Πολιτική

«Κατάργηση του ΑΤ σημαίνει απαξίωση της Γουμένισσας»

Την έντονη αντίδραση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κκ Δημητρίου προκάλεσαν οι αναφορές σε επικείμενο «Καλλικράτη» και στην δομή της αστυνομίας σε τοπικό επίπεδο, με πρόβλεψη δύο μόνον αστυνομικών τμημάτων, ενός σε καθεμία από τις δύο έδρες δήμων, κάτι που συνεπάγεται κατάργηση και του ΑΤ Γουμένισσας.
Σε ανοικτή επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό προστασίας του πολίτη Νικόλαο Τόσκα ο κκ Δημήτριος αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Διοικητά,
αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
μαζί με την εγκαρδιότητα των ευχών μας για την πρόσφατη ανάληψη των ευθυνών Σας, να μας επιτρέψετε μιαν άμεση προσωπική αναφορά και βοηθητική παρέμβαση σε έναν υποτομέα των νέων αποφάσεων. Απηχείται σχηματικά μεν στη διαχείριση του κρίσιμου υπουργικού Σας ρόλου απέναντι στις μνημονιακές δικλείδες. Απηχείται όμως δυνάμει και ενεργεία στη στοιχειώδη διάσωση, διασφάλιση και μετεξέλιξη του λαϊκού στοιχείου των συνόρων μας, και αυτό μας αφορά όλους.

Πορευόμεθα μιαν περίοδο προφανέστατης συρρίκνωσης όχι μόνο των ιδιωτικών, αλλά και των στοιχειωδών κοινωφελών πλαισίων διαβίωσης, με βάση τους οικονομικούς δείκτες και μοχλούς. Ζούμε έναν αναγκαστικό αυτοπεριορισμό του κράτους στις στοιχειωδέστερες πρωτογενείς λειτουργίες της προσφοράς του προς τον κάθε πολίτη και προς τα θεμελιώδη δημογραφικά μας σύνολα.

Υποχρεούμεθα να μετράμε τα πάντα μέσα σε στενές οικονομικές και προθεσμιακές ρήτρες. Ακόμη και την ασφάλεια της ήρεμης διαβίωσης και της δημιουργικής επιβίωσης, στα συνοριακά υποσύνολα του λαού μας; Δυστυχώς, ναι! Ακόμη και τις δικές μας δημογραφικές ασφάλειες έναντι του προσφυγικού πληθυσμιακού όγκου που διακινείται σήμερα από το εδώ και τώρα των συνόρων μας, με απρόβλεπτες τις αυριανές εξελίξεις; Δυστυχώς, και πάλι ναι!
Αυτό το “Ναι” φαίνεται στα μάτια του συνοριακού Ελληνισμού σαν μια σκληρή πολιτειακή επιλογή για την πρώτη γραμμή εκ του μακρόθεν.

Η συρρίκνωση των ελαχιστότερων προνοιακών μεριμνών του κράτους μας βρίσκει πάλι θύματα, δυό βήματα πριν την Ειδομένη.
Μελετάται η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος της Γουμένισσας, ο,τι απέμεινε στο επαρχιακό αυτό τμήμα της Παιονίας, εκτός από το Νοσοκομείο (που και αυτό περιθωριοποιείται). Αυτό δείχνει απαρέσκεια της κρατικής μηχανής στη σχεδιασμένη από μας και προωθημένη ανάπτυξη της Δ.Ε. Γουμένισσας-Ευρωπού-Λιβαδίων, με το θρησκευτικό τουρισμό, καθώς τα βασικά μοναστηριακά συγκροτήματα της Παιονίας βρίσκονται στη Δ.Ε. Γουμένισσας. Επισκέπτες από την Κύπρο, ακόμη και το Λίβανο (Αν. Μεσόγειος), από Ρωσία-Γεωργία-Μολδαβία-Ρουμανία-Βουλγαρία-πΓΔΜ (Αν. Ευρώπη), από Γερμανία-Ελβετία-Αγγλία (Δυτ.Ευρώπη) επισκέπτονται τους μοναστηριακούς μας χώρους, διαθέσιμους μοχλούς ανάπτυξης του τουρισμού στο χώρό μας, εκτός από τις οινοπαραγωγούς πρότυπες εταιρείες και τους ενεργούς πολιτιστικούς συλλόγους.
Αυτά επιδοτούν αποτελεσματικά τα συρρικνούμενα δημογραφικά μεγέθη της περιοχής μας και τις αναπτυξιακές επιδόσεις του τόπου.

Αυτό εποφειλόταν στη Γουμένισσα, που φιλοξενεί την έδρα της δεύτερης Μητρόπολης της Π.Ε.Κιλκίς, ως Μητρόπολης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, μέχρι και της Γέφυρας στις παρυφές της Π.Ε. Θεσσαλονίκης!
Άλλωστε, η Δημοτική Ενότητα Γουμένισσας συνιστά την ιστορικότερη και θεμελιωδέστερη εθνική και πολιτιστική υποδομή του Δήμου Παιονίας, της χώρας μας, επί του συνοριακού εδάφους και των τόσο κεντρικών διόδων εξόδου-εισόδου στη χώρα μας.
Όλο αυτό το ιστορικό, τωρινό θρησκευτικό, τουριστικό, δημογραφικό και οικονομικό “σήμερα” της Δ.Ε. Γουμένισσας απαιτεί τη στοιχειωδέστερη αστυνομική περιφρούρηση και διασφάλιση.
Τουναντίον, η μελετώμενη κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Γουμένισσας σημαίνει απαρέσκεια του κράτους προς τις δομές ανάπτυξης της Δ.Ε. Γουμένισσας. Σημαίνει κεντρική υποβάθμιση κάθε παρεχόμενης κρατικής υποστήριξης σ᾽ αυτές τις τόσο σπουδαίες δομές ελλαδικής επιβίωσης, οικονομικής και δημογραφικής, επί συνοριακού εδάφους.

κύριε Υπουργέ,
δεν ζητούμε ειδικές πρόνοιες για τη Γουμένισσα, αλλά διατήρηση και συντήρηση της υπάρχουσας στοιχειώδους αστυνομικής ασφάλειας, για μια ιστορική Δ.Ε. με τόσο ανοικτές προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο μας και διαδοχικά για τη χώρα μας.
Ως από τα στόματα τόσων συνοριακών πρωταθλητών του ελλαδικού μας γοήτρου, ως από τα στόματα τόσων επισκεπτών της Γουμένισσας, παρακαλούμε να διατηρηθεί το υπάρχον Αστυνομικό Τμήμα Γουμένισσας, που έχει λόγο ύπαρξης ασφαλιστικής και λόγο δημιουργικής συνεισφοράς, με απήχηση στο παρόν και το μέλλον της χώρας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα