Η καλύτερη άμυνα στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η συνεχής ενημέρωση
Στην προσπάθεια της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς να σταθεί αρωγός σε θέματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενεργού συμμετοχής με δράσεις πρόληψης, εντάσσεται η ενημερωτική ημερίδα για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11.3.15 στην αίθουσα εκδηλώσεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αφορούσε στους εκπαιδευτικούς, στο ειδικό εκπαιδευτικό οροσωπικό, στο ειδικό βοηθητικό προσωπικό και στους γονείς, σε όλους όσους δηλαδή έχουν σχέση με άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Στην διοργάνωση της ημερίδας συνέβαλαν με την συνεργασία τους η μονάδα υγείας Κιλκίς της 4ης υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης (Π.Ε.Δ.Υ.) που ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά στο αίτημα για έγκαιρη ενημέρωση. Οι κυρίες Ανθούλα Κασαμπαλή, Ζαφειρούλα Κιουτάχιαλη και Δέσποινα Μαστραντώνη ανέπτυξαν με σαφή τρόπο και επιστημονικό λόγο το «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», ενώ ο διευθυντής της μονάδας ιατρός ουρολόγος Ευάγγελος Χλιουνάκης, στήριξε την εκδήλωση και ενίσχυσε την ιδέα της πρόληψης και της έγκαιρης προσέγγισης θεμάτων που αποτελούν την Λυδία λίθο για το σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης. Κατέστη σαφές ότι η εκπαίδευση είναι το κλειδί της πρόληψης και ότι η σωστή πληροφόρηση και η υπεύθυνη ατομική και κοινωνική συμπεριφορά μπορούν να επιβραδύνουν την εμφάνιση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Την ανάγκη προστασίας, της σεξουαλικής υγείας των εφήβων, τόνισε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς, Γεώργιος Κωνσταντινίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η σωστή ενημέρωση μέσα από ειδικές ομιλίες, διαλέξεις και σεμινάρια, σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της σεξουαλικής υγείας του εφήβου.
Και συνέχισε: «Από την εποχή που συνειδητοποιήθηκε η ύπαρξη των ΣΜΝ, η πρόληψη ήταν και εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο. Η πρόληψη στηρίχτηκε κυρίως κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα στην εκφοβιστική πολιτική και την προβολή των νοσηρών φαινομένων. Η απειλή της καταστροφής ήταν η συνήθης πρακτική του λεγόμενου «αντί-αφροδισιακού αγώνα». Μόλις τη δεκαετία του 1970 οι προσπάθειες για την πρόληψη εστιάστηκαν στην ενημέρωση. Στόχος είναι η δημιουργία και ανάπτυξη ατόμων με επίγνωση των δεδομένων και με την ανάπτυξη τάσεων υπεύθυνου τρόπου σεξουαλικής ζωής.
Όραμά μας η οργανωμένη, συνεχής και απρόσκοπτη συνεργασία όλων των επιστημονικών και κοινωνικών δυνάμεων που εργάζονται για την πρόληψη των μεταδοτικών νοσημάτων, με σκοπό την ανάδειξη της σπουδαιότητας της έγκαιρης ανίχνευσης και της επιτήρησής τους, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας και η αποτελεσματική υγειονομική θωράκιση της χώρας».