Πολιτισμός

Εκφραστικές δημιουργίες της Σ.Καλογιάννη «Από καρδιάς» στην «Τέχνη»

Εως την Δευτέρα 31.3.14 θα φιλοξενείται στην αίθουσα «Κούρος Ευρωπού» της «Τέχνης» η έκθεση φαγιούμ και αγιογραφίας με τίτλο “Τέχνη από καρδιάς…” της Σταματούλας Καλογιάννη, αγιογράφου και ζωγράφου από την Αλόννησο.DSC_3256
Η έκθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει πέρα από τη νησιωτική αγιογραφία, ένα σπάνιο είδος ζωγραφικής τεχνικής, αυτό του φαγιούμ, που έχει τις «ρίζες» του στα βάθη των αιώνων. Ειδικότερα, τα φαγιούμ πήραν το όνομά τους από μια περιοχή της Αιγύπτου, δυτικά του Νείλου, το Φαγιούμ, όπου βρέθηκαν πολλά μνημεία και αγάλματα του 4ου π.Χ. αι. και πάνω από 600 προσωπογραφίες (πορτρέαίτα) νεκρών πάνω σε ξύλο. Κύρια χαρακτηριστικά των νεκρικών αυτών προσωπογραφιών ήταν η μετωπική στάση, τα αμυγδαλωτά μάτια, οι μεγάλες κόρες, η εξαίρετη έκφραση, η φυσικότητα, αλλά και ο ρεαλισμός.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 11.3.13. Την παρουσίαση των έργων της κ. Καλογιάννη σε ό,τι αφορά το είδος των φαγιούμ έκανε η Μαίρη Σαραντοπούλου, ζωγράφος – απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ενώ από την πλευρά του ο θεολόγος και συνταξιούχος λυκειάρχης Κωνσταντίνος Βαστάκης αναφέρθηκε στις αγιογραφίες της.
Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινώς από 10π.μ.-12μ και 4-8μ.μ. ενώ το Σάββατο 10π.μ.-4μ.μ.

KALOGIANNH 1Βιογραφικό
Η Σταματούλα Καλογιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλόννησο. Από παιδί μαγευόταν από τα χρώματα και τις εικόνες και με την φαντασία της «ταξίδευε» σε κόσμους ονειρικούς.
Τις πρώτες της γνώσεις έλαβε στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Βόλου και στη σχολή αγιογραφίας “Δια χειρός” της ιεράς μητροπόλεως Δημητριάδος καθώς και στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας και ζωγραφικής.
Σήμερα ζη, εργάζεται και δημιουργεί στην Αλόννησο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα