Πολιτισμός

Ημερολόγιο “Αργοναυτών”: Ένα ιδιαίτερο οδοιπορικό μνήμης

Το 2020 είναι το έτος, κατά το οποίο η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς “Οι Αργοναύτες” συμπληρώνει πενήντα χρόνια ζωής.

Σ΄αυτήν την πεντηκονταετηρίδα είναι αφιερωμένο το φετινό ημερολόγιο τοίχου του συλλόγου, με το οποίο οι “Αργοναύτες” συνεχίζουν μία παράδοση των τελευταίων αρκετών χρόνων να αφιερώνεται αυτό το ημερολόγιο κάθε χρόνο και σε ένα διαφορετικό γνώρισμα ή στοιχείο ή κεφάλαιο της ζωής και της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου.

Ως προς το περιεχόμενο, το φετινό επετειακό ημερολόγιο του συλλόγου έχει τίτλο “Οδοιπορικό στον τόπο και στην μνήμη”, εμπνευσμένο από πρόσφατη επίσκεψη της ομάδας, που επιμελήθηκε.

“Στους τόπους που βάδισαν οι δικοί μας τις ημέρες του μεγάλου ξεριζωμού και της πρώτης εγκατάστασης στην Ελλάδα βαδίζουμε σήμερα εμείς, παιδιά των παιδιών τους, κρατώντας από το χέρι, τα δικά μας παιδιά.

Χαράσσουμε στην μνήμη τους τους παλαιούς δρόμους, για να θυμούνται όσα δεν πρέπει να ξεχαστούν

Πρώτη μας στάση στο Κάστρο των Γυναικών, κάστρο του θεμελίωσε ο Αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ’ ο Παλαιολόγος στη περιοχή του Παλιού Γυναικοκάστρου Κιλκίς το οποίο και κατά τη νεότερη ιστορία του φιλοξένησε πρόσφυγες από το Πεπερέκ και το Τοροσκώφ του Αρνταχάν.

Την ομάδα που περπάτησε και φωτογραφήθηκε στο Κάστρο των Γυναικών συγκροτούν οι: Αντιγόνη Κοτσαπουϊκίδου, Ανδρομάχη Παπαδοπούλου, Άννα Αποστόλου, Ειρήνη Κυπρίτη, Ζωή Φωτιάδου, Θεοδώρα Χατζίδου, Μαρία Αντωνιάδου και Χριστίνα Καλαμαρινού.

Οι φορεσιές της ομάδας προέρχονται από την ιματιοθήκη των “Αργοναυτών” και αποτελούν αντίγραφα των αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών μας.

Οι “Αργοναύτες” ευχαριστούμε τον χοροδιδάσκαλο μας Κωνσταντίνο Νικολαΐδη για την πολύτιμη βοήθεια του στην δράση με δανεισμό από την προσωπική του ιματιοθήκη-συλλογή αυθεντικών “κομματιών’ πατρίδας.

Επίσης, θερμά ευχαριστούμε τον φυσιολατρικό εξωραϊστικό και πολιτιστικό σύλλογο του Παλαιού Γυναικοκάστρου για την φιλοξενία καθώς και την Μαρία Τσαδήλα που μερίμνησε για την φροντίδα της ομάδας μας.

Πολλές ευχαριστίες και στον υπεύθυνο των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου μας Παραδείση Καλαμαρινό που φρόντισε για την ομολογουμένως δύσκολη μετακίνηση της ομάδας με ασφάλεια επάνω στο κάστρο”.

Για την μορφή του ημερολογίου μερίμνησε η Λένα Σαββίδου, που είχε και την επιμέλεια του περιεχομένου του.

Υπεύθυνη για την έρευνα και δημιουργία φορεσιών ήταν η Λένα Καλαμαρινού, ενώ για την ιματιοθήκη η Αντιγόνη Κοτσαπουϊκίδου.

Τέλος οι φωτογραφίες είναι του Πέτρου Καλαϊτζή.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Να σκεφθούν τα παιδιά

Πρόκειται για κατ΄επανάληψιν διατυπωθείσα γνώμη και θέση της στήλης, όσον αφορά στην σχέση της τοπικής (αυτο)διοίκησης με φορείς του υψηλού […]