Πολιτισμός

Κυκλοφόρησε βιβλίο του συμπολίτη οδοντιάτρου Ιορδάνη Ι. Αγαθόπουλου

“Ιστορικά στοιχεία της πόλης του Κιλκίς και οι οδοντίατροι του Κιλκίς” είναι ο τίτλος του βιβλίου του συμπολίτη οδοντιάτρου και παλαιμάχου αυτοδιοικητικού Ιορδάνη Ι. Αγαθόπουλου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Μαχητής”.

Το πόνημα αυτό, προϊόν αποτύπωσης βιωμάτων, εμπειρών, ερευνών και γνώσεων του συγγρφέα, έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη “κρίκο” στην “αλυσίδα” των συγγραμμάτων, τα οποία αποτελούν “δεξαμενή” πληροφοριών γιά τα γνωρίσματα, την ιστορική πορεία και την ζωή τούτου του τόπου, των ανθρώπων του και της κοινωνίας του.

Τα στοιχεία, τα οποία παρατίθενται στο σύγγραμμα, ανακαλούν στην μνήμη των παλαιοτέρων “εικόνες” και γεγονότα του παρελθόντος, διατηρώντας την σ’ αυτούς άσβεστη, ενώ ως πληροφορίες προσφέρουν στους νεωτέρους την δυνατότητα σύγκρισης με το σήμερα, ώστε να προβαίνουν στις όποιες προσεγγίσεις και εκτιμήσεις, δίνοντας συνέχεια στην εξέλιξη της ζωής του τόπου και της κοινωνίας του.

Στον πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας αναφέρεται εν συντομία στους λόγους, οι οποίοι τον ώθησαν σ’ αυτό το εγχείρημα.

Ακολουθούν αναφορές σε γεγονότα, συμβάντα, δρώμενα και περιστατικά, που καλύπτουν όλους τους τομείς της ιστορίας και της ζωής του Κιλκίς από την απελευθέρωσή του, το 1913, έως το πρόσφατο παρελθόν, ενώ δεν λείπουν οι αναφορές στην πληθυσμιακή σύνθεση της πόλης, που καταμαρτυρούν την ιδιαιτερότητά της, και στις οποίες οφείλει τον χαρακτηρισμό τούτου του τόπου ως “κυψέλης αλησμονήτων πατρίδων”.

Όλες οι επισημάνσεις γίνονται βάσει βιωμάτων, ακουσμάτων και εμπειριών, που επιτρέπουν στον συγγραφέα την προσέγγιση και με κριτική ματιά.

Εν συνεχεία παρατίθενται ο όρκος του Ιπποκράτους, ετυμολογικά στοιχεία σχετιζόμενα με την επιστήμη της οδοντιατρικής και μακροσκελής κατάλογος όλων των οδοντιάτρων του Κιλκίς, από την περίοδο του Μεσοπολέμου και την ταραγμένη δεκαετία του ’40 έως σήμερα, με πλήρη στοιχεία σχετικά με την δραστηριοποίησή τους τόσο στο Κιλκίς, πόλη και νομό, όσο και πέραν των ορίων αυτού, όπου κάποιοι συνέχισαν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

Όλα τα ανωτέρω συμπεριλαμβάνονται στις πρώτες σαράντα σελίδες του βιβλίου, ενώ στις υπόλοιπες 54 παρατίθενται φωτογραφίες, έγγραφα, διάφορα έντυπα και γενικώς ντοκουμέντα από το πλούσιο αρχείο του συγγραφέα, τα οποία παραπέμπουν ακριβώς σε όλα όσα παραθέτει στο πρώτο ήμισυ του βιβλίου, καθιστώντας αυτά πιό εύληπτα, χάρη και στις συνοδευτικές “λεζάντες”, και διευκολύνοντας την ανάγνωση.

Εν κατακλείδι, το πόνημα του Ιορδάνη Αγαθόπουλου, ανεξαρτήτως του όποιου υποκειμενικού κριτηρίου του συγγραφέα στην προσέγγιση γεγονότων, καταστάσεων και ανθρώπων, προσφέρει ένα ακόμη “παράθυρο”στην γνώση γιά το Κιλκίς και τους ανθρώπους του, κάτι το οποίο το καθιστά ευπρόσδεκτο.

Την επιμέλεια της σελιδοποίησης του βιβλίου είχε η Χρυσούλα Ορφανίδου, ενώ το εξώφυλλο αποτελεί επιλογή του ιδίου του κ. Αγαθόπουλου.

Πληροφορίες γιά το βιβλίο και την διάθεσή του παρέχονται από τα τηλέφωνα του συγγραφέα 6939643806.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα