Πολιτική

Στην καινοτομία επιχειρηματικότητα «ρίχνει βάρος» τον νέο ΕΣΠΑ 2014-2020

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣΠραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18.11.15 στο επιμελητήριο Κιλκίς ολοκληρώθηκε η παρουσίαση << Η περιφέρεια στην πράξη >> με διοργανώτρια την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς.

Η παρουσίαση αφορούσε έργα που υλοποιήθηκαν με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ την περίοδο 2007-2013 και νέα έργα με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αναφερόμενα στο θέμα ,το μέλος της διαχειριστικής αρχής Αγγελική Ωραιοπούλου επισήμανε το οτι με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 ολοκληρώνονται 21 έργα συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπός την κινητοποίηση του κόσμου και την παροχή στον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, τα έργα αυτά αφορούν τις μεταφορές , τον πολιτισμό και τουρισμό όπου αναδείχθηκαν 128 αρχαιολογικοί χώροι , το περιβάλλον με τις προσπάθειες να κλείσουν οι χωματερές. Ολοκληρώθηκαν επίσης 21 σχέδια αστικών αναπλάσεων.

Σχετικώς με την εκπαίδευση δημιουργήθηκαν 64 σχολικά συγκροτήματα και 351 τμήματα ένταξης για μαθητές με αναπηρία. Άλλους τομείς αποτελούν η υγεία και πρόνοια όπου έγιναν 56 παρεμβάσεις σε νοσοκομεία , η κοινωνική ένταξη και η καινοτομία – επιχειρηματικότητα .

Αναφορικά με τον πολιτισμό και τουρισμό επιτεύχθηκε η στερέωση , συντήρηση και ανάδειξη του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας. Έγινε δυνατή η ανακαίνιση και επαναχρησιμοποίηση της καπναποθήκης της Αυστροελληνικής στην πόλη του Κιλκίς.

Σημαντική είναι η θέση που κατέχει το Κιλκίς στο θέμα του κουκλοθέατρου και παντομίμας με τα διεθνή φεστιβάλ που διοργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στη συνέχεια όσον αφορά στο περιβάλλον επήλθε αποκατάσταση των αποχετεύσεων και ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Κιλκίς. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης δόθηκε επιστημονικός ερευνητικός εξοπλισμός στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στον τομέα της υγείας κατασκευάστηκε στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης στο Κιλκίς. Δόθηκε επίσης δυνατότητα ανέλιξης σε 54 νέες υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης μίλησε η Ευθυμία (Έφη) Καράμπαγλη ως εκπρόσωπος του συλλόγου << Βηματίζω>> . Η κ. Καράμπαγλη ανέφερε οτι ο σύλλογος είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ικανός να υλοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι το σπίτι υποστηριζόμενης διαβίωσης είναι πλήρως εκσυγχρονισμένο και προσφέρει αντικειμενικώς χαρά ενώ τονώνει την διάθεση των φιλοξενούμενων. Σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι η ομαλή ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία και η ανάπτυξη κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Στον επίλογο της εκδήλωσης η κ.α Ωραιοπούλου παρέθεσε συνοπτικώς το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε 13 άξονες προτεραιότητας. Οι τρείς πρώτοι αποτελούν δράσεις έρευνας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Οι επόμενοι δύο αφορούν θέματα περιβάλλοντος , αστικές παρεμβάσεις, προστασία από πλημμύρες κ.α .

Ακολουθεί προστασία για το περιβάλλον και μεταφορές συσχετιζόμενες με το φυσικό αέριο . Ένας άξονας αφορά την προώθηση απασχόλησης και οι αμέσως δύο επόμενοι αποσκοπούν στην καταπολέμηση της φτώχειας με παρεμβάσεις για μειονεκτούντες και περιθωριοποιημένα άτομα .

Οι τελευταίοι τρείς άξονες αφορούν στην απόκτηση δεξιοτήτων δια βίου μάθησης και αποτελούν άξονες βοήθειας .

Παρατηρείται ότι στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 σε σύγκριση με την περίοδο 2007-2013 δίνονται λιγότερα χρήματα στην εκπαίδευση και περισσότερα στην καινοτομία – επιχειρηματικότητα . Τέλος , από τα έργα του Κιλκίς σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ συνεχίζουν το γηροκομείο κ.α .

Περισσότερα
Δείτε ακόμα