Πολιτική

ΣΥΝΕΚ: «Καιρός οι εκπαιδευτικοί να διεκδικήσουν τον ρόλο τους»

Ως θετική εξέλιξη στον χώρο της εκπαίδευσης χαρακτηρίζει την καθιέρωση της εκλογής των διευθυντών από τους εκπαιδευτικούς η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστική παράταξη εκπαιδευτικών Συνεργαζόμενες εκπαιδευτικές κινήσεις.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Ήρθε η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ότι ο σύλλογος διδασκόντων πρέπει να είναι το κυρίαρχο όργανο του σχολείου. Η συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων στην επιλογή διευθυντών με μυστική ψηφοφορία είναι το εφαλτήριο για ένα δημοκρατικό σχολείο. Η εκλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων από τον σύλλογο εκπαιδευτικών του σχολείου μεταβατικά, για δύο χρόνια, αποτελεί ένα πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού και ενίσχυσης της συλλογικής ευθύνης στη λειτουργία του σχολείου.
Πρόκειται για μια αλλαγή που κινείται προς θετική κατεύθυνση, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρύψει το δύσκολο και μεγάλο δρόμο που έχουμε μπροστά μας, ούτε όμως πρέπει να απαξιωθεί ως κάτι χωρίς σημασία. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο είναι εναρμονισμένο με τη βούληση της πλειονότητας των εκπαιδευτικών και αποτελεί, συμβολικά και ουσιαστικά, στοιχείο αναγκαίας κάθαρσης αλλά και νέας δυναμικής, μετά το αντιδραστικό και αυταρχικό πλέγμα πειθαναγκασμού και χειραγώγησης που επιβλήθηκε με τη μνημονιακή εκπαιδευτική πολιτική.
Για πρώτη φορά ο σύλλογος διδασκόντων θα έχει γνώμη και άποψη για τον διευθυντή του σχολείου και θα αποφασίζει για τη λειτουργία του σχολείου του μέσα σε κλίμα συνεργασίας και σύμπνοιας. Καταργείται η περίφημη συνέντευξη, ένα «μέσο και εργαλείο» επιβολής των «ημετέρων». Να θυμηθούμε ότι ο διευθυντής είναι ένας από μας, ίσος μεταξύ ίσων που απλά συντονίζει, οργανώνει, και διοικεί σε πλήρη συνεργασία με τον σύλλογο διδασκόντων.
Ο ρόλος μας στην επιλογή διευθυντή, αν και μικρός είναι σημαντικός, διότι καλούμαστε με ευθύνη, ωριμότητα σύνεση και σοβαρότητα να σκεφτούμε αν το πρόσωπο που μας προτείνεται διακρίνεται για το ήθος του, το δημοκρατικό του πνεύμα, την διάθεση συνεργασίας και υποστήριξής μας στο δύσκολο έργο μας.
Με το νέο πλαίσιο, έχουμε τη δυνατότητα, με απόλυτο σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, να επηρεάσουμε την επιλογή διευθυντών και να μετατοπίσουμε το κέντρο λήψης των αποφάσεων σε αυτό που πιστεύαμε πάντα, δηλαδή ότι κυρίαρχο όργανο διοίκησης είναι ο σύλλογος διδασκόντων και ο διευθυντής έχει το ρόλο του συντονιστή των συλλογικών αποφάσεων.
Είναι προφανές ότι τέτοιες δημοκρατικές επιλογές πρέπει να συνοδευτούν με μέτρα ενίσχυσης του συλλόγου των διδασκόντων στην διοίκηση του σχολείου και την άμεση κατάργηση του «καθηκοντολόγιου». Η Πολιτεία επί τέλους θα πρέπει να περιβάλλει με εμπιστοσύνη τους εκπαιδευτικούς και να τους στηρίζει πολύπλευρα στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.
Κάποιοι δυστυχώς βιάστηκαν να πουν ότι οι εκπαιδευτικοί είμαστε ανεύθυνοι και ανώριμοι να έχουμε γνώμη και άποψη για την επιλογή του διευθυντή. Οι ίδιοι που το λένε στην πορεία θα διεκδικήσουν ωστόσο την εκλογή τους «από τους ανεύθυνους και ανώριμους». Άλλοι πάλι μεταχειρίζονται άλλα μέσα για να επιβάλλουν την εκλογή τους.
Δηλώνουμε λοιπόν προς κάθε κατεύθυνση ότι τέτοιου είδους λογικές δεν θα περάσουν. Οι εποχές από τις οποίες κάποιοι τράφηκαν αλλά και εξέθρεψαν πέρασαν ανεπιστρεπτί.
Ήρθε η στιγμή οι εκπαιδευτικοί να μην φοβηθούν και να διεκδικήσουν το δικό τους ρόλο σε αυτό το πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού της επιλογής στελεχών με ωριμότητα, ευθύνη και σοβαρότητα!
Είναι καιρός να πνεύσει άνεμος δημοκρατίας στα σχολεία μας.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Ο σύλλογος διδασκόντων είναι η δύναμή μας!».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα