Πολιτική

Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός στην παράταξη ΣΥΝΕΚ

«Η επάνοδος εκπαιδευτικών από διαθεσιμότητα δεν σημαίνει, ότι λήθηκαν όλα τα προβλήματα»
Την ικανοποίησή της γιά την επικείμενη επάνοδο στην υπηρεσία εκπαιδευτικών τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, που τελούσαν σε διαθεσιμότητα, εκφράζει η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστική παράταξη εκπαιδευτικών Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΝΕΚ), διατυπώνοντας ωστόσο και προβληματισμούς γιά την γενικότερη κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
« Χαιρετίζουμε την επιστροφή στην εκπαίδευση των συναδέλφων μας, εκπαιδευτικών της ΤΕΕ που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, που πραγματοποιείται τις επόμενες ημέρες. Η λήξη της διαθεσιμότητας και η κατάργηση του ίδιου του βάρβαρου αυτού θεσμού με το νόμο 4325/15 και η επάνοδος των εκπαιδευτικών και των πενήντα ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης, που είχαν καταργηθεί σε μια νύχτα, καθώς και η επαναλειτουργία των τομέων και των ειδικοτήτων υγείας πρόνοιας, αισθητικής-κομμωτικής και εφαρμοσμένων τεχνών οι οποίες με το νόμο 4327/15 προστίθενται στα ΕΠΑΛ, αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες νίκες του εκπαιδευτικού κόσμου.

Όλους αυτούς τους 22 μήνες σκληρών και ανυποχώρητων αγώνων το δίκαιο των αιτημάτων μας, έδινε σε όλους δύναμη κι ελπίδα. Υποδειγματικός αγώνας που συσπείρωσε τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αυτοοργανώθηκαν με τις συντονιστικές τους επιτροπές σε σταθερή συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ. Είμαστε υπερήφανοι για τον αγώνα αυτό που συνδέθηκε όχι μόνο με τα γενικότερα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών αλλά με τον συνολικό αγώνα του κινήματος ενάντια στις πολιτικές βάρβαρης λιτότητας και περικοπών στα κοινωνικά αγαθά, ΕΕ και ΔΝΤ.

Είμαστε περήφανοι διότι η ομοσπονδία μας στήριξε δυναμικά τους εκπαιδευτικούς σε αυτό, τον πράγματι δύσκολο, αγώνα. H επιστροφή στα σχολεία των εκπαιδευτικών, μαζί με τους μαθητές τους, αποτελεί σαφώς νίκη του κινήματος και δικαίωση των μαχητικών αγώνων, αλλά δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν να υπάρχουν τα σοβαρά προβλήματα που βιώνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί και το δημόσιο σχολείο. Συνεχίζοντας λοιπόν τους αγώνες μας, καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς που βίωσαν στην ζωή τους αυτή την απίστευτη βαρβαρότητα, να παραμείνουν ενεργά μέλη του εκπαιδευτικού κινήματος και μέσα από τη λειτουργία των ΕΛΜΕ να μεταλαμπαδεύσουν σε όλους τους συναδέλφους την πολύτιμη εμπειρία των αγώνων που έδωσαν.

Παραμένουν σε εκκρεμότητα ακόμη μια σειρά από αιτήματα αυτού του αγώνα αλλά και προτάσεις για την αποκατάσταση της ανυπολόγιστης ζημιάς που υπέστη η ΤΕΕ αυτά τα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε: 1. Αναγνώριση του χρόνου της διαθεσιμότητας ως χρόνου δημόσιας, πραγματικής, εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας. 2. Καταβολή του 75% του μισθού, για τους 85 εκπαιδευτικούς που είχε σταματήσει παράνομα η μισθοδοσία τους, από 22/3/14. 3. Να καθοριστούν άμεσα τα νέα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα των ειδικοτήτων που προστίθενται, με το νόμο 4327/2015. 4.

Κατά τον καθορισμό των αναθέσεων της διδασκαλίας των μαθημάτων να υπάρξει γενική κατεύθυνση ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να έχουν α΄ ανάθεση όλα τα μαθήματα των οποίων τα αντικείμενα περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των σχολών των οποίων κατέχουν το πτυχίο, που ήταν προσόν διορισμού τους στην εκπαίδευση και β’ ανάθεση τα υπόλοιπα μαθήματα του τομέα που ανήκει η ειδικότητά τους, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα κενών ή υπεραριθμιών. 5. Να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων, ιδιαίτερα για το σχολικό έτος 2015-16. 6. Να υπάρξει μέριμνα, ώστε να μην αποκλεισθούν οι εκπαιδευτικοί που επανακάμπτουν από την διαθεσιμότητα, από τη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, που δρομολογείται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα