Γενικά

«Καμπανάκι» κινδύνου γιά το μέλλον της παθολογικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Τα ζητήματα που αφορούν στην «δυσλειτουργία» κυρίως του νοσοκομείου Κιλκίς και ειδικότερα την παθολογική του κλινική βρέθηκαν την Δευτέρα 18.9.23 για πολλοστή φορά στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. με πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων  και ιατρών του ιδρύματος.

Στην σχετική διάσκεψη, παρουσία συνδικαλιστικών εκπροσώπων  από το νοσοκομείο της Γουμένισσας αλλά και λοιπών, από νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, εκπροσώπων από περιφέρεια, δήμους και φορείς του νομού και  τα πολιτικά κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ με την παρουσία των βουλευτών Κιλκίς Πέτρου Παππά και  β΄ Θεσσαλονίκης Λεωνίδα Στολτίδη, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων  νοσοκομείου Κιλκίς Πασχάλης Μασούρας  και ο ομότιτλος του των ιατρών Θεόδωρος Αποστολίδης αναφέρθηκαν στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το «υποστελεχωμένο» νοσοκομείο του Κιλκίς, και κυρίως η παθολογική κλινική του, η οποία λόγω και των συγκυριών (υποβολή παραίτησης παθολόγου ιατρού) οδεύει ουσιαστικώς προς «κατάρρευση και αναστολή λειτουργίας».

Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του κ Αποστολίδη. ο οποίος στην τοποθέτησή του, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η παθολογική κλινική και η κλινική των ασθενών με ιογενή λοίμωξη, οι οποίες μέχρι προ τινος λειτουργούσαν με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες δύο μόνιμων ειδικευόμενων παθολόγων, εδώ  και δύο εβδομάδες οι ιατροί της κλινικής κινδυνεύουν να είναι… ένας, αφού υπέβαλε αίτηση παραίτησης ο νέος επιμελητής της κλινικής.

Η εν λόγω ιατρός είναι επιφορτισμένη να παρακολουθεί όλους τους ασθενείς της παθολογικής κλινικής, της αντίστοιχης των ιογενών ιώσεων και των ασθενών της εφημερίας της. Η λειτουργία των δύο κλινικών παραμένει μετέωρη και αδύνατη με την μόνη υπηρετούντα και εξουθενωμένη ιατρό παθολόγο.

Γιά τον λόγο αυτό επιστρατεύθηκαν ιατροί άλλων ειδικοτήτων, που υπηρετούν στο νοσοκομείο του Κιλκίς (πνευμονολόγος, γαστρεντερολόγος) και μετακινούμενοι ιατροί από άλλες υγειονομικές δομές ,αλλά και μετακινούμενοι ιδιώτες ιατροί με σκοπό να βοηθήσουν την διαχείριση των ασθενών».

Κατά την διάρκεια της διάσκεψης τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Στολτίδης υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ενίσχυση του ΕΣΥ θα μπορούσε να καλυφθεί  από τις δαπάνες που ξοδεύει η χώρα μας, συμβάλλοντας στην λειτουργία του ΝΑΤΟ», ο κ Παππάς, που άσκησε κριτική κυρίως για τις επιλογές της σημερινής διοίκησης του νοσοκομείου Κιλκίς, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι θα πρέπει να αλλάξει ο διαχρονικός τρόπος επιλογής διοικητών με την επιλογή ειδικευμένων στελεχών με επιστημονική κατάρτιση στην διοίκηση δομών υγείας».

Στο πρόβλημα έλλειψης ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο του Κιλκίς αλλά και ευρύτερα στην χώρα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Κιλκίς Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να ενισχυθούν οι μισθοδοσίες των εργαζομένων στο ΕΣΥ, καθώς η από μέρους των αναζήτηση   καλύτερων συνθηκών εργασίας εντός και εκτός Ελλάδος θα δυσκολέψει περαιτέρω τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας».

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα εξελίχθηκε η παρέμβαση της προέδρου του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου Γουμένισσας Στυλιανής Γιαννακοπούλου, καθώς για μία ακόμη φορά αναδείχθηκαν οι διαφορές μεταξύ των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νομού μας, αναφορικά με «την ετεροβαρή σχέση ενίσχυσης του ενός (Κιλκίς) από το άλλο (Γουμένισσας) και τους λόγους που αυτό συμβαίνει με έτερη πρωταγωνίστρια την παρούσα παθολόγο του νοσοκομείου Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ούτε λόγος… γιά «ισοπαλία»!

Για όσους πιστεύουν, ότι το ανωτέρω φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι «τραβηγμένο» από κάποιο εκλογικό κέντρο, όπου πρόκειται να διενεργηθούν δημοτικές εκλογές, […]

Βασίλης Ρόκος: Η Κεντρική Μακεδονία αθωράκιστη στις προ των πυλών μεγάλες καταστροφές- Περιβάλλον και ανθρώπινες ζωές στο συρτάρι της απερχόμενης περιφερειακής διοίκησης»

«Προτεραιότητά μας η προστασία του περιβάλλοντος» διατυμπανίζει η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δυστυχώς όμως για το περιβάλλον και […]