Πολιτισμός

Ιδρύθηκε φορέας με την επωνυμία «Όμιλος γιά την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Κιλκίς»

Το Σάββατο του Λαζάρου 4.4.15, στο εντευκτήριο της πολιτιστικής εταιρίας εκπαιδευτικών ιδρύθηκε και επισήμως πλέον ο «Όμιλος για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Κιλκίς». Είκοσι εννέα συντοπίτες μας υπέγραψαν το καταστατικό του νεοσύστατου ομίλου στο οποίο περιγράφονται ανάμεσα σε άλλα οι σκοποί και οι θεμελιώδεις αρχές του Συλλόγου. Ορίσθηκε δε ως ημέρα πρώτης γενικής συνέλευσης των μελών του συλλόγου η 16η Μαΐου, οπότε και θα εκλεγεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο και θα προγραμματιστούν οι επόμενες εκδηλώσεις. Στα ιδρυτικά μέλη συμπεριλαμβάνονται και δυο ακαδημαϊκοί επιφανείς σύγχρονοι ιστορικοί Βλάσης Αγτζίδης και Στράτος Δορδανάς, οι οποίοι έχουν πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό ιστορικό έργο.
Μετά τις ιδρυτικές διαδικασίες ακολούθησε η εκδήλωση με θέμα «Το Κιλκίς ως ερευνητική πρόκληση-Από τις προσφυγικές ομάδες στη σύγκρουση του εμφυλίου».
ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Στην κατάμεστη αίθουσα αναπτύχθηκαν τρεις εισηγήσεις. Ξεκίνησε η αρχαιολόγος Θώμη Σαββοπούλου που παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Κιλκίς, αρχαιολογικές μαρτυρίες και προοπτικές έρευνας». Ακολούθησε ο Βλάσης Αγτζίδης, διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας στο Α.Π.Θ. και ο Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που προσέγγισαν τη σύγχρονη κιλκισιώτικη κοινωνία, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά τις μεγάλες βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών που συνέβησαν στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Επίσης αναλύθηκε και παρουσιάστηκε ερευνητικά το πως η περίοδος των γεγονότων του εμφυλίου πολέμου επηρέασε και καθόρισε τις πολιτικές επιλογές των συμπολιτών μας στις διάφορες περιοχές του νομού Κιλκίς. Η συζήτηση που ακολούθησε είχε ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και ερωτήματα, γεγονός που επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του κοινού.
«Η διάλεξη- εκδήλωση αυτή όπως και η προηγούμενη που αφορούσε στον νεοελληνικό Διαφωτισμό και το όραμα του Ρήγα Φερραίου έδειξε ότι έχουμε χρέος και ανάγκη να ερευνήσουμε, να σκαλίσουμε, να ανακαλύψουμε, να φωτίσουμε και πάνω απ’ όλα να μην φοβηθούμε όλα τα ιστορικά γεγονότα, καθώς μόνο μέσα από την γνώση και την ψύχραιμη αποτίμηση μπορείς να χαράξεις ένα νέο δρόμο δημιουργίας, προόδου και πολιτισμού στις νέες γενιές που έρχονται», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα