Ημέρα Μνήμης 17 Νοέμβρη στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Κιλκίς
Oι μαθητές της Γ΄ τάξης του 2ου Γενικού Πειραματικού Λυκείου συνέχισαν το ταξίδι τους στο χρόνο και άνοιξαν μια νέα σελίδα στην πρόσφατη ιστορία του σύγχρονου ελληνισμού, τιμώντας την επέτειο μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του 1973.
Με την καθοδήγηση της φιλολόγου Άννας Μπαδήλα ανέσυραν τα γεγονότα και τα πρόσωπα της επταετίας του 1967-74, αξιολόγησαν και επέλεξαν αυτά που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγκαθίδρυση και πτώση του αυταρχικού καθεστώτος των Συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στην εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, η οποία αναδείχθηκε μεταπολιτευτικά σε σύμβολο του φοιτητικού και, γενικότερα, του αντιδικτατορικού κινήματος.
Παρουσίασαν με οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα, το χρονικό της εξέγερσης της γενιάς που αναπαρίσταται στη συλλογική μνήμη ως γενιά συνολικής ρήξης με το παρελθόν. Η δυναμική της εξέγερσης τους ενέπνευσε και τους συγκίνησε καθώς κατάφερε, με το πάθος και τον αυθορμητισμό της, να διαπεράσει όλους εκείνους τους δισταγμούς, τις αντιρρήσεις και τις πολιτικές σκοπιμότητες, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά ορόσημα της εποχής μας.
Καθώς η νεότητα αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς συνειδητοποίησαν το πάθος, τη διάθεση τους για διεκδίκηση και ένιωσαν υπερηφάνεια για τον αγώνα των φοιτητών. Το αίσθημα αυτό τους γέννησε την ανάγκη να μεταδώσουν το μήνυμα ότι, ανέκαθεν οι νεολαίες είχαν τη δύναμη να οραματίζονται και να αλλάζουν τα status quo, μέσα από τη ρητορική, τα συνθήματα, τις δράσεις και την κινητοποίηση της κοινωνίας.
Παράλληλα, προέβαλλαν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ως αφορμή αναφοράς στο δημοκρατικό πολίτευμα, τις ιστορικές του καταβολές και τη σημερινή πραγματικότητα, καθώς το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να είναι πάντα επίκαιρο.
Την παρουσίαση συμπλήρωσαν με φωτογραφικό υλικό από την τριήμερη οργάνωση στο χώρο του Πολυτεχνείου τις κινητοποιήσεις, τη νύχτα της εισβολής και τους νεκρούς των γεγονότων. Με τη μικρή αυτοσχέδια έκθεση, η οποία οργανώθηκε με την τεχνική υποστήριξη των συναδέλφων της Ε. Λιαρετίδου και της Α. Μ. Παναγιωτίδου, στο χώρο του σχολείου έδωσαν την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές να γνωρίσουν τα γεγονότα εκείνων των ημερών και να καταθέσουν το δικό τους μήνυμα στα πανό που ανήρτησαν.