Πολιτική

Καλύτερη αστυνόμευση και έλεγχο για κορωνοϊό σε όσους θα έλθουν στην δομή του δήμου Παιονίας

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Την σταδιακή μεταφορά στο άμεσο μέλλον 2380 ευάλωτων πολιτών από δομές της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κώ και Λέρου σε δομές της ηπειρωτικής χώρας ανακοίνωσε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στις 21 Απριλίου 2020 στην καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων του τύπου η κυβέρνηση.

Ένα μέτρο στο πλαίσιο εφαρμογής των όσων έχει συμφωνήσει η χώρα μας με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και του οποίου η εφαρμογή αναμένεται ότι θα επηρεάσει και την περιοχή μας και κυρίως την ανατολική πλευρά του δήμου Παιονίας, καθώς και στην εν λόγω περιοχή, πλησίον του οικισμού της Νέας Καβάλας, λειτουργεί εδώ και πέντε συναπτά έτη δομή φιλοξενίας κυρίως μεταναστών και η οποία αναμένεται αναλογικά να δεχθεί ένα τμήμα εξ αυτών.

Αλλωστε την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας στην επίμαχη δομή, όπου μέχρι πρότινος διαβιούσαν 750 περίπου μετανάστες από δεκάδες εθνότητες και κράτη της υφηλίου, είχαν αφιχθεί δύο φάσεις 200 ευάλωτα άτομα αιτούντων προστασίας προερχόμενα από νησιά του Αιγαίου και όπως είχε τονίσει πρόσφατα σε σχετικό του ρεπορτάζ ο “Μαχητής”, αποτελούσαν τον προπομπό ενός δεύτερου και μεγαλύτερου σε αριθμό κύματος αφίξεων .

Βεβαίως πέραν των όποιων ενστάσεων σε σχέση με την αναλογικότητα κατοίκων – μεταναστών οι οποίες έχουν διατυπωθεί από μέρους του “Μαχητή” αλλά και από πλευράς πολιτικών παραγόντων του νομού μας και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Παιονία, ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας είναι αυτός που συνδέεται με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων είναι μαζί με τα μέτρα αυτοπροστασίας οι δύο κρισιμότεροι παράγοντες για τον περιορισμό διασποράς του θανατηφόρου ίου και το γεγονός της μετακίνησης σημαντικού αριθμού στην δομή της Νέας Καβάλας προκαλεί προβληματισμό στην τοπική κοινωνία.

Και τούτο διότι τέτοιου είδους δομές διαβίωσης, όπως απέδειξαν τα πρόσφατα γεγονότα στο Κρανίδι του δήμου Ερμιονίδος είναι, εάν κάτι πάει στραβά, εστίες σημαντικής διασποράς του ιού, με ότι αυτό συνεπάγεται στην λειτουργία μιάς τοπικής κοινωνίας.

Γι΄αυτό είναι κρίσιμο οι όποιες μαζικές μετακινήσεις να αφορούν άτομα ελεγμένα και σε ότι αφορά την έκθεση τους στον ιό και βεβαίως σε σχέση με τις μετακινήσεις των μετά την εγκατάσταση των στις δομές υποδοχής, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν είχε καταγραφεί στην Νέα Καβάλα μια ολιγωρία στο δεύτερο σκέλος και η οποία σε ένα μικρότερο βαθμό εξακολουθεί δυστυχώς να παρατηρείται.

Κάτι ανάλογο άλλωστε συμβαίνει και με μία ακόμη ιδιόμορφη, ως προς τον τρόπο διαβίωσης της κοινωνική ομάδα, αυτής των Ρομά πού διαβιούν σε καταυλισμό σκηνών στην Αξιούπολη, στις παρυφές του οικισμού εντός της εκεί υπάρχουσας βιοτεχνικής ζώνης με λιγοστές υποδομές σύγχρονης διαβίωσης και συνήθειες ανυπακοής κατά κανόνα στα απαγορευτικά μέτρα μετακίνησης.

Κάτι το οποίο επιδίωξε ουσιαστικώς να αμβλύνει ο δήμος Παιονίας φροντίζοντας για την απολύμανση του καταυλισμού, την προμήθεια εμφιαλωμένων ποσοτήτων νερού και τροφίμων και ενημερώνοντας τους περίπου 40 διαβιούντες σε αυτόν τσιγγάνους για τους τρόπους προστασίας των στην πανδημία, έχοντας υπ΄όψιν της και τα όσα παραβατικά διαδραματίσθηκαν εσχάτως σε πολυπληθή αντίστοιχο συνοικισμό στην περιοχή της Λάρισας.

Μία σίγουρα ορθολογική πρωτοβουλία η οποία όμως όπως αποδείχθηκε δεν συνοδεύθηκε από επιτυχία, καθώς συνεχίσθηκαν οι μετακινήσεις υπό συνθήκες που αντίκειται στα προβλεπόμενα από τις κυβερνητικές διατάξεις και ενισχύου εκτός των άλλωνν τις πρόσφατες θέσεις της τοπικής κοινότητας να ληφθεί μέριμνα για την μετεγκατάσταση των νοτιότερα του σημερινού καταυλισμού.

Σε χώρο όπου οι συνθήκες υποδομών δεν θα ευνοούν τις μετακινήσεις, θα παρέχει καλύτερες συνθήκες, καθώς σε εξέλιξη υπάρχει πρωτοβουλία του δήμου για την απόκτηση ενός ικανού αριθμού κοντέϊνερ, για να στεγάσει τους 88 συνολικώς δημότες Ρομά, που περιοδικά διαμένουν στον πρόχειρο καταυλισμό.

Σε κάθε περίπτωση ο καθολικός έλεγχος της κοινότητας για την εξεύρεση πιθανών ατόμων εκτεθειμένων στον κορωνοϊό είναι, όπως έχουν υποδείξει και οι Ελληνες ειδικοί επιστήμονες, μία απαραίτητη στρατηγική για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Όμως λόγω των ειδικών συνθηκών σε κάποιες περιπτώσεις, όπως οι προαναφερόμενες, καλόν είναι να πραγματοποιηθεί άμεσα, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την συστηματικότερη αστυνόμευση για την τήρηση των κανόνων μετακίνησης να περιορισθούν οι πιθανότητες εξάπλωσης του ιού από πιθανούς φορείς του, που πέραν από τοπικό είναι και εθνικό ζητούμενο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Άνιση μεταχείριση

Η «Τέχνη» είχε ζητήσει από τον δήμο την διάθεση του συνεδριακού κέντρου το Σάββατο 27 ή Κυριακή 28.5.23 γιά την […]