«Καλλιέργεια» πνεύματος φιλαλληλίας μέσω μιάς μικρής …καλλιεργείας οπωροκηπευτικών

Γενικά /

Στο 2ο γυμνάσιο Κιλκίς υλοποιείται από τον Νοέμβριο του 2014 ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής με τίτλο «Καλλιέργεια λαχανικών σε συνθήκες αστικού περιβάλλοντος». Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί θεματική ενότητα του τοπικού δικτύου «Η επιστήμη και η γνώση στην υπηρεσία του ανθρώπου – Εθελοντισμός και κοινωνική αλληλεγγύη)». Το δίκτυο αυτό τελεί υπό την αιγίδα της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Κιλκίς με γενικό συντονιστή το διευθυντή της, Γεώργιο Κωνσταντινίδη. Οι υπεύθυνοι του δικτύου είναι οι Σωτηρία Καρολίδου, υπεύθυνη του συμβουλευτικού σταθμού νέων, και Γιάννης Λιναρδάκης, υπεύθυνος γραφείου σχολικών δραστηριοτήτων.
2ο γυμνάσιο
Στο πλαίσιο του προγράμματος, μαθητές της γ’ γυμνασίου είχαν αναλάβει την καλλιέργεια και τη συνεπαγόμενη φροντίδα ενενήντα σποροφύτων μαρουλιού που ανήκουν σε δύο ποικιλίες (σγουρό και ρομάνα). Στόχος αποτελουσε κατά κύριο λόγο η ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης των μαθητών αφού η σοδειά των μαρουλιών διατέθηκε στην εκκλησία για το συσσίτιο που οργανώνει για κάλυψη μέρους των διατροφικών αναγκών των οικογενειών της πόλης μας που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Έτσι, αντιπροσωπεία μαθητών του σχολείου παρέδωσε στον π. Επιφάνιο, στο χώρο της εκκλησίας του Αγ. Δημητρίου, μια ποσότητα μαρουλιών την Τετάρτη 6.5.15. Η τελική παραγωγή ήταν μικρή αλλά, όπως τόνισε ο π. Επιφάνιος, το σημαντικό της προσπάθειας δεν είναι η ποσότητα αλλά το ότι οι μαθητές νοιάστηκαν για τους συνανθρώπους τους. Μια μικρή προσφορά από όλους θα ήταν μεγάλη ανακούφιση για τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Το πρόγραμμα δεν σταματά εδώ. Οι μαθητές, μετά την παράδοση των μαρουλιών, φύτευσαν κρεμμυδάκια.

Και αυτή η συγκομιδή, όταν τα φυτά θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως, θα προσφερθεί στην Εκκλησία για τον ίδιο σκοπό.
Στην σχετική ανακοίνωση προστίθενται και τα εξής:
«….Το 2ο γυμνάσιο Κιλκίς, πιστεύοντας ότι μόνον η μόρφωση και η παιδεία μπορούν να θέσουν τις βάσεις για μια καλύτερη κοινωνία στο μέλλον, «καλλιεργεί» στους μαθητές τις αρχές της αλληλεγγύης και της προσφοράς προς το συνάνθρωπο.

Μέσω του προγράμματος αυτού οι μαθητές ένοιωσαν στην πράξη το νόημα της φιλαλληλίας, μιας εκ των ων ουκ άνευ αρχής για την ιδανική κοινωνία. Επί πλέον, κατανόησαν την αξία της αρμονικής συνεργασίας για την επίτευξη ενός αποτελέσματος.

Το πρόγραμμα αυτό τους βοήθησε ακόμα να εξοικειωθούν με απλές τεχνικές καλλιέργειας φυτών και να αισθανθούν τη χαρά να μεγαλώνει ένας οργανισμός χάρη στις προσπάθειές τους…». Οι ανωτέρω δράσεις καταδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον του 2ου γυμνασίου και την ενεργό συμμετοχή του στο κοινωνικό γίγνεσθαι της τοπικής κοινωνίας και ενθαρρύνουν την ουσιαστική συμμετοχή των μαθητών σε δράσεις εθελοντισμού και αλληλεγγύης.

Περισσότερα

Συνεργασία δημάρχου Κιλκίς με τον Γεν. Γραμματέα του Υπ. Εσωτερικών για το πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’

Συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών είχε ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης κατά την επίσκεψη του Μιχάλη Σταυριανουδάκη […]

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η μονάδα λυματολάσπης της ΔΕΥΑΚ με 6.836.316 ευρώ

Η διαχείριση της λυματολάσπης από τους βιολογικούς καθαρισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με έναν συνδυασμό πρωτοποριακών μεθόδων, που περιλαμβάνει τεχνολογίες […]

Δείτε ακόμα

Η βασιλόπιτα του ΧΩΜΑ Κιλκίς

Ο αθλητικός σύλλογος ΧΩμάτινος Μηχανοκίνητος Αθλητισμός (ΧΩ.Μ.Α.) Κιλκίς απευθύνει κάλεσμα στα μέλη και σε όλους τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού […]