Κοινωνία

Η ημερίδα της περιφέρειας για τον καρκίνο του πνεύμονος


Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της διημερίδας με θέμα «Πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονος». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28.3.15 και διοργανώθηκε με την συνεργασία της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς και της πνευμονολογικής ογκολογικής κλινικής του Θεαγενείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, τελούσε δε υπό την αιγίδα της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκαν ο δήμος Κιλκίς, ο ιατρικός σύλλογος Κιλκίς και ο σύλλογος καρκινοπαθών “ Άγιος Ευγένιος”.

Οι εργασίες της διημερίδας ξεκίνησαν με χαιρετισμό του αντιπεριφερειάρχη Περικλή Κολότσιου, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η διημερίδα αφορά σε ένα σοβαρότατο θέμα υγείας όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονος. Το υψηλό της κύρος όμως το προσέδωσε κυρίως η συμμετοχή τόσων πολλών και λαμπρών επιστημόνων τους οποίους ευχαριστώ δημοσίως.

Με τους επιστήμονες αυτούς, τους οποίους εγνώριζα κατ’ όνομα λόγω της φήμης και της αξίας τους, με έφερε σε επαφή η προσωπική μου περιπέτεια υγείας. Αν και γιατρός ο ίδιος, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μια εντελώς ξεχωριστή κοινότητα με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και προπάντων, με ιδιαίτερα ισχυρά τα χαρακτηριστικά της ανθρωπιάς και της αισιοδοξίας. Η επαφή με τους συναδέλφους αυτούς εμπέδωσε εντός μου, κάτι που ήδη εγνώριζα όχι όμως σε τέτοιο βάθος. Ότι δηλαδή και ο καρκίνος είναι μία νόσος, ίσως μεγάλης σοβαρότητας, πλην όμως αντιμετωπίσιμη όπως οι άλλες. Με όσο το δυνατόν ταχύτερη προσφυγή στην ιατρική επιστήμη και με αυστηρή τήρηση των ιατρικών οδηγιών όλες οι μορφές του καρκίνου αντιμετωπίζονται δραστικά. Αυτό όμως που πρέπει να εφαρμοσθεί κατά γράμμα και να γίνει βίωμα όλων μας είναι η προληπτική επαγρύπνηση όλων μας. Κι εδώ η επιστήμη έχει τα ισχυρά όπλα της τα οποία και θα παραθέσουν εκλαϊκευμένα στη συνέχεια οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι επιστήμονες. Με την τήρηση των οδηγιών της επιστήμης ο καρκίνος θα πάψει πλέον να καλύπτεται από το σκοτεινό πέπλο του φόβου και της προκατάληψης. Θα παύσει πια να είναι ταμπού και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ψύχραιμα και κατάματα. Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι προσκεκλημένοι, εύχομαι καλές και αποδοτικές εργασίες στην διημερίδα και σας ευχαριστώ και πάλι για την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία σας. Θα ήταν παράλειψη βεβαίως να μην ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Ιακώβ Άντζελ, διευθυντή της πνευμονολογικής-ογκολογικής κλινικής & του βρογχοσκοπικού τμήματος του Θεαγενείου νοσοκομείου. Είναι ο άνθρωπος ψυχή στην διοργάνωση της διημερίδας. Τον ευχαριστώ για όλα και είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα η φιλία του. Σας καλωσορίζω και πάλι όλες και όλους και εύχομαι τα συμπεράσματα της διημερίδας να προσθέσουν ένα ακόμη ισχυρό όπλο στη φαρέτρα κατά της νόσου».
Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Κιλκίς Δημήτριος Τσαντάκης, ο διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς Θέμης Ανθρακίδης, ο αντιπρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αθανάσιος Τσιραμπίδης και η πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών Κιλκίς Γεωργία Κολεσιώτου. Όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στην σημασία της εκδήλωσης τονίζοντας ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια σοβαρή μεν, αλλά αντιμετωπίσιμη με κύριο όπλο την πιστή εφαρμογή των ιατρικών οδηγιών και κυρίως τα μέτρα πρόληψης.
Αμέσως μετά, ξεκίνησε η διημερίδα μ’ ένα πρωτότυπο βίντεο, όπου γνωστοί καλλιτέχνες κατέθεταν τις προσωπικές τους εμπειρίες από το κάπνισμα, το οποίο θεωρείται η πρώτη αιτία για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα. Μετά παρουσιάστηκαν εκλαϊκευμένες σύντομες εισηγήσεις σε σχέση κυρίως με το κάπνισμα και την ολέθρια σχέση με τους πνεύμονες. Οι εισηγητές-εξειδικευμένοι επιστήμονες με απλό και κατανοητό τρόπο παρουσίασαν στατιστικά στοιχεία πολυετών ερευνών, που έδειξαν την ολέθρια επίδραση του καπνίσματος και άλλων βλαβερών συνηθειών στον οργανισμό αποτέλεσμα κυρίως του λεγόμενου σύγχρονου τρόπου ζωής στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Στο τέλος της πρώτης συνεδρίας προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκυμανταίρ “Ολυμπία”. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με το κοινό όπου τέθηκαν και απαντήθηκαν πολλές απορίες σχετικά με την νόσο. Την παρουσίαση των ομιλητών και το συντονισμό της πρώτης συνεδρίας ανέλαβε η Γεωργία Ζαρδαβά, διευθύντρια της διεύθυνσης δημόσιας υγείας & κοινωνικής μέριμνας Κιλκίς.

Η επόμενη μέρα (δεύτερη συνεδρία) ήταν αφιερωμένη σε εξειδικευμένες εισηγήσεις τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη θεραπεία του καρκίνου. Εισηγήσεις που αφορούσαν κυρίως τον ιατρικό και νοσηλευτικό κόσμο. Μετά από τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση και καταγράφηκαν τα επιστημονικά συμπεράσματα.

Τις εργασίες της δευτερη συνεδρίας παρακολούθησε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων «Ο καρκίνος είναι μια σύγχρονη μάστιγα της εποχής μας. Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε αποδείξει ακόμη και με το σημερινό μας σχέδιο ότι θέλουμε μέσω του Ε.Σ.Π.Α. να κατευθύνουμε όσους περισσότερους πόρους μπορούμε στο χώρο της υγείας. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες θέλουμε το κοινό ενημερωμένο. Η πρόληψη παίζει το δικό της ρόλο σε μια εποχή όπου το ανθρώπινο σώμα βάλλεται από παντού. Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι, με τις αδυναμίες μας, βαρύνουμε ακόμη περισσότερο τον οργανισμό μας κυρίως με το κάπνισμα. Γι’ αυτό τέτοιες εκδηλώσεις έχουν τη δική τους σημασία -και δεσμεύομαι γι’ αυτό- να συνεχίσουμε έτσι μέσα από στοχευμένες συναντήσεις.

Του χρόνου τέτοια εποχή θα κάνουμε ένα συνέδριο -πάλι για τον καρκίνο του πνεύμονα- που θα παρουσιάσει ο κ. Άντζελ και θα είναι το success story ενός ανθρώπου που πάλεψε την ασθένεια στα ίσα κοιτάζοντάς την κατάματα. Όλοι μας περιμένουμε να δούμε τον Περικλή δυνατό και υγιή, έχοντας ξεπεράσει με επιτυχία την περιπέτειά του. Περικλή σ’ αγαπάμε και είμαστε όλοι δίπλα σου».
Στους σχεδιασμούς της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς είναι η καθιέρωση, πάνω σε ετήσια βάση, ιατρικών συνεδρίων ή ημερίδων υγείας στο Κιλκίς, με διαφορετική θεματολογία κάθε φορά.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]