την περίπτωση του αστυνομικού τμήματος Γουμένισσας, που συμπεριλαμβάνονταν στα προτεινόμενα προς κατάργηση αλλά απ’ ό,τι προβλέπεται …θα παραμείνει.

Σημειώνεται, ότι οι προ των πυλών αλλαγές είχαν πυροδοτήσει αντιδράσεις από πλευράς των δύο δημοτικών αρχών της περιφερειακής μας ενότητας, καθώς εκτιμούσαν «ότι οι καταργήσεις των εν λόγω αστυνομικών τμημάτων και μάλιστα σε μία χρονική περίοδο όπου το μεταναστευτικό –προσφυγικό ζήτημα είναι σε εξέλιξη, θα λειτουργούσαν αρνητικά σε ό,τι αφορά στο αίσθημα εμπέδωσης της ασφάλειας των κατοίκων στις περιοχές ευθύνης των».

Ενώ είναι σίγουρα πιό κοντά στις «ρεαλιστικότερες» κατά ωρισμένους προτάσεις της ηγεσίας της τοπικής περιφερειακής διοίκησης, που πρότεινε την παραμονή πλην του αστυνομικού τμήματος Γουμένισσας και ενός ακόμη στην νότια περιοχή του δήμου Κιλκίς δηλαδή την διατήρηση ενός εκ των δύο υπαρχόντων της Νέας Σάντας και του Μαυρονερίου, επικαλούμενη την ορθολογικότερη γεωγραφική κάλυψη, γιά την αστυνόμευση της περιοχής αλλά και μία σειρά από άλλες παραμέτρους, όπως πχ η ύπαρξη της άτυπης βιομηχανικής ζώνης Γαλλικού που συνηγορούν γιά την ύπαρξη και λειτουργία ενός αστυνομικού τμήματος στην ευρύτερη περιοχή.

Αντιρρήσεις είχαν διατυπωθεί ακόμη και από πλευράς τοπικών συνδικαλιστικών αστυνομικών φορέων που έθεταν εκτός των άλλων και το θέμα της ανεπάρκειας κτιριακών εγκαταστάσεων στην περίπτωση συγχώνευσης των δύο τμημάτων συνοριακής φυλαξης.
Αν και εν προκειμένω το ζήτημα τίθεται σε σχέση με τον χρόνο διαμόρφωσης των εγκατάστασεων του εγκαταλελειμμένου επί της ουσίας κτιρίων του σιδηροδρομικού σταθμού καθώς γιά την αναβάθμισή των έχουν εκταμιευθεί από κυβερνητικής πλευράς ένα ποσόν της τάξεως των 270.000 ευρώ.

Να επισημάνουμε, επίσης, ότι με βάση τις απερχόμενες αλλαγές θα έχουμε την αυτονόμηση του αστυνομικού τμήματος του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων στα καθήκοντα αποκλειστικώς του διαβατηριακού ελέγχου και την μετακίνηση του τμήματος συνοριακής φύλαξης Δοϊράνης στις εγκαταστάσεις του αστυνομικού τμήματος Δροσάτου που θα καταργηθεί.

Γιά τις επικείμενες καταργήσεις είναι σχεδόν βέβαιον, ότι θα εκδηλωθούν αντιδράσεις το αμέσως προσεχές διάστημα, και κυρίως όταν αυτές δημοσιευθούν επισήμως στο ΦΕΚ, και το ζητούμενο είναι κατά πόσον αυτές θα μπορούσαν να διαμορφώσουν περαιτέρω αλλαγές, κυρίως σε ό,τι αφορά στην μη κατάργηση ενός εκ των δύο τμημάτων της περιοχής νοτίως του Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]