Αθλητισμός

Καλαθοσφαιρικές φυσιογνωμίες που την τίμησαν τίμησε η Γουμένισσα

Δεν περιορίσθηκε σε μιάν απλή εθιμοτυπική διαδικασία η θεσμική εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του καλαθοσφαιρικού τμήματος ΑΟK Γουμένισσας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1.3.20, στο κέντρο νεότητας της ιστορικής έδρας του δήμου Παιονίας.

Και τούτο, διότι απετέλεσε μια πραγματική «Γιορτή του Καλαθοσφαίρου», κατά την διάρκεια της οποίας ο ιστορικός σύλλογος, τον οποίο ίδρυσε ο προσφάτως εκλιπών αείμνηστος Αλέκος Κουσιδώνης, απέδωσε την προσήκουσα τιμή σε καλαθοσφαιρικά «σπλάχνα» του, που τίμησαν στο έπακρο στην «βαρειά» φανέλλα του και το όνομα του τόπου τους.

Τα φετινά 40χρονα, λοιπόν, του συλλόγου, και η ηθική αμοιβή, ως ελάχιστη αναγνώριση και επιβράβευση των μεγίστων αθλητικών υπηρεσιών τους στην «τεράστια» Ευανθία (Εβίνα) Μάλτση, τον…. αείποτε έφηβο «μεγάλο» αρχηγό και παίκτη όλων των έως πριν την σημερινή «φουριών» του ΑΟ «Κάλαθος» Γουμένισσας Παύλο Τάτση (… Παυλάρα) και στην σπουδαία μονάδα του συλλόγου, που σταδιοδρόμησε σε όλες τις εθνικές κατηγορίες, Δημήτρη Καραδολάμη, προσέδωσαν ξεχωριστή αίγλη στην φετινή εκδήλωση συμβάλοντας στο να γνωρίσει η, επίσης ιστορική, αίθουσα του κέντρου νεότητας, μία από τις πιό λαμπρές βραδιές της.

Ανάλογης προς αυτήν την ατμόσφαιρα και αυτό το πνεύμα και ο συντονισμός της εκδήλωσης από τον… «μαιτρ» της παρουσίασης, δάσκαλο και αθλητικογράφο Κωνσταντίνο Ίντο, που δεν είναι μόνο «βαθύς» γνώστης της κυρίας του ΑΟΓ αλλά και «συνοδοιπόρος» στην 40χρονη πορεία του.

Ο κ.Ίντος προέβη σε ιστορική αναδρομή τόσο στις τέσσερις δεκαετίες ζωής και προσφοράς του ΑΟ Γουμένισσας όσο και σε λεπτομέρειες σχετικές με την ταυτότητα των τιμηθέντων προσώπων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τήρηση σιγής ενός λεπτού εις μνήμην των δύο «ιερών τεράτων» του παραγοντισμού στην ακριτική κωμόπολη, ιδρυτών του Γουμενισσιώτικου καλαθοσφαίρου, του Τάκη Αϊδαρίνη (απεβίωσε στις 26 Ιανουαρίου 2019) και του Αλέκου Κουσιδώνη (απεβίωσε στις 22 Φεβρουαρίου 2020), καθώς και του παλιού αθλητή της παιδικής και εφηβικής ομάδας Γιώργου Τουλκερίδη, που κηδεύτηκε την ημέρα της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Στις τοποθετήσεις τους ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Γουμένισσας Αστέριος Τάτσης και στο γραπτό του μήνυμα ο πρώην δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, εξήραν την πολυετή ποιοτική δραστηριότητα της ομάδας και αφιέρωσαν κολακευτικές κριτικές στα τιμώμενα πρόσωπα, με συνισταμένη στις δηλώσεις τους, την επιθυμία τους να δοθεί το ονοματεπώνυμο της Ευανθίας (Εβίνας) Μάλτση στην επίσημη ονοματοδοσία του κλειστού γυμναστηρίου του τόπου.

Σε πληθυσμούς μέχρι και τέσσερις χιλιάδες κατοίκων η μικρή Γουμένισσα έχει να υπερηφανεύεται για το πιο «αστραφτερό» βιογραφικό, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη κωμόπολη της Ελλάδας.

