Γενικά

Ιστορίες γραφειοκρατικής …«τρέλλας» που ταλαιπωρούν συμπολίτες μας

Από πολλές πλευρές «κηρύσσεται πόλεμος» εναντίον της, με αφοριστικούς «μύδρους».

Όμως, η …αθάνατη γραφειοκρατία του ελληνικού Δημοσίου, όχι μόνο δεν «νικιέται» αλλά «ζη και βασιλεύει», φροντίζοντας σε εσαεί επιβεβαίωση του χαρακτηρισμού του «τέρατος»!

«Ζη και βασιλεύει» και συμπολίτες ταλανίζει και …«τρελλαίνει».

Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις δύο εξ αυτών, γνωστών στην κοινωνία του Κιλκίς.

Το Δημόσιο κωλυσιεργεί σε …δικό του όφελος!
Η πρώτη αφορά σε συμπολίτη με μακρά θητεία στις τοπικές συγκοινωνίες (ΚΤΕΛ, ταξί), γόνο ιστορικής οικογένειας του Κιλκίς.

Την Τρίτη 1.9.20 ο εν λόγω συμπολίτης ενημερώνει την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου σχετικώς με σχολάζουσα ή «ορφανή» περιουσία της πεθεράς του από τον Εύρωπο, και συγκεκριμένα δύο αγρούς έκτασης 9.872τμ και 6.099τμ, καθώς η εκλιπούσα δεν κατέλιπε διαθήκη ούτε άφησε κανένα πλησιέστερο συγγενή. Ο συμπολίτης, επισυνάπτοντας όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, διατυπώνει το αίτημα να μεριμνήσει η ΚΕΔ, ώστε οι εν λόγω αγροί, που βρίσκονται στο αγρόκτημα Ευρωπού, να περιέλθουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου, όπως ακριβώς προβλέπεται από τον νόμο γιά κάθε περίπτωση σχολάζουσας ή «ορφανής» κληρονομιάς.

Με άλλα λόγια, ένας πολίτης μη έχων κανένα έννομο συμφέρον, καθώς βάσει του νόμου το θέμα δεν τον αφορά, ενεργεί, πλειοδοτών σε ενδιαφέρον και διάθεση, γιά το συμφέρον του Δημοσίου.

Και το Δημόσιο, πώς «ενδιαφέρεται» γιά το δικό του συμφέρον, αναφορικά με την συγκεκριμένη σχολάζουσα ή «ορφανή» περιουσία; Στέλνοντας την Πέμπτη 5.8.21, δηλαδή …ένα χρόνο (γιά την ακρίβεια κάτι λίγο παραπάνω από …ένδεκα μήνες!) την ακόλουθη απίστευτη «απάντηση»:

«Αναφορικά με την κληρονομιά της …….., σας γνωρίζουμε, ότι δημιιουργήθηκε φάκελλος, ύστερα από την διαβίβασή του ως άνω εγγράφου σας και των συνημμένων αυτού από την Κτηματική Υπηρεσία Κιλκίς.

Σας γνωρίζουμε, ότι δεν έχουμε προβεί ακόμη στην εξέταση του φακέλλου της κληρονομιάς λόγω μεγάλου όγκου υποθέσεων και τήρησης χρονικής προτεραιότητας στην εξέταση αυτών.

Η Υπηρεσία μας δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το χρόνο εξέτασης του φακέλλου, και το οποίο, όταν συμβεί, θα σας ενημερώσουμε σχετικά»!

Έχουν παρέλθει άλλοι πέντε μήνες, εισήλθαμε σε νέο έτος, και ο συμπολίτης …ακόμη περιμένει να τον ενημερώσουν, ενώ κάποιες νέες προσπάθειές του να επικοινωνήσει με την Υπηρεσία δεν είχαν αποτελέσματα!

Κατά τα λοιπά το …«αθάνατο» ελληνικό Δημόσιο, …«μάχεται» γιά το συμφέρον του, μη αφήνοντας σε «χλωρό κλαρί» κάθε «φουκαρά» που χρωστά μερικές δεκάδες ευρώ και «γυρίζοντας πλάτη» αδιαφορίας σε πολίτες, σαν τον συγκεκριμένο συντοπίτη, που «σκίζονται» ακριβώς γιά …το δικό του συμφέρον!

Φαντασθείτε, δηλαδή, πώς θα αντιμετώπιζε τον ίδιο πολίτη σε περίπτωση κληρονομικής εκκρεμότητας, σχετιζόμενης με αυτόν, σε ποιό δικαστικό «κυκεώνα», δηλαδή θα τον είχε «ρίξει», προκειμένου αυτός να «βρει το δίκιο του»!

Σημείωση: Ο δικαιότατα διαμαρτυρόμενος συμπολίτης έχει θέσει στην διάθεση του δημοσιογραφικού συγκροτήματος τόσο τα στοιχεία του όσο και τα στοιχεία της υπόθεσης.

Η δεύτερη υπόθεση διαμαρτυρομένου γιά …«γυμνάσια», τα οποία υφίσταται από την γραφειοκρατία, αφορά σε γνωστό τραπεζικό υπάλληλο, με ενεργό συμμετοχή στα τοπικά κοινά.

Την Τρίτη 31.12.19 ο συμπολίτης αποχώρησε από την υπηρεσία λόγω συμπληρώσεως 35ετίας.

Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση πλήρους κατοχυρώσεως της 35ετίας αποτελούσε η εκ μέρους του εξαγορά της στρατιωτικής θητείας, με το σχετικό αίτημα να ανέρχεται στα 528,86 ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2019 που ανακοινώθηκε, ότι στο εξής η πληρωμή της εξαγοράς δεν θα γίνεται, όπως γινόταν έως τότε με έκδοση τραπεζικής επιταγής αλλά με ταυτότητα ή κωδικό πληρωμής.

Έτσι, πλήρωσε γιά τον μήνα Απρίλιο με το νέο σύστημα. Ωστόσο, τον Μάιο του 2021 τον ειδοποίησαν, ότι η τράπεζα θα κάνει την είσπραξη με ηλεκτρονικό τρόπο ή, αλλιώς, e-banking, και όχι με ταυτότηα πληρωμής, κάτι το οποίο και έπραξε.

Στην συνέχεια χρησιμοποίησε το e-banking και γιά τον Ιούνιο αλλά με λανθασμένη ταυτότητα (κωδικό) πληρωμής, δηλαδή την ταυτότητα του Μαϊου αντί του Ιουνίου.

Και εδώ αρχίζουν ….τα «γυμνάσια»!

Κατά την συναλλαγή του Ιουλίου του ανακοινώνουν, ότι …δεν πλήρωσε τον Ιούνιο!

Γιά τον λόγο αυτό εκδίδει ταυτότητα (κωδικό) πληρωμής γιά δύο μήνες, τους Ιούνιο και Ιούλιο, παρ’ όλο που ο Ιούνιος είναι ήδη πληρωμένος, έστω και με λανθασμένη ταυτότητα πληρωμής.

Έκτοτε, και επί επτάμηνο, ο συμπολίτης αφ’ ενός μεν δεν πήρε την ταυτότητα πληρωμής του Ιουνίου, αφ’ ετέρου δε παραμένει σ’ αυτόν η οφειλή από την παραπανήσια δόση.

«Ας μου πει κάποιος», δήλωσε στο δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή», «ενώ εγώ θέλω να ξεχρεώσω, πώς θα βρω το δίκιο μου; Άλλοι μου δηλώνουν, ότι θα πάρω αυτά τα χρήματα σε λίγο καιρό, και άλλοι μου λένε, ότι θα συμψηφισθούν με την τελευταία μηνιαία δόση».

Το πιό εξωφρενικό στην περίπτωση, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι, ότι από πλευράς τοπικής υπηρεσίας έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες, και το πρόβλημα έχει να κάνει με τα γραφειοκρατικά «τερτίπια» των κεντρικών.

«Αν χρωστούσα εγώ, έστω και ελάχιστα ευρώ», συμπληρώνει ο συμπολίτης, «λυτοί και δεμένοι δεν θα με άφηνα σε «χλωρό κλαρί». Γιά τα δικά τους λάθη, εξ αιτίας των οποίων μπορεί να ζημιώθει κάθε πολίτης, ποιός θα ελέγξει και ποιός θα «κυνηγήσει» αυτούς;».

Σημειώνεται, ότι και ο εν λόγω συμπολίτης έχει θέσει τα στοιχεία του και τα στοιχεία της υπόθεσης στην διάθεση του δημοσιογραφικού συγκροτήματος του «Μαχητή».

Δεδομένου δε ότι σαν τις δύο αυτές περιπτώσεις υπάρχουν ουκ ολίγες άλλες, τόσο σε επίπεδο νομού όσο και πανελλαδικώς, είναι λογικό να διερωτάται κάθε πολίτης γιά το πότε η Πολιτεία θα προχωρήσει σε πιό αποφασιστικά «βρήματα» στον «δρόμο» γιά την καταπολέμηση της γραφειοκρατείας, επιτυγχάνοντας τους ρυθμούς της επιχείρησης απλούστευσης των λειτουργιών όλων των δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ο Βλάσιος Γ. Σκορδέλης

Γεννήθηκε στην Στενήμαχο Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη) το έτος 1830 και πέθανε στην Αθήνα το 1898. Μετά την αποφοίτησή του […]

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]