Πολιτική

Καταδικάζει τις δηλώσεις Ν.Φίλη ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Το νεοσύστατο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού παιδείας γιά την γενοκτονία εις βάρος του ποντιακού Ελληνισμού:

«Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού παιδείας κ. Φίλη περί άρνησης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου επισημαίνει ότι όταν η τοποθέτηση αυτή βγαίνει από τα χείλη του υπουργού παιδείας, του φυσικού προσώπου που κατέχει τη σπουδαιότερη θέση στη διοικητική πυραμίδα του υπουργείου παιδείας και που υπογράφει την εγκύκλιο προς όλες τις σχολικές μονάδες ώστε οι εκπαιδευτικοί να προβούν σε ποικίλες δράσεις για να τονιστεί η σημασία της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού στις 19 Μαΐου κάθε χρόνο από το 1994 και μετά, αποτελεί εμπαιγμό και πρόκληση όχι μόνο για την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά για όλο τον Ελληνισμό.

Η εξόντωση του ποντιακού Ελληνισμού από το τουρκικό καθεστώς έχει όλα τα στοιχεία μιας γενοκτονίας. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια, η οποία δεν πρέπει να τρομάζει ούτε να κρύβεται μπροστά σε πολιτικές σκοπιμότητες. Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων και για τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, της Θράκης και της Μικράς Ασίας. Η νομοθετική καθιέρωσή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο και η προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της αποτελεί για όλους μας χρέος τιμής. Το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας είναι ακόμα νωπό, οι μνήμες είναι ακόμη ζωντανές για όσους τα έζησαν και ακόμη βρίσκονται ανάμεσά μας.
Είναι ντροπή να υποστηρίζει κανείς ότι η οργανωμένη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων δεν αποτελεί γενοκτονία.

Εμείς, ως Έλληνες και εκπαιδευτικοί οφείλουμε να σεβόμαστε την Ιστορία του λαού μας, να διδάσκουμε στα παιδιά μας την αλήθεια, να μαθαίνουμε τα παιδιά μας να καταδικάζουν κάθε γενοκτονία και κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι σημαντικό, κάθε μέρα, να αναλογιζόμαστε το χρέος που μας βαρύνει. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την Ιστορία τους. Και η Ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί τμήμα της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων, σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας μας . Ιστορία είναι η γνώση του παρελθόντος, που στοχεύει στην κατανόηση του παρόντος, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία του μέλλοντος. Αποδοκιμάζει το μίσος και την καταστροφή. Βοηθά τους λαούς, που θέλουν να γράψουν Ιστορία ελευθερίας, ειρήνης, συνεργασίας και φιλικής συμβίωσης. Και εμείς αυτό αποζητούμε.

Ο Ελληνισμός τιμά την ημέρα αυτή τη μνήμη της μεγάλης θυσίας.
Η αποσιώπηση και η μη παραδοχή ιστορικών αληθειών ποτέ δεν βοηθά στην προσέγγιση των λαών και στην ειρήνη, αντίθετα, η παραχάραξη της Ιστορίας μπορεί να γεννήσει την επανάληψή της.
Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Κιλκίς καταδικάζει την συγκεκριμένη θέση και καταγγέλλει την προσπάθεια ισοπέδωσης και απαξίωσης της ιστορίας.
Καλούμε την κυβέρνηση να καταδικάσει με επίσημες ανακοινώσεις-δηλώσεις τη θέση του υπουργού η οποία προσβάλλει τον ποντιακό, θικρασιατικό και θρακικό Ελληνισμό, της Π.Ε. Κιλκίς αλλά και όλης της χώρας».

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Ο κατάλληλος αριθμός

Η συνδυασμένη κρίση των τελευταίων χρόνων, επί δεκαετία οικονομική, επί τριετία υγειονομική και την τελευταία διετία ενεργειακή, επέτεινε τις συνέπειες […]