Πολιτική

Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, ζητάει ο Σύριζα Κιλκίς

Ως «χαράτσι», το οποίο «ούτε τροποποιείται ούτε ξαναδιαμορφώνεται», χαρακτηρίζει τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς, ζητώντας την κατάργησή του.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Για μιάν ακόμη φορά η εφαρμογή «μνημονιακών» νόμων ενισχύει την απόγνωση και την καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων.
Ο άδικος και αναποτελεσματικός ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων(ΕΝΦΙΑ) επιβάλλεται χωρίς διακρίσεις από το πρώτο ευρώ σε όλες τις ιδιοκτησίες από αγροτεμάχια και οικόπεδα μέχρι παλιές μονοκατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
Είναι η μετάλλαξη του γνωστού «χαρατσιού» που μέσω της ΔΕΗ, τα τελευταία τρία χρόνια, συσσώρευσε νέα χρέη στα ήδη υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με ένταση της υπερφορολόγησης στα μικρά και μεσαία στρώματα που εκφράζουν την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δείχνει την εκδικητική διάθεση των υπηρετών της «Τριμερούς», ενάντια στον ελληνικό λαό.
Προσθέτει ένα επί πλέον βάρος στις δυσβάστακτες φορολογικές υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν περιέλθει στην πλειοψηφία τους, σε οριστική αδυναμία αποπληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Επιταχύνει τις κατασχέσεις κινητών και ακινήτων και ισχυροποιεί τους πλειστηριασμούς.
Η ριζική απαξίωση των παραγωγικών φορέων, επιταχύνει την παραγωγική αποδυνάμωση της χώρας και την οδηγεί στην πλήρη εξάρτηση από τα διεθνή και εγχώρια μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα, που όλως τυχαίως ο συγκεκριμένος φόρος ευνοεί προκλητικώς.
Ο φόρος για την περιουσία οφείλει να λαμβάνει υπ’ όψιν του, όρια αφορολογήτου, προοδευτική κλίμακα, χρόνο κατοχής και απόδοσης εισοδήματος και θα προκύψει μόνο μετά από εφαρμογή ρυθμίσεων για το περιουσιολόγιο και το πόθεν έσχες και που η καταβολή του φόρου θα γίνεται πάνω στην βάση της φοροδοτικής ικανότητας του καθενός.
Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι φόρος, δεν έχει καν την έννοια της ανταποδοτικότητας. Είναι «χαράτσι» και ως τέτοιο μπορεί μόνο να καταργηθεί. Ούτε τροποποιείται, ούτε ξαναδιαμορφώνεται».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα