Γενικά

Διαμαρτυρία στο 2ο ΕΠΑΛ Κιλκίς για την μη έγκριση λειτουργίας τμημάτων του

Στην κατάληψη του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς προχώρησαν την Δευτέρα και την Τρίτη οι μαθητές του στο πλαίσιο διαμαρτυρίας των για την απόφαση απο πλευράς της περιφερειακής διοίκησης εκπαίδευσης που εξεδόθη την Τετάρτη 14.9.16 και σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνεται η λειτουργία τεσσάρων ολιγομελών τμημάτων και συγκεκριμένα των ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής και αυτοματισμού, δομικών έργων, δομημένου περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, γεωπονίας, τροφίμων και περιβάλλοντος και διοίκησης και οικονομίας της β’τάξης εξ αιτίας του μικρού αριθμού εγγραφών σε αυτά έως την έναρξη της σχολικής χρονιάς 12 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται με βάση την σχετική νομοθεσία για την λειτουργία τέτοιων τμημάτων απαιτούνται το λιγότερο 15 ,αθητές ανα τμήμα αν και στο παρελθόν έχουν λειτουργήσει και με μιρκότερο αριθμό και με βάση τα σχετικά στοιχεία του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς για να φοιτήσουν σε αυτά είχαν εγγραφεί μεχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 8,9,12,7 μαθητές αντιστοίχως.

Το ζήτημα έρχεται ως απότοκο των πρόσφατων αλλαγών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και της ευκολότερης φοίτησης των μαθητών απο τα γενικά λύκεια με αποτέλεσμα να καταστούν εκλυστικότερα για την πλειοψηφία των μαθητών του νομού μας και να παρατηρηθούν μειωμένες εγγραφές στα αντίστοιχα επαγγελματικά, όπως του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς όπως άλλωστε είχε αναφερθεί και εσχάτως σε ρεπορτάζ του «Μαχητή» για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς.
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΠΑΛ
Όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο διευθυντής της σχολικής μονάδας Οδυσσέας Φραγγελάκης το σχολείο πιθανότατα θα λειτουργήσει κανονικά απο σήμερα καθώς υπάρχει αισιοδοξία οτι θα επανεξετασθεί θετικώς το θέμα της έγκρισης λειτουργίας του που έχει κατατεθεί αρμοδίως απο μέρους του την Δευτέρα 26.9.16 καθώς πέραν των λοιπών επιχειρειμάτων (βλεπε παρακάτω το σχετικό έγγραφο) έχουν διαφοροποιηθεί προς το θετικότερο και οι εγγραφές στα επίμαχα τμήματα «ανοίγοντας» τον δρόμο μετά την σχετική έγκριση τους απο την οικεία διεύθυνση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της έγκρισης λειτουργίας των και την φετινή σχολική χρονιά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας:

1) Ο τομέας «ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής και αυτοματισμού», από την ημέρα της αίτησης για την έγκριση του συγκεκριμένου τομέα έως σήμερα ο αριθμός των εγγραφών αυξήθηκε σε ένδεκα μαθητές, δεν παρέχεται από το 1ο ΕΠΑΛ Κιλκίς και ο επόμενος εγκεκριμένος τομέας που λειτουργεί είναι στο ΕΠΑΛ Αξιούπολης σε απόσταση 35 χιλιόμετρα από την πόλη του Κιλκίς. Τέσσερις από τους παραπάνω μαθητές κατοικούν σε γειτονικά χωριά της πόλης του Κιλκίς και είναι αδύνατη η μετακίνησή τους σε άλλη περιοχή.

Η συγκεκριμένη ειδικότητα λειτουργεί από ιδρύσεως του 2ου ΕΠΑΛ (προγενέστερα 2ο ΤΕΛ και 2ο ΤΕΕ Κιλκίς) με άρτιο εργαστηριακό εξοπλισμό παρεχόμενο από το παρακείμενο 1ο ΕΚ Κιλκίς και στην γ’ Τάξη λειτουργεί η ειδικότητα «ηλεκτρολογικών συστημάτων, εγκατάστεων και δικτύων» με δεκατρείς μαθητές. Για την λειτουργία του συγκεκριμένου τομέα δεν απαιτείται πρόσθετο προσωπικό ειδικοτήτων, ούτε προκύπτει επιπλέον τμήμα γενικής παιδείας.

2) Στον τομέα «δομικών έργων, δομημένου περιβάλλοντος & αρχιτεκτονικού σχεδιασμού», από την ημέρα της αίτησης για την έγκριση του συγκεκριμένου τομέα έως σήμερα ο αριθμός των εγγραφών αυξήθηκε σε δώδεκα μαθητές, είναι ο μοναδικός τομέας στην Περιφερειακή Ενότητας Κιλκίς. Αρκετοί από τους παραπάνω μαθητές κατοικούν σε γειτονικά χωριά της πόλης του Κιλκίς και είναι αδύνατη η μετακίνησή τους σε άλλη περιοχή. Επίσης δεν απαιτείται πρόσθετο προσωπικό ούτε προκύπτει επιπλέον τμήμα γενικής παιδείας.

3) Στον τομέα «γεωπονίας, τροφίμων & περιβάλλοντος», από την ημέρα της αίτησης για την έγκριση του συγκεκριμένου τομέα έως σήμερα ο αριθμός των εγγραφών αυξήθηκε σε δεκατέσσερις μαθητές. Η πιθανή μετακίνηση των μαθητών μας στο 1ο ΕΠΑΛ, στο οποίο λειτουργεί αντίστοιχος τομέας με 20 μαθητές θα απαιτήσει τη σύσταση και δεύτερου τμήματος.

4) Ο τομέας «διοίκησης και οικονομίας» λειτουργεί στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Κιλκίς από ιδρύσεως του σχολείου. Από την ημέρα της αίτησης για την έγκριση του συγκεκριμένου τομέα έως σήμερα ο αριθμός των εγγραφών αυξήθηκε σε δεκαπέντε μαθητές, έχει πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, με τα απαραίτητα λογισμικά όλων των ειδικοτήτων του τομέα, είναι σε χώρο δίπλα από το 1ο ΕΚ Κιλκίς και στην γ΄ τάξη λειτουργούν μοναδικές στο νομό ειδικότητες, το δε υπάρχον διδακτικό προσωπικό επαρκεί για την λειτουργία του.
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΠΑΛ
Σε ότι αφορά στο υπόλοιπο ζήτημα που σχετίζονται με την λειτουργία του 2ου ΕΠΑΛ θέμα υπάρχει με την στελέχωση του σε εκπαιδευτικό προσωπικό μόνον στον τομέα της μηχανολογίας όπου υφίστανται πάνω απο δύο κενά ενώ αντίστοιχο κενό υφίσταται και σε μια ειδικότητα ιατρού. Μικρό πρόβλημα αντιμετωπίζει προς το παρόν και η οργάνωση των μετακινήσεων για μια μαθήτρια απο το Σπουργιτη, δύο μαθητές απο τη Καλλιρόη και τρείς απο τον Μονόλοφο Θεσσαλονίκης καθώς δεν εκτελούνται ακόμη τα σχετικά δρομολόγια απο πλευράς των δυνατοτήτων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα