Ημερίδα ενημέρωσης της Πυροσβεστικής για την μείωση των πυρκαγιών

Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών και με βασικό στόχο την μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου, η διοίκηση Π.Υ. Νομού Κιλκίς μαζί με κλιμάκιο ανώτερων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφερειακής Διοίκησης Π.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας, υλοποίησε ενημερωτική ημερίδα παρουσίαση της 9ης/2024 & 19ης/2024 Πυροσβεστικής διάταξεις στα μέλη των συλλόγων «Θεριζοαλωνιστών Ν. Κιλκίς» καθώς και «Μελισσοκόμων» της Π.Ε. Κιλκίς, την Δευτέρα 31η Μαρτίου 2025, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του κτιριακού Μεγάρου της Π.Ε. Κιλκίς.
Συγκεκριμένα, έγινε παρουσίαση και συζήτηση επί των άρθρων που αναφέρονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπινων δραστηριοτήτων, καθώς και αναφορά «οδηγιών και συμβουλών» στους παρευρισκόμενους κυρίως για την πρόληψη αλλά και των αρχικών ενεργειών αυτοπροστασίας και καταστολής εκδήλωσης υπαίθριας πυρκαγιάς.
Τέλος, έγινε αναφορά και για την διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων (19ης/2024 Πυρ/κης Δ/ξης) στους παραβάτες όπως και των ποινικών ευθυνών τους.
Ακολουθεί το Άρθρο 11 (Μελισσοκόμους), Άρθρο 21 (Θεριζοαλωνιστές) και Άρθρα 22-23 της 9ης/2024 Πυρκης Δξης για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Υπ’ αριθ. 9η/2024 Πυροσβεστική Διάταξη
«Καθορισμός μέτρων και μέσων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους».
(ΦΕΚ 2387/τ. Β’ 22 Απριλίου 2024)
Άρθρο 11 Κάπνισμα μελισσών
- Χρονική περίοδος από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου
1.1. Απαγορεύσεις – Μη Επιτρεπόμενες ενέργειες
Απαγορεύεται το κάπνισμα μελισσών σε ημέρες που ο Δείκτης Επικινδυνότητας (Δ.Ε.), σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού).
1.2. Επιτρεπόμενες υπό όρους ενέργειες
Επιτρέπεται το κάπνισμα σε νομίμως εγκατεστημένες κυψέλες μελισσών (μελισσοκομεία) σε ημέρες που ο Δείκτης Επικινδυνότητας (Δ.Ε.), σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 1 (χαμηλή), 2 (μέση) ή 3 (υψηλή) εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθοι όροι, προϋποθέσεις, προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:
1.2.1. Όροι – Προϋποθέσεις
- Οι ιδιοκτήτες των μελισσοκομείων να είναι εγγεγραμμένοι στο μελισσοκομικό μητρώο.
- Η διενέργεια του «καπνίσματος» σε ημέρες που ο Δείκτης Επικινδυνότητας (Δ.Ε.), σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 1 (χαμηλή) ή 2 (μέση) πραγματοποιείται ανεξαρτήτως ωραρίου, ενώ σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3 (υψηλή), πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες μέχρι την 11η πρωινή.
- Η διενέργεια καπνίσματος μελισσών με τη χρήση «ηλεκτρονικού ατμοποιητή» πραγματοποιείται σε ημέρες που ο Δείκτης Επικινδυνότητας (Δ.Ε.), σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 1 (χαμηλή), 2 (μέση) ή 3 (υψηλή) ανεξαρτήτως ωραρίου.
1.2.2. Προληπτικά και λοιπά μέτρα πυροπροστασίας
- Αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών σε απόσταση τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων γύρω από τις κυψέλες.
- Ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και θάμνους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων.
- Απαγόρευση της εγκατάστασης κυψελών επάνω σε ελαστικά αυτοκινήτων.
- Αποφυγή επαφής της συσκευής καπνίσματος (καπνιστήρι) με παρεδάφια βλάστηση. Συνιστάται η επένδυση της βάσης του καπνιστηρίου με θερμομονωτικό υλικό.
- Σε εμφανές σημείο των κυψελών υφίσταται πινακίδα, στην οποία αναγράφεται ο αριθμός του μελισσοκομικού μητρώου και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.
- Διατήρηση ικανής ποσότητας νερού ανάλογα με τον αριθμό των κυψελών, δοχείο μεταφοράς νερού, ποτίστρες νερού ή γεωργικός ψεκαστήρας, πυροσβεστήρας νερού ή βάσεως αφρού, εργαλεία όπως πτυοσκάπανα και ύπαρξη εδαφικού υλικού για χωματοκάλυψη /επιχωμάτωση εστιών καύσης
- Χρονική περίοδος από 1η Νοεμβρίου έως 30η Απριλίου του επομένου έτους
Επιτρέπεται η διενέργεια καπνίσματος μελισσών εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας της παρ. 1.2.2. του παρόντος άρθρου
Άρθρο 21 Εργασίες σε δασικό περιβάλλον – Γεωργικά, δασικά και λοιπά μηχανήματα
- Κατά την εκτέλεση εργασιών στο δασικό περιβάλλον πρέπει να εφαρμόζονται οι ακόλουθοι Κανόνες Ασφαλείας:
α. Να διατηρούνται οι διαδρομές και οι αντιπυρικές ζώνες ελεύθερες από εμπόδια και καθαρές από καύσιμα απόβλητα.
β. Να διατηρούνται καθαροί από τη βλάστηση οι χώροι όπου βρίσκονται οι γεννήτριες, οι κινητήρες, ο ηλεκτρικός εξοπλισμός και ο λοιπός εξοπλισμός λειτουργίας με μηχανές καύσης ή ηλεκτρικές μηχανές.
γ. Να εξασφαλίζεται ο καθαρισμός και η συντήρηση που απαιτείται για τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα.
δ. Η συντήρηση και ο ανεφοδιασμός των αλυσοπρίονων και του λοιπού μηχανοκίνητου εξοπλισμού πρέπει να γίνονται σε ασφαλείς χώρους και με τις κατάλληλες προφυλάξεις για την αποφυγή αναφλέξεων.
ε. Ο κινητήρας των αλυσοπρίονων και του παρόμοιου εξοπλισμού δεν πρέπει να εκκινείται στο χώρο του ανεφοδιασμού.
στ. Για την εκτέλεση οποιασδήποτε «δασικής εργασίας» πρέπει να υπάρχουν σε άμεση γειτνίαση φορητοί πυροσβεστήρες ή άλλα βοηθητικά μέσα που μπορεί να είναι χρήσιμα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς σε μια πρώτη επέμβαση.
- Ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα πρέπει να είναι εγκεκριμένα για τις εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν, να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τα εγχειρίδια λειτουργίας που παρέχονται από τους κατασκευαστές, και να είναι σύμφωνα με τις διάφορες Διατάξεις και Κανονισμούς που ισχύουν για τον εκάστοτε εξοπλισμό και τα μηχανήματα, όσον αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς τους.
- Γεωργικοί ελκυστήρες (τρακτέρ), θεριζοαλωνιστικές μηχανές και τα άλλα γεωργικά ή δασοκομικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις περιοχές εφαρμογής του παρόντος, ιδίως κατά την περίοδο από 1η Μαΐου μέχρι και 31η Οκτωβρίου, πρέπει να είναι εφοδιασμένα με φορητούς πυροσβεστήρες ή άλλα βοηθητικά μέσα που μπορούν να συμβάλλουν στην αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς κατά την αρχική επέμβαση, καθώς και με διάταξη σπινθηροπαγίδων στο σύστημα εξαγωγής καυσαερίων τους. Επίσης να αποφεύγεται η χρήση καταστροφέων βλάστησης που δύνανται να προκαλέσουν σπινθήρες.
Άρθρο 22 Έλεγχος τήρησης των μέτρων πρόληψης – Όργανα ελέγχου
Ο έλεγχος τήρησης των προβλεπόμενων από την παρούσα μέτρων και μέσων πρόληψης, ανήκει στα πυροσβεστικά όργανα, στα οποία υποχρεούνται να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση για τη διενέργεια των ελέγχων οι ιδιοκτήτες ή οι καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκμεταλλευτές ή υπεύθυνοι ή οι κατά νόμο εκπρόσωποι για τη διαχείριση των εκτάσεων, επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων.
Άρθρο 23 Κυρώσεις
- Στους παραβάτες της παρούσας επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα του Παραρτήματος Β’ της υπ’ αρ. 19η/2024 (Β’ 2550) Πυροσβεστικής Διάταξης.
- Στην παρούσα δεν περιλαμβάνονται λοιπές ποινές ή κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, όπως των άρθρων 264 και 265 του Ποινικού Κώδικα ή του άρθρου 26 του ν. 2801/2000 (Α’ 41).
- Επιπλέον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κοινοποιεί τις παραβάσεις στην αρμόδια κατά περίπτωση εποπτεύουσα, αδειοδοτούσα Αρχή για τυχόν δικές της περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, όπως Δασική Υπηρεσία, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.λ.π.