Πολιτική

Δύσκολη και πάλη η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην περιοχή της Ειδομένης

Ασυνήθιστα μεγάλη, με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ήταν χθες η προσέλευση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή της Ειδομένης, καθώς έως τις 12 το μεσημέρι είχαν καταφθάσει σε 67 λεωφορεία πάνω από 2500 εξ αυτών.

Το ευτύχημα είναι, ότι οι συνθήκες της προσωρινής διαβίωσης έχουν βελτιωθεί αισθητά, και παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, λόγω τω τελευταίων βροχωπτώσεων, δεν υπήρξαν ουσιαστικά προβλήματα, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο συντονιστής των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» Αντώνης Ρήγας.

Και τούτο, διότι έχουν εγκατασταθεί στην κατασκήνωση, που έχει δημιουργηθεί με πέντε μεγάλες σκηνές, που καταλαμβάνει η κάθε μία έκαστη 240 τετραγωνικών μέτρων και τρεις-τέσσερες μικρότερες, που μπορούν να στεγάσουν 2500 άτομα.

Παράλληλα έχει τοποθετηθεί ικανός αριθμός από χημικές τουαλέτες και ντουσιέρες, που έχουν βελτιώσει τις συνθήκες υγιεινής όπως κα η αποκομιδή των σκουπιδιών μέσω της ειδικής εργολαβίας, που έχει αποδοθεί σε ιδιώτη με την συμβολή και των υπηρεσιών του δήμου, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Μεμετζής.

Βεβαίως, όπως τόνισε, η διατήρηση της καθαριότητας είναι μία συνεχής διαδικασία, που σχετίζεται με την συμπεριφορά των ιδίων των προσφύγων και μεταναστών, και πολλές φορές είναι τέτοια που δυσκολεύει τους ίδιους, ενώ προπαντός, σχετίζεται με τον αριθμό όσων συγκεντρώνονται στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

«Περιπτώσεις συγκέντρωσης 5000-6000 ατόμων πάνω σε ημερήσια βάση είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς, «σε όλα τα επίπεδα, όταν για να συμβεί κάτι τέτοιο ο σχετικός αριθμός δε θα πρέπει να υπερβαίνει τους 1800».

Μία ροή που πιθανόν να αυξηθεί, όπως τόνισε, καθώς η Πατρίδα μας, με βάση τα δεδομένα σε άλλες περιοχές εισόδου στην ευρωπαϊκή ένωση, έχει αποδειχθεί, η φιλικότερη και δημοκρατικότερη και, άρα, δημοφιλέστερη στις τάξεις των προσφύγων και μεταναστών χώρα διέλευσης.

Και που σε ένα σημαντικό βαθμό σχετίζεται και με την ανθρωπιστική αντιμετώπισή τους, πλην των επισήμων φορέων, και από πλευράς εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων από πάρα πολλές περιοχές της χώρας που εφοδιάζουν με τρόφιμα, νερό και άλλα υλικά το δίκτυο, το οποίο έχει στηθεί στον δήμο Παιονίας γιά την υποστήριξή τους.

Δυστυχώς έως σήμερα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, καθώς εκτός των άλλων υπάρχουν ισχυρές τοπικές αντιδράσεις και, ως εκ τούτου, όλος ο όγκος των προσφύγων και μεταναστών κατευθύνεται χωρίς ενδιάμεση στάση στην Ειδομένη, δημιουργώντας κατά καιρούς πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις και αυξάνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας «πηγών» έντασης, όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν.

Κάτι το οποίο όλοι απεύχονται, όμως δύσκολα θα μπορέσουν να αποτρέψουν, εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, καθώς η προσέλευση στην χώρα μας των προσφύγων και μεταναστών συνεχίζεται αθρόα, παρά τα αλλεπάληλα δυστυχήματα που έχουν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων εξ αυτών στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία.

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Το… «γούρι»

Αυτή τη φορά η χειροσφαιρική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς πέρασε νικηφόρα από την Αθήνα η χειροσφαιρική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς […]