Ο ισολογισμός του σώζει προς το παρόν το Επιμελητήριο
«Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» βρίσκονται 18 εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Κιλκίς, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης (4.1.15) «Ρήαλ Νιούς».
Πέραν του γενικότερου προβλήματος της οικονομικής κρίσης οι αιτίες της διαμορφούμενης κατάστασης σχετίζονται με την στελεχιακή και οικονομική «αφαίμαξη», την οποία υφίστανται συγκεκριμένα επιμελητήρια από την εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων γιά υποχρεωτική εγγραφή όλων των επιχειρήσεων, που εδρεύουν σε περιφερειακούς οικισμούς, στον ΟΑΕΕ και κατάργηση από 1.1.15 της υποχρεωτικής συνδρομής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, γεγονός που καθιστά από προβληματική μέχρι αδύνατη την λειτουργία τους.
Την «χαριστική βολή» δίνει άλλη υπουργική απόφαση, βασιζόμενη στην σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία καταργούνται επιμελητήρια με αριθμό μελών κάτω των πέντε χιλιάδων και ταυτοχρόνως αρνητικούς ισολογισμούς.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ένα επιμελητήριο συγχωνεύεται με αντίστοιχο γειτονικού νομού, από εκείνα που πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας (πάνω από πέντε χιλιάδες μέλη, θετικοί ή ισοσκελισμένοι ισολογισμοί) και λειτουργεί ως απλό γραφείο του.
Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, με την υπογραφή της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου, το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Κιλκίς συγκαταλέγεται στα «επίφοβα», ήτοι υποψήφια γιά αναστολή λειτουργίας των ή, πιό απλά, «λουκέτο» καθώς στα τέλη του 2014 αριθμούσε 4573 μέλη έναντι των 6277 του 2005, έτος με το οποίο γίνεται η σύγκριση (πλαίσιο δεκαετίας), ενώ η κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής οξύνει δραματικώως τα …ήδη οξυμένα λειτουργικά προβλήματά του.
Πάντως, «πηγή» προσκείμενη στην διεύθυνση του ΕΒΕ Κιλκίς, ενώ δεν αρνήθηκε τα στοιχεία του δημοσιεύματος, ανέφερε, ότι, προς το παρόν τουλάχιστον δεν υφίσταται ζήτημα αναστολής της λειτουργίας χάρη στον μη αρνητικό ισολογισμό του.
Το θέμα είναι, μετά τις προαναφερθείσες δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά στην μαζική εγγραφή επιχειρήσεων στον ΟΑΕΕ και στην κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής των επιχειρήσεων κατά πόσο το ΕΒΕ Κιλκίς θα έχει και στο αμέσως προσεχές μέλλον την δυνατότητα να παρουσιάζει θετικό ή ισοσκελισμένο ισολογισμό, ώστε να αποφύγει την απενεργοποίηση ή «λουκέτο», όπως ήδη έχει συμβεί με άλλα πέντε (Γρεβενών, Φλωρίνης, Καρδίτσας, Πρεβέζης, Καρπενησίου).