Γενικά

Δράσεις του δήμου Κιλκίς γιά τα αδέσποτα ζώα

Η αντιδημαρχία ανάπτυξης ολοκληρώνει τον προγραμματισμό δραστηριότητας ως προς την διαχείριση – προστασία των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται στην πόλη του Κιλκίς.

Οι δράσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ αντιδημαρχίας ανάπτυξης και του φιλοζωϊκού συλλόγου Κιλκίς, και έχουν την υποστήριξη του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, όπου συζητήθηκε προσφάτως το θέμα, αποσκοπούν:

•Στην μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος στειρώσεων και εμβολιασμών
•Στην απομάκρυνση των ζώων που έχουν κριθεί επικίνδυνα εξαιτίας της επιθετικής τους συμπεριφοράς, για την ασφάλεια των δημοτών και γενικότερα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας
•Στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων ζώων στο υφιστάμενο κυνοκομείο
•Στην ίδρυση νέου μόνιμου καταφυγίου για τη στέγαση των αδέσποτων ζώων και στην πρόσληψη ειδικού προσωπικού για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων
•Στην ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα περίθαλψης, υιοθεσιών, κακοποίησης των αδέσποτων ζώων, υποχρεώσεων των ιδιοκτητών στα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς ως προς την ηλεκτρονική σήμανση, τους εμβολιασμούς κ.α.

Βάσει του άρθρου 9 παρ. 12 του Ν. 4235/ 2014 ολοκληρώνεται σύντομα η διαδικασία συγκρότησης πενταμελούς επιτροπής για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων.
Στα καθήκοντα της εν λόγω επιτροπής συγκαταλέγονται η καταγραφή των αδέσποτων ζώων, ο έλεγχος των συνθηκών διαβίωσής τους στους χώρους όπου περιφέρονται, ο καθορισμός με βάση συγκεκριμένα κριτήρια των ζώων που θεωρούνται επικίνδυνα, η επιβολή προστίμων σε ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων που δεν έχουν μεριμνήσει για την ηλεκτρονική σήμανση του ζώου τους και σε όσους αποδεδειγμένα κακοποιούν τα ζώα, και η τήρηση του εφαρμοζόμενου από το Δήμο προγράμματος προστασίας των αδέσποτων ζώων.

Συνεργείο του δήμου Κιλκίς έχει βελτιώσει με παρεμβάσεις του τον προαύλιο χώρο του κυνοκομείου ενώ από την αρμόδια αντιδημαρχία μελετάται πρόταση για την περισυλλογή και φιλοξενία των αδέσποτων ζώων σε ιδιωτικό κυνοκομείο καθώς και η διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου σε πάρκο για τα δεσποζόμενα ζώα.
Η αντιδημαρχία ανάπτυξης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των δημοτών, επεξεργάζεται την έκδοση έντυπου υλικού σχετικά με το πρόγραμμα προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που υλοποιεί ο δήμος, το οποίο θα διανεμηθεί στους δημότες μέσω των λογαριασμών ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό προϋπολογισμό του δήμου Κιλκίς η συνολική δαπάνη για τη διαχείριση – προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ανέρχεται στα 105.000ευρώ, ποσό το οποίο είναι ιδιαιτέρως αυξημένο συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Η δαπάνη αφορά σε περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, σίτιση, εμβολιασμούς και στειρώσεις.

Με πρωτοβουλία του αρμόδιου αντιδημάρχου ανάπτυξης Πρόδρομου Πεντζερετζή θα ενεργοποιηθεί άμεσα η διαδικασία σχετικά με την πρόταση σύστασης μόνιμου καταφυγίου ενώ θα ζητηθεί αρμοδίως και η πρόσληψη ειδικού προσωπικού για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων.

Περισσότερα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]

Δείτε ακόμα

Βελτιωτικές αλλαγές

Μετά τις βελτιωτικές αλλαγές στο δημοτικό πάρκο – «Κήπος» του Κιλκίς για την καλύτερη αισθητική και λειτουργική εικόνα του χώρου […]

Και οι συμμαθητές παρόντες

Εκτός από θεσμικούς, πολιτιστικούς και θεσμικούς παράγοντες στην ημερίδα το παρόν στην παρουσίαση του μεταπτυχιακού για την τουριστική ανάπτυξη της […]