Γενικά

Βελτίωση των μεθόδων απαιτεί η καταπολέμηση της λύσσας στα ζώα

Διπλασιασμός των κρουσμάτων λύσσας σε ζώα καταγράφεται από τον Μάιο του 2013, ενώ από τα 44 μέχρι στιγμής κρούσματα σε πανελλήνιο επίπεδο, ένας σημαντικός αριθμός που φτάνει τα 18, έχουν επιβεβαιωθεί στον νομό Κιλκίς. Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με θέμα “Επανεμφάνιση της λύσσας στην Ελλάδα: Πρόληψη και αντιμετώπισή της”, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22.1.14 με διοργάνωση της διεύθυνσης τοπικής οικονομικής ανάπτυξης της αντιδημαρχίας καθαριότητας και πρασίνου Κιλκίς σε συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, τον φιλοζωικό και τον κυνηγετικό σύλλογο Κιλκίς.
Την εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, χαιρέτισαν ο αντιδήμαρχος πρασίνου Κώστας Παπαδάκης, η διευθύντρια της Τ.Ο.Α. Έλσα Αγτζίδου και ο πρόεδρος της στ’ κυνηγετικής ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) Νικόλαος Καλογεράκος. Όλοι ανεξαιρέτως τόνισαν την σοβαρότητα του θέματος που απασχολεί τους τελευταίους μήνες την χώρα μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι όλοι, τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες όσο και οι πολίτες, πρέπει να είναι σε εγρήγορση, καθώς η λύσσα αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία και είναι ένα πρόβλημα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση και καταπολέμηση του οποίου απαιτεί χρόνο.
Εισηγητές στην ενδιαφέρουσα και επίκαιρη αυτή ομιλία, που είχε ως κύριο στόχο της την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση του κοινού σε ό,τι αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης και μη εξάπλωσης του ιού της λύσσας, ήταν έγκριτοι επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας που απασχολούνται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα:
Ο Ιωάννης Αναστασιάδης, κτηνίατρος της ΠΕ Κιλκίς με θέμα “Η λύσσα στα κατοικία και τα άγρια ζώα”, μίλησε για το πως μεταδίδεται ο ιός της λύσσας στα ζώα, για τα συμπτώματα της σε αυτά, για τον τρόπο διάγνωσής τους, ενώ αναφέρθηκε και στα 18 κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί στο νομό Κιλκίς (16 κρούσματα σε αλεπούδες σε διάφορες περιοχές όπως Μεταξοχώρι, Κ. Ποταμιά, Χορήγι, Βαφειοχώρι, Παρόχθιο, Σταυροχώρι, κ.α., καθώς και 2 σε βοοειδή στην περιοχή Μυριοφύτου).
Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Βαφειάδης, κτηνίατρος της ΠΚΜ με θέμα “Προστασία από δαγκώματα σκύλων”, παρουσίασε αναλυτικά τρόπους προφύλαξης του ανθρώπου από πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας.
Ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Κιλκίς Χρυσόστομος Λιάμης, αναφέρθηκε στο ιστορικό, στις δράσεις, καθώς και στη σημαντική συμβολή του κυνηγετικού συλλόγου Κιλκίς στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, κυρίως με την εθελοντική συμμετοχή των μελών του.
Ο Κωνσταντίνος Παπασπυρόπουλος, διευθυντής στ’ κυνηγετικής ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης ανέλυσε το ρόλο των κυνηγετικών οργανώσεων σε ό,τι αφορά στην επιτήρηση της λύσσας, ενώ αναφερόμενος εκτενώς στο πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας, τόνισε ότι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματά του σε ό,τι αφορά τις εξορμήσεις των συνεργείων δίωξης είναι πενιχρά και δείχνουν ότι πρέπει να αναζητηθούν άλλες μέθοδοι και τεχνικές σύλληψης της αλεπούς, ούτως ώστε να μην δαπανώνται άσκοπα εργατοώρες. Όπως είπε, η αποτελεσματικότητα της εκστρατείας κατά της λύσσας θα μπορούσε να βελτιωθεί με τον εμβολιασμό των αλεπούδων σε συνδυασμό με τον έλεγχο της γονιμότητας του είδους.
Ο ιδιώτης κτηνίατρος και συνεργάτης του δήμου Κιλκίς Αναστάσιος Κουμαρτζής μίλησε για το πρόγραμμα αντιλυσσικών εμβολιασμών και στείρωσης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του δήμου, ενώ ο Χριστόφορου Τουτουντζίδης ως εκπρόσωπος του φιλοζωικού συλλόγου Κιλκίς αναφέρθηκε στις δράσεις του συλλόγου και στην σημαντική συμβολή του στην φροντίδα των αδέσποτων.
«Επρόκειτο για μιαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία, η οποία λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της ανάγκης ευρύτερης ενημέρωσης του κοινού, θα επαναληφθεί», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα