«Καταιγιστικά πυρά» ΠΑΜΕ εναντίον ΓΣΕΕ και εργατικών κέντρων, μετόχων σε ΑΕ
Σφοδρή επίθεση κατά της ΓΣΕΕ, με αφορμή το 37ο συνέδριο της εξαπέλυσε η προσκειμένη στο ΚΚΕ παράταξη «Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΠΑΜΕ).
Στο «σκοπευτικό» του ΠΑΕ βρέθηκαν και εργατοϋπαλληλικά κέντρα, μεταξύ των οποίων και του Κιλκίς, λόγω της συμμετοχής των, ως μετόχων, σε ανώνυμες εταιρίες, με τα «πυρά» να πιάνουν και την «Αναπτυξιακή Κιλκίς» ΑΕ.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
“Στο πλαίσιο της διαδικασίας νομιμοποίησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των αντιπροσώπων από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες στις οποίες έχει προχωρήσει το ΠΑΜΕ.
Αποκαλύπτονται και νέες όψεις του εκφυλισμού στον οποίο οδηγεί η στοίχιση των συνδικαλιστικών οργανώσεων πίσω από τα συμφέροντα και τις αξιώσεις των εργοδοτών.
Μέσα από τις καταγγελίες στις οποίες προχώρησαν όλο το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΜΕ και ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα έχει αναδειχθεί η εκτεταμένη νοθεία, με στόχο την αλλοίωση των συσχετισμών:
Οι διπλοψηφίες, οι εργαζόμενοι που προσέρχονται στην κάλπη με… αλφαβητική σειρά και ψηφίζουν ένας κάθε μισό λεπτό, τα σωματεία που έχουν περισσότερους ψηφίσαντες από τους εργαζόμενους που υπάρχουν στις περιοχές τους, είναι μερικές από τις καταγγελίες που έχουν γίνει και έχουν μείνει χωρίς απάντηση.
Δίπλα στις νοθείες που βγάζουν μάτι, η γραμμή των ξεπουλημένων πλειοψηφιών και ο ρόλος που επιτελούν υπέρ του κεφαλαίου οδηγούν και στην ακόμα πιο ενεργή και άμεση παρέμβαση της εργοδοσίας και των στελεχών της στις οργανώσεις των εργαζομένων. Διευθυντές και προϊστάμενοι όχι μόνο φέρνουν τους εργαζόμενους από το χεράκι στην κάλπη, αλλά ψηφίζονται ως «εκπρόσωποί» τους σε δευτεροβάθμια όργανα και στην ίδια τη ΓΣΕΕ!
Η σύμφυση των ιδιοτήτων του «συνδικαλιστή» και του εργοδότη έχει καταγγελθεί ιδιαίτερα από το ΠΑΜΕ στην περίπτωση του εκπροσώπου Τύπου της ΓΣΕΕ και προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Δ. Καραγεωργόπουλου, λόγω της ιδιότητας του τελευταίου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ανώνυμης εταιρείας «Πήγασος Φορτούνα Γκέιμινγκ ΑΕ», με αντικείμενο την παροχή μιας σειράς υπηρεσιών σε καζίνο (παραιτήθηκε από την εν λόγω θέση πριν από δεκαπέντε ημέρες!).
Αντίστοιχα, για μια σειρά από Εργατικά Κέντρα που κουβέντα δε λένε για τα προβλήματα των εργαζομένων και στηρίζουν τους «υγιείς επιχειρηματίες» είναι ολοφάνερη η άμεση ανάμειξή τους με διαφόρων ειδών …μπίζνες. Πολλά Εργατικά Κέντρα έχουν στήσει «φάμπρικα» διαχείρισης προγραμμάτων με τα tοπικά ΙΝΕ της ΓΣΕΕ…
Εργατικά Κέντρα μέτοχοι σε ανώνυμες εταιρείες!
Στον δρόμο του εκφυλισμού, δεν λείπουν και οι διοικήσεις εργατικών κέντρων που
έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Πρόεδρος στην ανώνυμη εταιρεία «ΑΝΚΙ ΑΕ»… ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς
Συμμετέχουν ως μέτοχοι στις κατά τόπους «Αναπτυξιακές Εταιρείες», μαζί με δημοτικές και περιφερειακές αρχές, αλλά και εργοδοτικές οργανώσεις.
Όλοι οι παραπάνω μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για την «τοπική ανάπτυξη», την ανάπτυξη της «βιώσιμης, ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας» και επιδίδονται σε κοινές μπίζνες, διαχειρίζονται χρηματοδότηση και ευρωενωσιακά προγράμματα, όπως τα προγράμματα CLLD/LEADER που «τρέχουν» την περίοδο που διανύουμε.
Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί το εργατικό κέντρο Κιλκίς, το οποίο συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση της «Αναπτυξιακής Κιλκίς ΑΕ» (ΑΝΚΙ) με 90 μετοχές που αντιστοιχούν στο 1,43% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.
Ακόμα μεγαλύτερη είναι η συμβολή του Εργατικού Κέντρου στη διοίκηση της ΑΝΚΙ, καθώς ο αντιπρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου, Γιώργος Βουλγαράκης, καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου της ανώνυμης εταιρείας. Ο ίδιος συνδικαλιστής συμπεριλαμβάνεται και στους αντιπροσώπους για το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ)…
Ανάμεσα στις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία, περιλαμβάνεται η εκπόνηση μελετών, όπως επιχειρησιακά σχέδια και μελέτες σκοπιμότητας ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών, ο σχεδιασμός, διαχείριση και υλοποίηση εθνικών ή/και ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ.ά.
Όσο για το «ευρύ μετοχικό σχήμα» της «ΑΝΚΙ ΑΕ», αυτό περιλαμβάνει, εκτός από το Εργατικό Κέντρο και δήμους της περιοχής, τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο Κιλκίς, καθώς και ορισμένες «ΑΕ».
Ασφαλώς η περίπτωση του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς δεν είναι η μοναδική.