Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ:«Στην υγεία χρειάζεται αλλαγή προτεραιοτήτων υπέρ των φτωχών»

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 2.10.14, η δεκαήμερη περιοδεία κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την βουλευτή Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου σε όλα τα χωριά του δήμου Παιονίας και σχεδόν όλα τα περιφερειακά ιατρεία.
Τελευταίος σταθμός το γενικό νοσοκομείο-κέντρο υγείας Γουμένισσας, ενώ ακολούθησε εκδήλωση στο κέντρο υγείας Γουμένισσας με θέμα «Η υγεία στο εκτελεστικό απόσπασμα: Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Μίλησαν ο βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΕΕΚΕ υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και η βουλευτής Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:
«Η Ειρήνη Αγαθοπούλου, στην εισήγησή της ανέφερε ότι τα προβλήματα που, εδώ και δύο χρόνια, έχει εντοπίσει στις υγειονομικές μονάδες του νομού μας και επανειλημμένως έχει φέρει στην Βουλή, συνεχίζουν να υφίστανται παρά τις δεσμεύσεις των υπουργών και υφυπουργών που «παρέλασαν» από το Κιλκίς όλο το προηγούμενο διάστημα. Αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία χωρίς διαδίκτυο και θέρμανση, ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες ιατρών και στα δύο νοσοκομεία του νομού, ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, υποχρηματοδότηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Κιλκίς και Γουμένισσας, που δεν επαρκεί ούτε για το πρώτο εξάμηνο του έτους, συμπολίτες μας που διανύουν δεκάδες χιλιομέτρων για να εξυπηρετηθούν, αφού το γεωγραφικό ανάγλυφο του νομού μας είναι ιδιαίτερο, αλλά και συμπολίτες μας που καταφεύγουν στα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία για υπηρεσίες υγείας, αφού το κράτος τους έχει αποκλείσει από την δημόσια περίθαλψη.
Η βουλευτής συνέχισε λέγοντας ότι η υγεία για να «επιβιώσει» χρειάζεται αλλαγή προτεραιοτήτων: «Να μπουν επί τέλους σε πρώτο πλάνο οι ανάγκες της κοινωνίας και έπειτα οι υποχρεώσεις προς τους δανειστές μας». Τόνισε επίσης, ότι σε περίοδο τόσο έντονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με την ανεργία να αγγίζει το 30%, με τους ανασφάλιστους να πλησιάζουν τα τρία εκ., με τους μισθούς να έχουν πέσει κατακόρυφα και με το ¼ των νοικοκυριών να ζη στα όρια της φτώχειας, δεν μπορούμε να εξακολουθούμε μια πολιτική μειούμενων δημοσίων υγειονομικών παροχών εφαρμόζοντας κλειστούς προϋπολογισμούς με ελάχιστο «πακέτο» υπηρεσιών και αυστηρά «πλαφόν» συνταγογράφησης. «Το σύστημα υγείας οφείλει να είναι δημόσιο και δωρεάν για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, με πληρότητα γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και κατάλληλη διασπορά δομών».

Τέλος δεσμεύτηκε, για μιάν ακόμη φορά, ότι ως βουλευτής του νομού Κιλκίς αλλά και σαν αυριανή κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να βρίσκεται στο πλευρό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και των ασθενών, και θα συνεχίσει τη διεκδίκηση για ένα δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, που θα εξυπηρετεί όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, τονίζοντας ιδιαίτερα: «στην Ελλάδα της κρίσης καμμία υγειονομική δομή και κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει. Γι’ αυτό και δε διαπραγματευόμαστε την λειτουργία του νοσοκομείου Γουμένισσας. Το νοσοκομείο Γουμένισσας πρέπει να παραμείνει ανοιχτό, διότι η τοπική κοινωνία το έχει άμεση ανάγκη.»

Ο Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του τόνισε, μεταξύ άλλων, και ότι: «Για μας η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και η ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση σε αυτήν πρέπει να παρέχεται σε όλους ανεξαιρέτως, ανασφάλιστους και ασφαλισμένους, πλούσιους και φτωχούς, ντόπιους και μετανάστες. Για να επιτευχθεί αυτό, τη στιγμή που υπάρχει 30 % ανεργία και τεράστιο ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας, μία είναι η λύση: Η υγεία να χρηματοδοτείται εκτός από τα ασφαλιστικά ταμεία και από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω της γενικής φορολογίας. Για να μπορεί να γίνει αυτό θα πρέπει επιτέλους να φορολογηθούν οι πλούσιοι σε αυτή τη χώρα, γιατί την ίδια στιγμή που φορολογείται βάναυσα ο απλός πολίτης, η κυβέρνηση προσφέρει φοροασυλία και φοροαπαλλαγές στους πλούσιους φίλους της, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό των εφοπλιστών».
Ο υπεύθυνος ΕΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε επίσης: « Εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε καλύτεροι ή πιο έξυπνοι πολιτικοί από αυτούς που κυβερνούν σήμερα ώστε να τα κάνουμε όλα σωστά. Η διαφορά μας είναι καθαρά πολιτική και βασίζεται στην αλλαγή προτεραιοτήτων. Προτεραιότητα για εμάς είναι η στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σε αντίθεση με τη σημερινή συγκυβέρνηση που έχει ως μοναδικό στόχο την ιδιωτικοποίηση των πάντων, ακόμη και αυτού του τόσο ευαίσθητου τομέα, της Υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει όχι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά λέει σθεναρά όχι σε «κρατικοδίαιτες» ιδιωτικές πρωτοβουλίες που απομυζούν κρατικό χρήμα, συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τις δημόσιες δομές Κοινωνικής Πρόνοιας, την ίδια στιγμή που η χώρα βιώνει απίστευτη υγειονομική φτώχια».
Η εκδήλωση έληξε με τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη πολιτική βούληση να κάνει την ανατροπή και να κάνει τις βαθιές τομές για να ανασάνει η κοινωνία, χρειάζεται όμως και την κοινωνία ενεργή, συμμετοχική, δραστήρια, διεκδικητική και κινηματική».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα