Κοινωνία

Ημερίδα στο Κιλκίς γιά την σεισμικότητα και αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου

Ημερίδα, με θέμα «Σεισμικότητα και σεισμική επικινδυνότητα στην Β.Ελλάδα-Αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου σε παλιές και νέες κατασκευές», διοργανώνει ο δήμος Κιλκίς.

Οι εργασίες της θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 12.3.18 στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς με ώρα έναρξης 7 το βράδυ.

Τα επί μέρους θέματα θα αναπτύξουν ο καθηγητής γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διευθυντής του αντιστοίχου εργαστηρίου του δρ Κωνσταντίνος Παπαζάχος και ο Κιλκισιώτης πολιτικός μηχανικός και στέλεχος του εργαστηρίου αντοχής υλικών και κατασκευών ΑΠΘ δρ Δημήτριος Μπουφίδης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος του συγκροτήματος του «Μαχητή» Ευάγγελος Αποστολίδης.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

«….O Κώστας Παπαζάχος θα εισηγηθεί το θέμα της σεισμικότητας και της σεισμικής επικινδυνότητας του Ελληνικού χώρου, με ιδιαίτερη αναφορά στην Βόρειο Ελλάδα, θα παρουσιάσει τα ευρήματα που αφορούν σε σημαντικούς ισχυρούς σεισμούς του πρόσφατου παρελθόντος στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας-Θράκης και τις επιπτώσεις τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και θα αναφερθεί στη γνώση που έχει προκύψει από τη μελέτη τους.

Με αφορμή την πρόσφατη μικροσεισμική έξαρση στην περιοχή του Κιλκίς, θα γίνει ειδική αναφορά στα κύρια σεισμικά ρήγματα της περιοχής, στις ιδιαιτερότητες της σεισμικής της ιστορίας, και στα αναμενόμενα αποτελέσματα που αφορούν τη σεισμική επικινδυνότητα της ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς.

Τέλος, θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές οργάνωσης της αντισεισμικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε κάθε οικογένεια.

Τους τρόπους αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου σε παλαιές και νέες κατασκευές με σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές, τα μέτρα προστασίας πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον σεισμό θα εισηγηθεί ο Δημήτρης Μπουφίδης.

ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
Σύντομο βιογραφικό Κ. Παπαζάχου, Δ/ντη Εργ. Γεωφυσικής, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968, κατάγεται από το Σμόκοβο Καρδίτσας και το Βόλο, και είναι πτυχιούχος των τμημάτων Φυσικής (1990) και Γεωλογίας (1994). Παράλληλα με το δεύτερο πτυχίο, εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη μελέτη της δομής του χώρου του Αιγαίου, ως Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος.

Ήταν το 1994-1995 επισκέπτης ερευνητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωφυσικής του πανεπιστημίου του Princeton στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με σχετική υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Μετά την επιστροφή στην Ελλάδα εκλέχθηκε Δόκιμος Ερευνητής και αργότερα Επίκουρος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ).

Το Δεκέμβριο του 1999 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Παν/μιου Θεσ/νίκης, οπου σήμερα κατέχει, μετά από δύο εξελίξεις, τη θέση του Καθηγητή και του Δ/ντή του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης. Το εαρινό εξάμηνο του 2017 ήταν επισκέπτης καθηγητής, με την ιδιότητα του Meierjurgen Fellow, στο Παν/μιο του Όρεγκον.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 160 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων σε θέματα Σεισμολογίας, Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, με περισσότερες από 1600 αναφορές (h-factor=22 από το Scopus, χωρίς αυτοαναφορές). Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 συνέδρια, στα οποία έχει προεδρεύσει σε συνεδρίες και έχει παρουσιάσει προσκεκλημένες ομιλίες, ενώ έχει συντονίσει ή συμμετάσχει σε δεκάδες ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Είναι κριτής σε πολλά διεθνή περιοδικά και ειδικούς τόμους και συνεπιβλέπων καθηγητής σε περισσότερες από 50 διδακτορικές διατριβές και διατριβές ειδίκευσης (Master) (κύριος επιβλέπων σε 10 διδακτορικές διατριβές και 11 διατριβές ειδίκευσης).
Έχει λάβει εθνικά και διεθνή βραβεία (βραβείο καλύτερου νέου επιστήμονα Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, καλύτερου καλύτερου κριτή περιοδικών Αμερικάνικης Γεωφυσικής Ένωσης, κλπ.). Έχει διατελέσει ή είναι μέλος της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής γεωδυναμικής WEGEGER της Διεθνούς Ένωσης Σεισμολογίας και Φυσικής Εσωτερικού της Γης, μέλος της επιτροπής του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων, μέλος ή/και αν. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΠ, του ΙΤΣΑΚ και του ΙΓΜΕ, και είναι Γεν.Γραμματέας του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης. Είναι παντρεμένος με την Ελίνα Αηδονά, επίσης Γεωφυσικό, και έχει δύο παιδιά, τη Φωτεινή-Ηρώ και το Βασίλη.

ΜΠΟΥΦΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σύντομο βιογραφικό Δ. Μπουφίδη, Δρ. Πολιτικού Μηχανικού

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961, κατάγεται από το Κιλκίς και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ (1980).Το 1985 έγινε μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε) και υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής. Μεταξύ 1985 – 1990 αναγορεύτηκε σε Διδάκτορα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. με βαθμό άριστα και πήρε πτυχίο μελετητή Δημοσίων Έργων,κατηγορίας Στατικών.

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικές δραστηριότητες όπως στην αποτύπωση βλαβών σε κατασκευές της πόλης της Καλαμάτας το 1986 και στην σύνταξη σχετικής έκθεσης ως μέλος της επιστημονικής ομάδας του Α.Π.Θ., στο ερευνητικό πρόγραμμα για την μελέτη της συμπεριφοράς δεξαμενών υγρών κατά τη διάρκεια πλήρωσης τους και στο ερευνητικό πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. για την πειραματική μελέτη της συμπεριφοράς τοιχωμάτων σε κτιριακές κατασκευές κάτω από σεισμικές φορτίσεις με χρηματοδότηση του Ο.Α.Σ.Π.

Επίσης έχει υπάρξει μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο Αντοχής Υλικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ και έχει δημοσιεύσει 26 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με αντικείμενο την σεισμική συμπεριφορά των κατασκευών.

Από το 1992 έως και σήμερα έχει συνεργαστεί με την κατασκευαστική εταιρία Preconstructa Α.Ε.Β.Τ.Ε. για την εκπόνηση στατικών μελετών πυλώνων, δακτυλιοειδούς διατομής, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Δ.Ε.Η. από οπλισμένο και προεντεταμένο σκυρόδεμα, έχει σχεδιάσει τα κτιριακά έργα του πρώην Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.),έχει αποκτήσει άριστη γνώση των συστημάτων προκατασκευής και των εφαρμογών τους σε οικοδομικά έργα από οπλισμένο σκυρόδεμα, έχει εκπονήσει συνολικά 80 στατικές μελέτες πολυώροφων κατοικιών από Ω.Σ.,καθώς και κατασκευών από χάλυβα για λογαριασμό ιδιωτών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι μελέτες της στατικής επάρκειας του Παλιού Κλειστού Γυμναστηρίου Κιλκίς, του 2ου Γ.Ε.Λ. Κιλκίς, του δημοτικού σχολείου Χέρσου και του Κτιρίου Διοικητικών Υπηρεσιών Νοσοκομείου Κιλκίς και έχει εκπονήσει την μελέτη των ενισχύσεων υφιστάμενων κατασκευών με Ινοπλισμένα Πολυμερή και μανδύες εκτοξευόμενου σκυροδέματος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα