Ίδια με το 2018 η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ γιά το 2019
Δεν αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική της δημοτικής επιχείρισης ύδρευσης και αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΑΚ) το 2019, σε σχέση με το 2018.
Στην σχετική αναφορά προέβη ο διευθυντής της επιχείρησης Ηλίας Αβραμίδης, ενημερώνοντας το σώμα του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης 31.10.18.
«Η ΔΕΥΑΚ προέβη τα τελευταία χρόνια», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αβραμίδης, «σε ρυθμίσεις, χάρη στις οποίες αυτό κατέστη φέτος εφικτό. Ειδικότερα όσον αφορά στα κοινωνικά τιμολόγια αυτά κατατάσσονται πλέον σε τρεις κατηγορίες και καλύπτουν όλες τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων πλέον και των τριτέκνων».
Εν συνεχεία ο κ. Αβραμίδης παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία τόσο γιά τα διάφορα έργα της ΔΕΥΑΚ όσο και γιά τα λειτουργικά κόστη, δηλαδή δύο παραμέτρων από τις οποίες, σε συνδυασμό και με το επίπεδο προσφερομένων υπηρεσιών, η επιχείρηση διαμορφώνει κατά βάσιν την τιμολογιακή πολιτική της.
Η είσηγηση του κ. Αβραμίδη δέχθηκε «πυρά» κριτικής στελεχών της μειοψηφίας.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Λάζαρος Παζαρτζικλής έκανε λόγο γιά περιπτώσεις μη εφαρμογής της διάταξης, που προβλέπει έκπτωση στους λογαριασμούς ΔΕΥΑΚ των ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ). «Όλοι τους, αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ πληρώνουν όπως κάθε πολίτης», τόνισε.
Με την σειρά της η επικεφαλής του συνδυασμού «ΑλλάΖΩ» Ιωάννα Ρούσσου υποστήριξε, ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ δεν προβλέπει καμμία μέριμνα γιά δημότες, που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τον πιό μικρό λογαριασμό. Επίσης, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των εργολαβικών εργασιών της ΔΕΥΑΚ στο δίκτυο ύδρευσης, όπως πχ στην αποκατάσταση βλαβών, λέγοντας ότι έγινε δέκτρια παραπόνων πολιτών γιά περιπτώσεις, που αυτή δεν έγινε όπως θα έπρεπε.
Από πλευράς του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Φαχουρίδης επέκρινε την διαφορά τιμών από δημοτική ενότητα σε δημοτική ενότητα. «Δεν προσκομίσατε», είπε, μεταξύ άλλων, «καμμία οικονομοτεχνική μελέτη, που να τεκμηριώνει τις διαφορετικές πολιτικές. Γιατί τόσοι εργαλάβοι γιά κάθε έργο; Γιατί άφησε η ΔΕΥΑΚ να δημιουργηθούν οφειλές 5.000.000 ευρώ σ’ αυτήν; Γιατί η έκπτωση ισχύει μόνο στην τιμή κατανάλωσης νερού;».
Άσκησε, επίσης, κριτική γιά την απουσία μέριμνας γιά τους ανέργους. Χαρακτήρισε δε ως «απίστευτο» το ότι ο ίδιος ο δήμος καθώς και τα δημοτικά σχολεία πληρώνουν το νερό …στην ΔΕΥΑΚ.
Τέλος, υπογράμμισε την συμβολή της εξοικονόμησης ενέργειας στην μείωση των τελών ύδρευσης, «κάτι γιά το οποίο», όπως τόνισε, «η ΔΕΥΑΚ δεν έλαβε όλα αυτά τα χρόνια καμμία μέριμνα, ενώ παραμένει και σήμερα αδρανής».