Τέταρτη θέση στην Ελλάδα το 1985, με την εφηβική της ομάδα πρωταθλήτρια Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (ΕΚΑΣΚΕΔΥΜ).
Ένας τίτλος πρωταθλητή ανδρών στην Κεντρική Μακεδονία (ΕΚΑΣΚΕΜ) το 1996.
Δώδεκα χρονιές στη γ΄εθνική (1996-2007 και 2009-10).
Δύο χρονιές στην β΄εθνική (2007-2009).
Δύο τίτλοι πρωταθλητή γυναικών στην Κεντρική Μακεδονία (ΕΚΑΣΚΕΜ) το 1995 και 1996.
Δύο χρονιές στη β΄εθνική γυναικών (1996-97 και 1998-99).
Ένας χρόνος στην α2 εθνική γυναικών (1997-98).

Η Εβίνα Μάλτση γνώρισε πρωτοφανή αποθέωη από τους συμπατριώτες της, την στιγμή που παρέλαβε το τιμητικό έπαθλο από τον ταμίατου ΑΟΚ Γουμένισσας Γιώργο Παπαγεωργίου. Εμφανώς συγκινημένη υπέγραψε δεκάδες αυτογράφων, φωτογραφήθηκε με τους θαυμαστές της, ενώ στις δηλώσεις της έκανε «κατάθεση ψυχής», τονίζοντας ότι θα προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθεί την γενέτειρά της. Το προσεχές καλοκαίρι θα αναλάβει όλα τα έξοδα για αθλητική κατασκήνωση που θα λειτουργήσει στην Γουμένισσα.

Στην 26χρονη σταδιοδρομία της σε επίπεδο γυναικών η Εβίνα Μάλτση αναδείχθηκε κορυφαία ελληνίδα καλαθοσφαιρίστρια όλων των εποχών. Αρχηγός και «αρχιεκτελέστρια» του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Αγωνίσθηκε 13 χρόνια στην Ελλάδα και ισάριθμα στο εξωτερικό. Την πρώτη πενταετία της (1993-1998) ηγήθηκε του ΑΟΚ Γουμένισσας.

Για μία οκταετία πέρασε τόσο από Λεκανοπέδιο Αττικής (Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό), όσο και από τη συμπρωτεύουσα (Μέγας Αλέξανδρος, ΜΕΝΤ). Το διεθνές οδοιπορικό της περιλαμβάνει έξι χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Γαλλία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τουρκία) αλλά και τις ΗΠΑ με το Κενέκτικατ και την ετήσια παρουσία στο ΝΒΑ.

Ο ταπεινός αθλητής και εξαίρετος σουτέρ, Δημήτρης Κοραδολάμης, καταχειροκροτήθηκε στη βράβευσή του από τον πρόεδρο του συλλόγου Βασίλη Τάσιο. Αξιοσημείωτη η μακρά του διαδρομή στις εθνικές κατηγορίες, σε πάμπολες ομάδες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Μεγαλύτερη παράσημό του προ 12ετίας, η κίτρινη φανέλλα του Άρη Θεσσαλονίκης με τον οποίο συμμετέσχε και στην Ευρωλήγκα.

Απών από τη βραδιά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο πληρέστερος Γουμενισσιώτης κεντρικός Πάυλος Τάτσης, μακράν του δευτέρου ο αθλητής με τις περισσότερες συμμετοχές στον ΑΟΚ, σε μια σχεδόν «γεμάτη» 30ετία (από τα 15 μέχρι τα 45), όπου με εξαίρεση το απόγειο της δόξας του στον Φίλιππο Θεσσαλονίκης και στην α2 εθνική τίμησε και με το παραπάνω την ιδιαίτερη πατρίδα του, συμμετέχοντας αγωνιστικά σε όλες τις «χρυσές σελίδες» της ομάδας.

Το δίδυμο Μάλτση-Καραδολάμη κλήθηκε να βραβεύσει τους εφήβους του ΑΟΚ Γουμένισσας. Οι τελευταίοι με προπονητή τον εμβληματικό επιτελικό του παρελθόντος, Πέτρο Κούπανη, συμμετείχαν στα φετινά τελικά της ΕΚΑ ΣΚΕΜ, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Μνημόνιο συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κιλκίς

Τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την επαγγελματική εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία έχει ως στόχο το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν […]