Γενικά

Κανένα νέο «κύμα» μη νομίμων μεταναστών στην Νέα Καβάλα

Δεν έχουν επιβεβαιωθεί προς ώρας τα δημοσιεύματα σε διάφορα μέσα ενημέρωσης της χώρας μας σχετικώς με την άφιξη, το Σάββατο 5.10.19, και νέου «κύματος» μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας, όπου, ως γνωστόν, μετά την προσθήκη πριν από μερικές εβδομάδες περίπου εννιακοσίων ακόμη από τον καταυλισμό της Μόριας της Λέσβου και την σταδιακή αποχώρηση 200 με 250 εξ αυτών σε άλλες περιοχές, σε αυτό διαβιούν σήμερα σε κονταίηνερ και σκηνές.

Χώρια που πλησιάζει ο χειμώνας, και θα πρέπει να έχουν μετακινηθεί όσοι διαμένουν σε σκηνές, καθώς, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, θα είναι αδύνατη η διαβίωση σε αυτές.

Από την άλλη, βεβαίως, οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Αιγαίου συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς θέτοντας υπό αμφισβήτησιν της όποιες προβλέψεις και εκτιμήσεις για περίπου 1700 άτομα, μεγάλο μέρος των οποίων είναι μικρά παιδιά.

Μία εξέλιξη, η οποία πολύ δύσκολα θα επιβεβαιωνόταν, καθώς ούτε οι απαραίτητες υποδομές υπάρχουν για κάτι τέτοιο, ούτε υπήρξε σχετική ενημέρωση σε ΜΚΟ και στρατό, ώστε να αναλάβουν τα της σίτισής τους για την αντιμετώπιση αυτού του φλέγοντος ζητήματος.

Παράληλα έχουμε τις εχθροπραξίες στην βορειοανατολική Συρία με την εισβολή τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τις μάχες με τους εκεί Κούρδους αυτονομιστές, οι οποίες επιτείνουν τις δυσοίωνες προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι και στο επίπεδο των επιπτώσεων στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Το όλο «σκηνικό» καθίσταται ακόμη περισσότερο προβληματικό και λόγω των απειλών του Ερντογάν προς τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προώθηση άνω των 3,5 εκατομμυρίων προσφύγων, που φιλοξενούνται στο έδαφός της, σε περίπτωση που η Ευρώπη επιμένει στην ρητορική του χαρακτηρισμού της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης ως εισβολής.

Πάντως και σε τοπικό επίπεδο καταγράφεται αύξηση του αριθμού κυρίως προσφύγων και μεταναστών αιτούντων των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί ασύλου και οι οποίοι δεν διαβιούν σε κέντρα φιλοξενίας αλλά σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, όπως στην περιοχή της Αξιούπολης.

Το παρήγορο με το κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας είναι, ότι παραδόξως δεν υπάρχουν άξια λόγου περιστατικά βίας από την περίοδο της άφιξης των μεταναστών και προσφύγων από την περιοχή της Μόριας Λέσβου, και ότι η συμβίωση των 1700 περίπου διαμενόντων σε αυτήν είναι έως σήμερα αρμονική.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]