Γενικά

Ήπια αναπροσαρμογή στην τιμή του νερού ανακοίνωσε ο δήμος Κιλκίς

Η κυρίαρχη αντίληψη που διακρίνει την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ για το τρέχον έτος είναι η ήπια αναπροσαρμογή, υπαγορευμένη από την αναγκαιότητα διασφάλισης της βιωσιμότητας της Δημοτικής Επιχείρησης και από την οπτική διαχείρισης του νερού ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού για τους καταναλωτές.

Η τιμή του νερού αυξάνεται κατά 2 λεπτά στο πρώτο και δεύτερο κλιμάκιο τιμολόγησης στη Δημοτική Ενότητα Κιλκίς και κατά 5 λεπτά και 9 λεπτά στα ίδια κλιμάκια, αντίστοιχα, των υπόλοιπων έξι Δημοτικών Ενοτήτων στο πλαίσιο εναρμόνισης της τιμολογιακής πολιτικής σε όλο τον Δήμο.

Στο πρώτο και δεύτερο κλιμάκιο δηλ. σε καταναλώσεις από 1 μέχρι 20 κυβικά μέτρα νερού εντάσσεται το 90% των καταναλωτών του Δήμου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΔΕΥΑΚ.

Πως διαμορφώνεται η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ για το 2024:

Με την ελάχιστη δυνατή αναπροσαρμογή στην τιμολόγηση του νερού, που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο, η Δημοτική Επιχείρηση εκτιμά ότι είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να μετριάσει τις ισχυρές πιέσεις που έχει υποστεί από την ενεργειακή κρίση, απότοκη της οποίας είναι ο φρενήρης ρυθμός αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος και ο διπλασιασμός της αξίας των υλικών που προμηθεύεται και χρησιμοποιούνται σε ύδρευση, αποχέτευση και οικοδομικές εργασίες.

Συνεπής στη γραμμή της προστασίας των καταναλωτών από οικονομικές επιβαρύνσεις, η Επιχείρηση δεν έχει μετακυλήσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στους πολίτες γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να υπερδιπλασιάσει την τιμολόγηση της ύδρευσης και της αποχέτευσης και να επιβάλλει εξοντωτικές αυξήσεις για τον οικογενειακό προϋπολογισμό που αγγίζουν το όριο της ανοδικής αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ίδια τακτική της συγκράτησης των οικονομικών βαρών, άλλωστε, εφαρμόσθηκε και κατά την περίοδο της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.
Η αναδιάρθρωση της τιμολόγησης δεν επηρεάζει την κοινωνική πολιτική της Δημοτικής Επιχείρησης που διατηρείται με τις ευεργετικές πρόνοιες του κοινωνικού τιμολογίου όπου περιλαμβάνονται σημαντικές εκπτώσεις για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, ανέργους, ΑμεΑ και ευπαθείς εν γένει ομάδες πληθυσμού. Η τιμή του νερού στις κτηνοτροφικές μονάδες παραμένει στα 22 λεπτά ανά κυβικό μέτρο χωρίς κλιμάκωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Επιχείρηση εντείνει τις πολιτικές της στα πεδία της καλύτερης οργάνωσης των οικονομικών της, της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων και εκ παραλλήλου της ενεργειακής της αυτονομίας, γνωστού όντος ότι είναι από τις πλέον ενεργοβόρες επιχειρήσεις, έχοντας μέχρι στιγμής πετύχει:

– τη ρύθμιση της οφειλής της στη ΔΕΗ σε 48 δόσεις με μηνιαία δόση 131.654,41ευρώ
– τη ρύθμιση της οφειλής της προς τον Δήμο για οφειλές από παλιά συναφθέντα δάνεια
την εξοικονόμηση κατά 87% της ηλεκτρικής ενέργειας ως ιδιοπαραγωγός από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης στον βιολογικό καθαρισμό του Κιλκίς
– τη μείωση κατανάλωσης των κιλοβατώρων κατά 3.732,005 kWh (ποσοστό 28%) απόρροια της ενεργειακής επένδυσης της Επιχείρησης
– την εξοικονόμηση 70.000 ευρώ ετησίως του κόστους ρευματοδότησης υδρευτικής γεώτρησης στον Σ.Σ. Μουριών εξαιτίας της κατασκευής υδραυλικού έργου στην περιοχή
– τη βελτίωση της εισπραξιμότητας σε ότι αφορά την εξόφληση των οφειλών των καταναλωτών
– την ενίσχυση των εσόδων της από τον Δήμο με 700.000ευρώ από την έκδοση αδειών σύνδεσης ύδρευσης και αποχέτευσης σε δημοτικά ακίνητα (σχολικές μονάδες, κτηριακές εγκαταστάσεις) οι λογαριασμοί των οποίων μέχρι πρότινος δεν αποδίδονταν
– τη διευθέτηση κάθε οικονομικής εκκρεμότητας σε προμηθευτές και τρίτους.
Ως πρόσθετα οφέλη που θα προκύψουν σε εύλογο χρονικό διάστημα από τις μελετημένες προσπάθειες της ΔΕΥΑΚ αναφορικά με τη βελτίωση του οικονομικού της status και την απεξάρτησή της από την ηλεκτρική ενέργεια λογίζονται:
– η μείωση του μη τιμολογούμενου νερού κατά 58% και σε ανάλογο ποσοστό του ενεργειακού κόστους εξαιτίας της εγκατάστασης των ψηφιακών υδρομέτρων και του τηλεχειρισμού των εγκαταστάσεων
– η τοποθέτηση μονάδων μικροδικτύου στα αντλιοστάσια Ξηρόβρυσης, Σεβαστού, Σταυροχωρίου και στον βιολογικό καθαρισμό της Νέας Σάντας μέσα στο επόμενο τρίμηνο
– ο περιορισμός των υδροκλοπών, η μείωση των διαρροών και κατά συνέπεια και των βλαβών στο υδροδοτικό δίκτυο από τα μεγάλα έργα υποδομής που έχουν ήδη δρομολογηθεί και υλοποιούνται στον Δήμο Κιλκίς (εμβληματικά έργα ΔΕΥΑΚ και ολιστικό σύστημα παρακολούθησης πηγών υδροληψίας).

Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ για το 2024 τέθηκε επί τάπητος και στην πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Κιλκίς και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα